Εκτοξεύτηκε με επιτυχία λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στις 00:15, ο ελληνικός δορυφόρος HELLAS SAT 3.  Συγκεκριμένα, ο εκτοξευτήρας ARIANE 5, με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, εκτόξευσε από το διαστημοδρόμιο Γκουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο HELLAS SAT 3 της HELLAS SAT, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, έχοντας ως σκοπό να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δορυφόρο HELLAS SAT 2.

Την εκτόξευση παρακολούθησαν από κοντά ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς μαζί με το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών κ. Βασίλη Μαγκλάρα, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης

O δορυφόρος HELLAS SAT 3/ IS θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες επεκτείνοντας τις εργασίες της HELLAS SAT στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική και παράλληλα ίντερνετ και τηλεφωνία μέσω του οργανισμού INMARSAT στα αεροπλάνα που υπερίπτανται της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρχικα έγινε η εκτόξευση του πυραύλου και στη συνέχεια η αποκόλληση του δορυφόρου από τον πύραυλο.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητες του δορυφόρου

Εκτός των νέων Τηλεπικοινωνιών, ο δορυφόρος έχει δυνατότητες για αξιοποίηση στον τομέα της Άμυνας, αλλά και στην πρόληψη καιρικών φαινομένων.

Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία, με την πλατφόρμα TAS 4000 C4, μετά από 35 μήνες δουλειάς. Το βάρος εκτόξευσης 5,8 τόνοι και ηλεκτρική ισχύ 16 KW, ενώ προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Το μήκος του είναι 7,5 μέτρα. Είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο και η εκτόξευσή του θα γίνει με πύραυλο Arianne 5. Θα ξεκινήσει με 3 τόνους καύσιμα που θα του δώσει διάρκεια ζωής για 15-16 χρόνια στο διάστημα.

Η εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και το 2003 είχε εκτοξεύσει το δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία. O Hellas Sat 2 θα παροπλιστεί του χρόνου τον Οκτώβριο, οπότε λήγουν και τα καύσιμά του και γι’ αυτόν τον λόγο εκτοξεύεται ο Hellas Sat 3, και του χρόνου ο Hellas Sat 4, δορυφόροι που ουσιαστικά θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τον 2.

Της Λίνας Ακριβοπούλου

ΠΗΓΗ