Τα σενάρια της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού χρέους φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg, αποκαλύπτοντας απόρρητο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 16 Ιουνίου 2017 και φέρεται να αποτελεί την έκθεση βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρόσφατο Ecofin, στο βασικό σενάριο της Κομισιόν το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει το 176,5% του ΑΕΠ φέτος, προτού περιοριστεί στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060.
Στο σενάριο αυτό, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προβλέπεται να υποχωρήσουν από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017 στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020, όμως θα αυξηθούν και πάλι στο 20% το 2045 και στο 20,8% το 2060.
Σημειωτέον ότι, με βάση την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2060.
Από την άλλη, στο δυσμενές σενάριο εκφράζονται φόβοι ότι το ελληνικό χρέος θα κινηθεί ανοδικά από το 2030 και μετά, και να εκτοξευθεί ακόμα και στο 241% του ΑΕΠ το 2060. Στο δυσμενές αυτό σενάριο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και μέχρι το 2060 εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 56% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, στο έγγραφο προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει ένα ποσό της τάξεως των 27,4 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι».
Ρέγκλινγκ: Αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από ESM και ΔΝΤ
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να καταστεί σαφές πόση επιπλέον βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ. «Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι χαμηλότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα υπάρχουν αποπληρωμές, όμως για το λόγο αυτό δε βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία», πρόσθεσε.