Τo βράδυ της Δευτέρας 26 Ιουνίου η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και ο στρατός ξηράς βομβάρδισαν τρεις περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας (οι δυο ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες) με πρόσχημα την εκτόξευση αυτοσχέδιας ρουκέτας προς το Ισραήλ.
Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «κατασκεύασε» την είδηση της ρουκέτας προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα η Γάζα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία της καθώς το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχει περιορίσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε δυο με τρεις ώρες την ημέρα.
Αναζητώντας την είδηση των ισραηλινών βομβαρδισμών στο ελληνόφωνο ίντερνετ, συμβαίνει κάτι «μαγικό»: απλώς δεν υπάρχει.
Βάλαμε τη λέξη «Γάζα» στη μηχανή αναζήτησης Google (ώρα 13:30) και περιορίσαμε την χρονική περίοδο αναζήτησης στις τελευταίες 24 ώρες. Η είδηση των ισραηλινών βομβαρδισμών δεν υπάρχει (με εξαίρεση δυο αναφορές σε ένα tweet του… INFO-WAR και αυτές μετά την τρίτη σελίδα) ενώ η εκτόξευση της αυτοσχέδιας ρουκέτας κυριαρχεί στις πρώτες πέντε σελίδες (μετά δεν υπάρχει καμία σχετική ειδησεογραφική αναφορά για τη Γάζα).
Όταν όμως βάλαμε τη λέξη «Gaza», με τον ίδιο χρονικό προσδιορισμό, κυριαρχεί η είδηση των ισραηλινών βομβαρδισμών και όχι φυσικά η αυτοσχέδια ρουκέτα.
Προφανώς (υποθέτουμε) ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι αλγόριθμοι της Google όμως μας δίνουν μια σαφή εικόνα για την κάλυψη από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ένας λόγος είναι ότι σχεδόν το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ απλώς κάνει copy paste το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε την είδηση της ρουκέτας αλλά όχι τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (τουλάχιστον εμείς δεν τη βρήκαμε στην σελίδα του).
Είναι όμως μόνο αυτό; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι διεθνών ειδήσεων;. Δεν ξέρει κανένας αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά να βρει την είδηση από ξένα μέσα; Η μήπως το πρόβλημα είναι ότι οι πιλότοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εκπαιδεύονται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;