ΟΜΩΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΑΦΕΙΔΩΣ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ;;;

Σαφάρι για την περιουσία μπαταχτσήδων στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες. Ελληνικές και ξένες ειδικευμένες εταιρίες ανέλαβαν για λογαριασμό των τραπεζών να βρουν περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών και επιχειρηματιών που χρωστούν μεγάλα ποσά !!!

Πηγές αναφέρουν ότι δεκάδες επιτήδειοι – επιχειρηματίες βρίσκονται με «κρυφά» ακίνητα στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο μακρινό Μαϊάμι αλλά και σε πιο εξωτικούς προορισμούς. Οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση των ακινήτων που θ’ ανακαλύψουν η έρευνα και η συλλογή στοιχείων, όμως δρουν ως μοχλός πίεσης στον υπερδανεισμένο επιχειρηματία.

Θα του ζητούν να προχωρήσει στη ρευστοποίηση ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία του, με στόχο να στηρίξει κεφαλαιακά την επιχείρηση που ελέγχει και να αποπληρώσει μέρος των δανείων. Αν αρνηθεί, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν τα στοιχεία αυτά στον ελεγκτικό και τον φορολογικό κρατικό μηχανισμό και ο επιχειρηματίας θα κινδυνεύει να χάσει την εταιρία του, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να δικαιολογήσει τη μη εξυπηρέτηση των δανείων του.

Ακίνητα

Η έρευνα, άλλωστε, αφορά ως επί το πλείστον ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι καταχωρισμένοι ως «στρατηγικά κακοπληρωτές» – ακίνητα που δεν φαίνονται στην περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς ανήκουν συνήθως σε ανώνυμες offshore εταιρίες. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού με στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, που δεν πνίγουν μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και την ευρωπαϊκή.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) είναι η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στις χώρες-μέλη έως το τέλος του 2019. Σημειώνεται ότι οι έρευνες από τις ειδικευμένες εταιρίες που προσλαμβάνουν οι τράπεζες αφορούν αποκλειστικά την ακίνητη περιουσία και δεν μπορούν να επεκταθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδας.

Η μοναδική δεξαμενή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς που ενδεχομένως να διατηρούν επιχειρηματίες που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους είναι οι λίστες της Τραπέζης της Ελλάδος.