Για τον κίνδυνο η Τουρκία να δημιουργήσει χάος στα Βαλκάνια προειδοποίησε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων περνούν με γοργούς ρυθμούς στις σφαίρες επιρροής της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, μέσω του Ισλάμ, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει ολοένα και περισσότερο τον έλεγχο και την επιρροή της στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που θα εξελιχθεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Ο κ. Ντόσκοτσιλ υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της με την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή υπό το πρόσχημα ΝΑΤΟϊκής αποστολής. Αυτό θα ζημιώσει τη δημοκρατία και τη σταθερότητα που οικοδομείται στην περιοχή».
Παράλληλα, ο Αυστριακός Υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλίας και άμεσης δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία αυξάνει συνεχώς την επιρροή της στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και τη Σερβία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με μεγάλη ανησυχία. Η ΕΕ και η Γερμανία δεν πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στην έντονη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια».
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Αυστρίας – Τουρκίας δεν είναι και οι καλύτερες τον τελευταίο καιρό. Μετά την έντονη κριτική που έχει ασκήσει η Αυστρία στην Τουρκία, η τελευταία «μπλοκάρει» την περαιτέρω συμμετοχή της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, έχοντας ως απώτερο σκοπό να καλύψει η ίδια το κενό. Διευκρινίζεται, ότι η Αυστρία αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί -στο πλαίσιο της λεγόμενης συνεργασίας για την ειρήνη- 700 στρατιώτες στα Βαλκάνια.
Με μεγάλες επενδύσεις και τζαμιά η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αποδυναμωμένη παρουσία των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στην περιοχή, προσπαθεί με την ανακαίνιση τζαμιών στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου ή με μεγάλες επενδύσεις σε φτωχές περιοχές της Βοσνίας και της νότιας Σερβίας (δηλ. εκεί όπου υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα) να κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων.
Οι επενδύσεις αυτές γίνονται και υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας και περιλαμβάνει παραγωγή βασικών τροφίμων, κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, καθώς και έργων στον τομέα της ενέργειας. Η ΕΕ προσφέρει την πιο οικονομική στήριξη στα Βαλκάνια, ενώ η Τουρκία και η Ρωσία είναι σημαντικότερες χώρες για επενδύσεις.
Στο Κοσσυφοπέδιο πχ η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων στον τομέα της διατροφής είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Η τοπική βιομηχανία τροφίμων, η οδοποιία, σιδηροδρομικά δίκτυα και η ενέργεια ανήκουν σε τουρκικές εταιρείες.
Παράλληλα, το καθεστώς του Ερντογάν το τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για οικοδόμηση νέων τζαμιών στα Βαλκάνια, αυξάνοντας τον αριθμό τους, τα οποία λειτουργούν υπό τη διεύθυνση του τουρκικού κράτους για τις θρησκευτικές υποθέσεις. Επίσης, η Τουρκία αποκαθιστά τα τζαμιά που κατεδαφίστηκαν στη Μπάνια Λούκα και στο Σεράγεβο, ιδίως κατά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβίας, και εγκαθιστώντας τους δικούς της ιμάμηδες σε αυτά..
Η επικινδυνότητα της έντονης τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια γίνεται ακόμη πιο αισθητή αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα τζαμιά αυτά δεν παραδίδονται στα χέρια του τοπικού πληθυσμού, αλλά διοικούνται από το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, δηλαδή το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Επιπρόσθετα, η Τουρκία δεν χτίζει μόνο νέα τζαμιά αλλά αναστηλώνει και τα παλιά, κυρίως στη Βοσνία, στα οποία και τοποθετεί δικούς της ιμάμηδες.