https://windeurope.org/about-wind/daily-wind/

Θα έρθουν οι αιολικοί παπαγάλοι και θα σας πουν: Επιτυχία! 12,7% της Ευρωπαϊκής               ηλεκτροδότησης από αιολικά. Και θα το διανθίσουν με πόσα εκατομμύρια σπίτια ηλεκτροδοτήθηκαν από τον αέρα, ή με τι ποσοστό της βιομηχανίας καλύφθηκε από αιολικά.

Τα παραμύθια είναι α) στην ουσία και β) στην διατύπωση και θα τα πιάσω σε τυχαία σειρά:

1) Μπορεί η αιολική έγχυση, πανευρωπαϊκά, να αντιστοιχεί στο 12,7% της ζήτησης, αλλά ΔΕΝ καλύφθηκε το 12,7% της πανευρωπαϊκής ζήτησης από αιολικά.  Η “αντιστοιχία” δεν είναι “κάλυψη”.  Εάν οι αιολικοί δεν ήταν ψεύτες, θα έλεγαν:  Χτες “εγχύθηκαν 940 GWhr, που πληρώθηκαν €Χ (εκτιμώ περίπου 83) εκατομ. ευρώ και μετρήθηκε εξοικονόμηση Ψ κιλών κάρβουνου και Ζ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για εφεδρείες, στρεφόμενες αδράνειες, απώλειες μεταβλητότητας και απώλειες αντλησιοταμίευσης.  Για αυτά το Χ (83) εκατομμύρια ευρώ, εξοικονομήθηκαν Τ τόνοι CO2.  Μέχρι να μας δείξουν αυτά τα νούμερα, εγώ θα λέω “περίπου μηδέν“.

2) Η μαγική λέξη είναι “could“. “Could”, δηλαδή “θα μπορούσε“. Εάν μπορούσε, δεν θα έλεγε could power 95 million equivalent households (θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει το αντίστοιχο 95 εκατομμυρίων σπιτιών) , θα έλεγε “powered 95 million homes” (ηλεκτροδότησε 95 εκατομμύρια σπίτια).  Εάν το τυχαίο και κουτουρού ρεύμα (940 γιγαβατώρες) ήταν “κατανεμόμενο”, τότε σίγουρα θα είχε ηλεκτροδοτήσει 95 εκατομμύρια σπίτια. Αλλά δεν ήταν “κατανεμόμενο”, ήταν αιολικό. Β’ κατηγορίας.  Το περισσότερο πήγε βόλτα σε υδροηλεκτρικά στην Νορβηγία, στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην Γαλλία.

Εάν οι ΑΠΕ δεν ήταν διαλείπουσες, μεταβλητές, στοχαστικές και κουτουρού και εάν το ρεύμα τους μπορούσε να αποθηκευθεί πρακτικά και οικονομικά, θα μπορούσαν να είναι… ηλεκτροδότηση.  Εάν. Αλλά “δεν”.

3) Ευρώπη? Ποια Ευρώπη? Να αρχίσουμε από την Γερμανία. Ρίξτε μια ματιά εδώ… για την περίοδο που αναφέρεται η στατιστική του πανευρωπαϊκού 12,7% που θα μπορούσε να ήταν ρεύμα αν δεν ήταν από ΑΠΕ.

Στην Γερμανία, φύσηξε. Στην Ελλάδα δεν φύσηξε. Η Γερμανία απέρριψε περίπου το μισό ρεύμα από αυτό που αντιστοιχεί στα αιολικά σε γείτονες (δηλαδή πλήρωσε για να το εξάγει) (βλ. εικόνα στα αριστερά).  Στην Ελλάδα δεν φύσηξε. Με την ζέστη τα κλιματιστικά (όσων έχουν λεφτά για ρεύμα) δουλεύουν, “0” (μηδέν) αιολικό ρεύμα και όχι παιδάκια, το ρεύμα από την Γερμανία δεν έρχεται στην Ελλάδα… Είναι μακριά, οι απώλειες θα ήταν …αεράτες.

Οι ΑΠΕ για ρεύμα είναι μια θαυμάσια ιδέα μόνο που οι ΑΠΕ είναι μεταβλητές και τυχαίες και σε ποσοστό πάνω από …ασήμαντο, α) δεν μπορεί να αποθηκευθεί το προϊόν τους. β) απαιτούν πανάκριβες παρεμβάσεις για να ενσωματωθεί το κουτουρού στο δίκτυο χωρίς να προξενήσει μπλακάουτ. Η εικόνα αριστερά είναι τα αιολικά, όλα τα αιολικά της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας. Αυτό είναι το κουτουρού ρεύμα,
Αυτή είναι η Πολιτεία με τα περισσότερα blackouts και το ακριβότερο ρεύμα στην Αυστραλία (από εδώ). Αναφέρεται ότι και εκεί έχουν θέμα αποθήκευσης του αερίου που απαιτείται για ισορροπία.  Πρόβλημα? Μπάαα… Πάνω κάτω 2 γιγαβάτ, μέχρι να σκάσει πάλι. Το ξαναλέω… Το ακριβότερο ρεύμα…

 

Έχουμε 2.000 “ονομαστικά” αιολικά μεγαβάτ. Για επάρκεια ισχύος, ο ΑΔΜΗΕ τα μετράει (ευγενικά) στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος. 200 μεγαβάτ, που και αυτό είναι ακαδημαϊκό, αφού ο ετήσιος μέσος όρος, με τα μελτέμια του Αυγούστου, μας είναι δώρον άδωρον τώρα. Τώρα είναι …0%
Για αυτό τον μέσο όρο των 200 μεγαβάτ έχουμε χρεωθεί (μέσω ΑΠΕτζήδων) 3 δις ευρώ. Και πληρώνουμε 500 εκατομ. επιδοτήσεις ετησίως. Και πόσα γραμμάρια λιγνίτη εξοικονομήσαμε κύριε Σταθάκη μου? Δεν σας νοιάζει? Και θέλετε να βάλετε κι άλλα?
Μα ποιον θα πληρώνετε για να του απορρίπτετε το κουτουρού ρεύμα όταν φυσάει?  ‘Οταν δεν φυσάει, δεν πειράζει, θα κάνουν σκιά για τα πρόβατα.

Ευχαριστώ ΣΠ για τον σύνδεσμο

ΠΗΓΗ