Προειδοποίηση στις ΗΠΑ σχετικά με την διεθνή ειρήνη και την ολοένα και χειρότερη κατάσταση των διμερών σχέσεων έστειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκεί Λαβρόφ, τόσο στον Αμερικανό ομόλογό του, όσο και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, έδειξε πως υπάρχει καλή θέληση από πλευράς Μόσχας, καθώς καθυστέρηση απευθείας επαφής των δυο ηγετών μετά την εκλογή στις ΗΠΑ του Τραμπ, έχει αρχίσει να γίνεται αντιπαραγωγική, αν όχι επικίνδυνη, τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όσο και για την κατάσταση στο παγκόσμιο σκηνικό.
“Τα «ρωσοφοβικά αισθήματα» στην Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να επικρατήσουν και οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα πρέπει να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο, καθώς θα βρίσκονται στην ίδια πόλη και το ίδιο κτίριο, την ίδια στιγμή”, δήλωσε ο Λαβρόφ, προειδοποιώντας εμμέσως πως τα “ρωσοφοβικά” σύνδρομα που παρατηρούνται σε αρκετές κυβερνητικές θέσεις των ΗΠΑ μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν. Επιπλέον, η ρωσική προσέγγιση δείχνει πως το Κρεμλίνο έχει ποντάρει πολλά στο πρόσωπο του Τραμπ για μία ανανέωση στις διμερείς σχέσεις που επί προεδρίας Ομπάμα διακατέχονταν από αμοιβαία επιφύλαξη και εχθρότητα.
Άλλωστε, αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν δείξει επιθετική διάθεση εναντίον του Κρεμλίνου ειδικά τελευταία με την προσπάθεια δημιουργίας σκανδάλου περί εμπλοκής των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές. Ορισμένοι δε, όπως αναφέρει το CNN, πιστεύουν σε μία παρωχημένη αντίληψη πως εάν οι ΗΠΑ σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην έτερη υπερδύναμη, τότε η Ρωσία θα έχει δύο επιλογές: α) να υποχωρήσει, β) να καταρρεύσει. Όπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, αυτή η άποψη επικρατεί και σε ορισμένους κύκλους του Πενταγώνου, οι οποίοι θεωρούν πως η επιβαρυμένη εσωτερική κατάσταση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση τα πάντα, αρκεί να δοθεί το κατάλληλο “κίνητρο”.
Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, καθώς παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, εκείνη συνεχίζει -αν και με προβλήματα- να κατέχει μεγάλο μερίδιο του επιχειρηματικού κεφαλαίου της Ευρώπης. Οι κινήσεις Πούτιν έχουν δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για προσέλκυση επενδύσεων και η εσωτερική κρίση κάθε άλλο παρά κοντά είναι.