Mια δικαίωση για τους πολίτες που είναι υποχρεομένοι από το παράλογο κράτος στο οποίο ζουν να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες για εισοδήματα που έχουν αποκτήσει από το… 1821 έως σήμερα φέρνει το ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ομόφωνα η απόφαση 1738/2017 κρίνει άκυρες τις συνεχείς παρατάσεις στην παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου να ελέγχει φορολογουμένους για υποθέσεις του παρελθόντος.

Επί του πρακτέου σταματάει τους αναδρομικούς ελέγχους και ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών από το 2001 και μετά και την μαζική παράταση της πενταετούς παραγραφής που τυπικά ισχύει εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, αλλά πρακτικά οι κυβερνήσεις αγνοούν και επιχειρούν να εμπλέξουν πολίτες σε φορολογικές ιστορίες τρέλας ακόμα και 20 χρόνια πίσω.

Καταρχήν βάση νόμου κανείς πολίτης δεν ήταν υποχρεωμένος να κρατάει παραστατικά την «σκοτεινή» δεκαετία 2001-20011, το κυνήγι των «μαγισσών» ξεκίνησε αργότερα και αναδρομικά.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να θυμάται τι έκανε με ακρίβεια 20 χρόνια πριν.

Ακόμη εκατομμύρια πολιτών δεν φέρουν καμία ευθύνη επειδή όταν πουλούσαν ένα ακίνητο ο αγοραστής ήθελε να μπαίνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι η εμπορική στα συμβόλαια.

Ο αγοραστής έκρυβε έτσι χρημα αλλά ο πωλητής δεν κέρδιζε απολύτως τίποτα. Τώρα η κυβέρνηση επιχειρούσε να εμπλέξει όσους πώλησαν ακίνητα ότι έχουν στα χέρια τους «μαύρο χρήμα».

Στο οικονομικό επιτελείο συζητούν ήδη για τα νομικά «παράθυρα» που αφήνει η απόφαση, προκειμένου να συνεχίσουν τις πρακτικές του παρελθόντος. Μιλούν για αυτόματες παρατάσεις στην διακοπή της παραγραφής έως και 3 χρόνια, από το έτος 2017 και μετά, ή ακόμα και αλλαγή με νόμο της 5ετούς παραγραφής σε… δεκαετή.

Η τελεταία εισήγηση θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα γίνει

Πολλές υποθέσεις προ του 2011 θα πρέπει να παραγραφούν και να τις εγκαταλείψουν οι ελεγκτές και φυσικά εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες με πρώτους εκείνους που προσέφυγαν και κέρδισαν την υπόθεση. =.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η απόφαση 1738 του 2017 της Ολομελείας του ΣτΕ, σταματάει τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους, που προξενούν ανασφάλεια και έλλειψη ύπνου στους πολίτες για πράγματα που δεν θμούνται πια. Βγάζει άκυρες τις μαζικές παρατάσεις στην παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για ελέγχους.

Απορρίπτει ως απαράδεκτους τους συνεχείς αιφνιδιασμούς των πολιτών από το Κράτος με συνεχείς ανατροπές των φορολογικών διατάξεων.

Συντάσσεται με τη στάση του Β΄Τμήματος του ΣτΕ και αποδομεί νομικά την συνήθη πρακτική της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που, στα τέλη κάθε έτους, αρνείται να παραγραφούν χρήσεις που ξεπερνούν σε παλαιότητα την 5ετία. Τονίζει ότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο 5ετίας δεν επιδίδεται φύλλο ελέγχου και δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Θεωρεί δε πως η υπερ-συσσώρευση παλαιών υποθέσεων δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνον στους πολίτες, αλλά και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος δεν βιάζεται να ολοκληρώσει εγκαίρως τους ελέγχους που πρέπει αφού θεωρεί ότι μπορεί να ενοχλέι όποιον θέλει όποτε θέλει για πράξεις του απώτατου παρελθόντος. Τονίζει δε πως εν έτει 2017 πλέον, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει πολλά σύγχρονα νομικά και τεχνολογικά εργαλεία που πριν δεν είχε για να κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις συνεπώς με πια δικαιολογία βασσανίζει τους πολίτες λέγοντας ότι δεν προλαβαίνει να τους ελέγξει

Στο κράτος θα επιχειρήσουν να κάνουν πως δεν κατάλαβαν και θα προσπαθήσουν να παρακάμψουντην απόφαση. Όμως τον Οκτώβριο αναμένεται μια ακόμα απόφαση του ΣτΕ που θα έχει να κάνει με το άνπογμα των τραπεζικών λογαριασμών και από’οτι ξέρουμε θα είναι και αυτή κόλαφος κατά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Εν ολίγοις με τις αποφάσεις αυτές οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μην είναι «ελέφαντες» και μαζί με αυτούς βέβαια θα ξεφύγουν και κάποιοι που όντως ήταν «παχύδερμα»

ΠΗΓΗ