Του Άρη Δημόπουλου

Έντονη κινητικότητα υπάρχει τα τελευταία 24ωρα σε ότι αφορά τις πολιτικές διαβουλεύσεις γύρω από το Κυπριακό, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να αδυνατούν πεισματικά να βρουν λύση, παρά τις…φιλότιμες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να βγει “λευκός καπνός”.

Ωστόσο ποια είναι η επικρατέστερη λύση, στην οποία φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνική πλευρά;

Σημαντικό ζήτημα για την Λευκωσία και την Αθήνα είναι μέσα από την λύση του Κυπριακού να διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πενταμερή ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει τονίσει ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Στις συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή συνομιλεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί , ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο μοντέλο του ομοσπονδιακού κράτους , που προωθείται όσο τίποτα άλλο από τη διεθνή κοινότητα, η έννοια της “Κυπριακής Δημοκρατίας” δεν υφίσταται εντέχνως.

Το πιθανότερο τη δεδομένη στιγμή είναι ότι δεν θα υπάρξει συνολικό πακέτο λύσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά , από τη στιγμή που δεν θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, όπως είναι το  εδαφικό, το περιουσιακό και ο τρόπος διακυβέρνησης. Επίσης , πρέπει να γίνει η σύνταξη των συνταγμάτων (ομοσπονδιακού κράτους και πολιτειών) και των βασικών νομοθεσιών.

Ο όρος του ομοσπονδιακού κράτους κρύβει αρκετές “παγίδες” για την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την Άγκυρα να ελοχεύει για τυχόν σημαντικές υποχωρήσεις, τόσο στην αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων όσο και στην λεγόμενη…συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων νότια και δυτικά της Μεγαλονήσου.

Εξάλλου για τον Ερντογάν το ενεργειακό κομμάτι δεν λείπει ποτέ από τις διαπραγματεύσεις.

Θυμηθείτε: Κυπριακό: Πως τα πετρέλαια θα καθορίσουν τις διαπραγματεύσεις- Ο απρόσμενος σύμμαχος του Ερντογάν

 

ΠΗΓΗ