Της Λίνας Ακριβοπούλου

«Όλοι εναντίον όλων» στη Συρία. Τη στιγμή που οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στα Υψώματα του Γκολάν, η Ρωσία δίνει διαταγή κατάρριψης οποιουδήποτε μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους καθώς και πυραύλων cruise στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι  ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση συριακών βλημάτων στο ελεγχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν, έγραψαν στο Twitter οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Αεράμυνας δήλωσε, την Παρασκευή, ότι «η ισραηλινή αεροπορία προσέβαλε συριακά στρατεύματα για τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σε απάντηση της εκτόξευσης ενός μεμονωμένου βλήματος εναντίον της περιοχής των Υψωμάτων του Γκολάν που ελέγχεται από το Ισραήλ.

«Σε απάντηση στο βλήμα που εκτοξεύθηκε προς το Ισραήλ από τη Συρία, τα αεροσκάφη της IAF προσέβαλαν τις συριακές στρατιωτικές θέσεις της Συρίας από όπου πυροδοτήθηκε το βλήμα», έγραψαν οι IDF στο Twitter.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας «για πρώτη φορά, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προσέβαλε δύο δεξαμενές και θέσεις πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στις 24 Ιουνίου, μετά την εκτόξευση 10 βλημάτων κατά του ελεγχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψωμάτων του Γκολάν». Πρόσθεσε δε ότι «λόγω της απαράδεκτης παραβίασης της ισραηλινής κυριαρχίας, έχει υποβληθεί επίσημη διαμαρτυρία στο UNDOF».

Σύμφωνα με το κανάλι του Al Mayadeen επικαλούμενο μια πηγή, τουλάχιστον δύο Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής.

Στις 25 Ιουνίου, οι Ισραηλινές Άμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιτέθηκαν σε θέσεις του συριακού Στρατού για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, αφού βλήματα από το έδαφος της Συρίας έπεσαν και πάλι στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν..

«Σε απάντηση των συριακών βλημάτων που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ, οι IDF προσέβαλαν 2 θέσεις πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και ενός φορτηγού πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF.

Σύμφωνα με μια πηγή του Sputnik, στις 29 Ιουνίου η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ προσέβαλε με ρουκέτες θέσεις του συριακού Στρατού κοντά στο χωριό Samdaniya στα Όρη του Γκολάν, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα.

Η πλειονότητα τέτοιων περιστατικών περιγράφεται από τον ισραηλινό Στρατό ως τυχαία συμβάντα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της συριακής Κυβέρνησης και των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα Υψώματα του Γκολάν, διεθνώς αναγνωρισμένα ως συριακό έδαφος, κατακτήθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Το 1981, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε την προσάρτηση των δύο τρίτων της περιοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ είναι παράνομη, ζητώντας την επιστροφή τους στη Συρία.

Οι εξελίξεις, όμως, στη Μέση Ανατολή περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και ο κίνδυνος για μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη, αν όχι και παγκόσμια, είναι πλέον ορατή.

Είναι προφανείς οι επιδιώξεις τόσων πολλών «παικτών» (Συρία, Ιράκ, Τουρκία, Ιράν, Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κούρδοι, ISIS, SDF κλπ), που εμπλέκονται-ενδιαφέρονται τόσο  για τα τεκταινόμενα στη Συρία όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής .

Και η ένταση κλιμακώνεται ακόμη πιο πολύ, δεδομένου ότι, μετά τη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ για δυναμικότερη εμπλοκή τους στη Συρία, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας  και σύμβουλος του Πούτιν, Σεργκέι Μοντέστο ανακοίνωσε ότι «έχει δοθεί σαφής εντολή από το ρωσικό γενικό επιτελείο προς τις επίγειες δυνάμεις στη Συρία και στις δύο ρωσικές βάσεις, να καταρρίπτουν οποιοδήποτε αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα  καθώς και πυραύλους Cruise. Να προετοιμαστούν δε για επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε συριακές αεροπορικές βάσεις».

Δήλωσε, επίσης, ότι «αντιδρούμε με αυτή την «ήπια» μορφή , αναλαμβάνοντας  την εξουδετέρωση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και πυραύλων , ώστε να μην προκαλέσουμε  ακόμη μια πιο σκληρή, από τις προηγούμενες στη Συρία, αντιπαράθεση και  επιδείνωση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επισημαίνεται ότι το τηλεοπτικό  κανάλι  CNN ανέφερε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ είναι έτοιμα να επιτεθούν στις συριακές δυνάμεις, αν προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, ο Σεργκέι Μοντέστο την ανωτέρω πληροφορία είπε με νόημα «πρέπει πιο ενεργά τα μέσα ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας  να αποδείξουν  την παρουσία  χημικών όπλων στη Συρία».

 

 

 

ΠΗΓΗ