Το φως που παράγει η οθόνη του κινητού αποτρέπει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία συνδέεται με τον ύπνο.
Aν περνάτε την ημέρα σας προσηλωμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η συμπεριφορά σας είναι επισφαλής για την υγεία σας. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, όσο περισσότερο χρόνο κοιτάτε την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, τόσο καταστρέφετε την ποιότητα του νυχτερινού σας ύπνου.
Οπως επισημαίνει ο βασικός συντάκτης της νέας μελέτης δρ Γκρέγκορι Μάρκους, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, «αυτή ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που μέτρησε τον ακριβή χρόνο που βρισκόμαστε μπροστά από την οθόνη του κινητού σε φυσικό περιβάλλον και στη συνέχεια τον συσχέτισε με την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου. Δεν βασιστήκαμε στις αναφορές των συμμετεχόντων στην έρευνα, αλλά χρησιμοποιήσαμε μια εφαρμογή για κινητό που μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια ποιος είναι ο χρόνος που περνά ο χρήστης κοιτώντας την οθόνη».
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με 653 ενηλίκους που είχαν εγγραφεί σε διαδικτυακή καρδιολογική μελέτη. Τα κινητά τηλέφωνα των συμμετεχόντων εφοδιάστηκαν με μια εφαρμογή που είχε την ικανότητα να καταγράψει πόσα λεπτά ανά ώρα η οθόνη του κινητού βρισκόταν σε λειτουργία. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πότε έπεφταν για ύπνο, πόση ώρα κοιμούνταν και έδωσαν και κάποια ιατρικά δεδομένα που τους αφορούσαν.
Ο συνολικός χρόνος που οι χρήστες κοιτούσαν την οθόνη ανέρχονταν κατά μέσον όρο σε 38,4 ώρες ανά 30 ημέρες. Ανά ώρα, οι εθελοντές περνούσαν 3,7 λεπτά κοιτώντας την οθόνη, δηλαδή μία ώρα και 29 λεπτά την ημέρα.
«Σε πρώτη ανάγνωση το ότι περνάμε κατά μέσον όρο μιάμιση ώρα την ημέρα να ασχολούμαστε με το τηλέφωνό μας δεν φαίνεται υπερβολικό. Αν σκεφτούμε όμως ότι πρόκειται για μιάμιση ώρα, χωρίς καμία διακοπή, τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας μας», τονίζει ο δρ Μάρκους.
Οι νεότεροι δαπανούσαν περισσότερη ώρα μπροστά στο κινητό τους αλλά γενικά διαπιστώθηκαν διακυμάνσεις του χρόνου αυτού αναλόγως της ηλικίας και της φυλής, ενώ βρέθηκε ότι οι άνθρωποι με κοινό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο δαπανούν τον ίδιο χρόνο να ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο.
Οπως συνέβη και με προηγούμενες μελέτες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι ενασχόλησης με το κινητό συνδέονταν με χειρότερη ποιότητα ύπνου. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους για μεγαλύτερο χρόνο καθυστερούσαν να αποκοιμηθούν, ενώ κοιμούνταν λιγότερο.
Ο δρ Γκράντισαρ της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Φλίντερς στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, πάντως, υπογράμμισε ότι και η τηλεόραση, που διαθέτει οθόνη αλλά δεν είναι διαδραστικό μέσο, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο κατά το ίδιο τρόπο.
Οπως επισημαίνει ο δρ Μάρκους, «η χρήση του τηλεφώνου, και μάλιστα όταν έχει μεγάλη διάρκεια, λίγο προτού οι εθελοντές πέσουν στο κρεβάτι συνδέονταν με δυσκολία να πέσουν για ύπνο, αδυναμία να παραμείνουν κοιμισμένοι αλλά και γενικότερα σε κακή ποιότητα του ύπνου».
Τώρα γιατί η ενασχόληση με το κινητό μάς στερεί τον ύπνο; Μία εξήγηση, υπογραμμίζει ο δρ Μάρκους, θα μπορούσε να είναι ότι το φως που παράγει η οθόνη πιθανώς να αποτρέπει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τον ύπνο. Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό οι δραστηριότητες που απορρέουν από τη χρήση του κινητού να προκαλούν διέγερση, όπως παραδείγματος χάρη η ανάγνωση σχολίων στο Facebook ή ένα ενοχλητικό σχόλιο στο Twitter, μπορεί να ανακόπτει τη διαδικασία του ύπνου».
Πάντως, η μελέτη δεν κατάφερε να διαπιστώσει σχέση αιτίου – αιτιατού, καθώς δεν αποκλείεται αυτοί που έχουν δυσκολία να κοιμηθούν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο κινητό τους τηλέφωνο.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr