ΤΙΣ ΣΑΥΡΕΣ ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΑΣ.. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΥΡΟΕΙΔΗ ΥΠΑΝΘΡΩΠΑ

ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Ο Σόιμπλε είχε δώσει τον λόγο του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι στο 3ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετείχε πλήρως και το ΔΝΤ, το οποίο ακόμα δεν συμμετέχει με πόρους, επειδή αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει πικρόχολα, ότι δεν θα συζητηθεί στην ολομέλεια του σώματος άλλη μία αθέτηση του λόγου του Σόιμπλε.
Η «αναίμακτη» έγκριση της πρόσφατης συμφωνίας για την Ελλάδα από την επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, δείχνει ότι η συζήτηση των τελευταίων ημερών ήταν περισσότερο ένα τεχνητό προεκλογικό θρίλερ.
Η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε, όπως αναμενόταν, την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το θέμα δεν παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, όπως ζητούσαν ορισμένοι βουλευτές, κρίνοντας ότι η ημιτελής συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή» του τρέχοντος προγράμματος που επιβάλει την εμπλοκή της Ολομέλειας.
Ο Σόιμπλε από την πλευρά του είχε διαμηνύσει εξαρχής ότι δεν διαπιστώνει ουσιαστική αλλαγή. Εντούτοις και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού είχε διαφορετική άποψη, ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συζητήσει το θέμα δημοσίως. Ο Σόιμπλε μιλούσε όμως μάλλον εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα κανένας βουλευτής του κόμματός του δεν θα ήθελε να μπει ξαφνικά το ελληνικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και δη τρεις μήνες πριν τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά των συντηρητικών εκτοξεύονται στις δημοσκοπήσεις.

Ως εκ τούτου, το θέμα που προέκυψε με την εκταμίευση της δόσης και την παραπομπή ή όχι στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ένα τεχνητό προεκλογικό θρίλερ που ήρθε να εξυπηρετήσει μάλλον προεκλογικές σκοπιμότητες.
Προηγουμένως βέβαια και σε επιστολή του προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης με την οποία τους ζητούσε να εγκρίνουν τη συμφωνία, ο Σόιμπλε είχε φροντίσει να στείλει ορισμένα σαφή μηνύματα, κυρίως δε προς εκείνους τους βουλευτές του κόμματός του που αμφισβήτησαν τελευταία ανοιχτά τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Στην επιστολή του ο Σόιμπλε επιμένει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επιτευχθεί μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και κυρίως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
____
FAZ : «Ο Σόιμπλε απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευέλικτος είναι προεκλογικά, όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές υποσχέσεις και την ερμηνεία κανόνων και νόμων. Ο Σόιμπλε ακκίζεται ευχαρίστως με τη φήμη που έχει στην Ευρώπη σαν “σκληρό καρύδι”. Στην πραγματικότητα συμβιβάζεται πολλές φορές με πραγματιστικές και σχολαστικές λύσεις που οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο απ’ αυτό που επιδίωκαν οι εκάστοτε νόμοι της ΕΕ και απ’ αυτό που διακηρυσσόταν στους Γερμανούς πολίτες κατά την ψήφισή τους.
Η πολυετής επιχείρηση λύτρωσης των Ελλήνων μαζί με το κούρεμα χρέους, η συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα από τη Γαλλία κ η πρόσφατη διάσωση ιταλικών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο τέλος συμβιβασμούς ασύμβατους με τους κανόνες. Είναι αλήθεια ότι την κρίσιμη στιγμή του έλειπε πάντα η στήριξη της ακόμα πιο ευέλικτης καγκελαρίου για μια πιο συνεπή στάση. Τελικά δεν ήθελε και να ρισκάρει τη θέση του, ίσως και με τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για χειρότερες καταστρατηγήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική του διαθέτει μέτρο και αξιοπιστία. Η αποτίμηση αυτή ισχύει μόνο αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του για το ευρώ».
Deutsche Welle

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

ΥΓ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μικρή χρηματοδοτικά, έχει περισσότερο χαρακτήρα έγκρισης και δεν επιβαρύνει τους αμερικανούς φορολογούμενους, επισήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους χειρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί αυτό «απέτρεψε μια νέα κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τούτο για να εμπεδωθεί πως στον αγώνα για τη καταστροφή και γενοκτόνηση μας οι «σύμμαχοι» και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκονται ενωμένοι. Τούτο δεν σημαίνει πως δεν θά ‘χαμε περιθώρια ως Ελλάδα διαπραγματευτικά να «παίξουμε» ανάμεσά τους, αν όντως διεξάγονταν πραγματικές διαπραγματεύσεις, αν η χώρα διατηρούσε την κυριαρχία της, αν δεν είχε προδοθεί..

 

ΠΗΓΗ