Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η «επιδρομή» από τσούχτρες και μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Το φαινόμενο, που ήταν ιδιαίτερα έντονο στις αρχές Ιουνίου, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει μια σχετική ύφεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στο τέλος του καλοκαιριού.

Λουόμενοι στην Καλόγρια (Κεφαλλονιά) ξαφνιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες με ένα μεγάλο κοπάδι μεδουσών που εμφανίστηκε στη θάλασσα και ξεκίνησαν με απόχες, ρακέτες και ό,τι άλλο είχαν στη διάθεσή τους για να τις βγάζουν έξω.

Σε ανακοίνωση του ο Όμιλος Αυτοδυτών Λουτρακίου ενημερώνει τους λουόμενους σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τις τσούχτρες και μέδουσες.

Όπως αναφέρουν, «λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη,μείωση των φυσικών εχθρών βλέπε δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, κλπ) υπάρχει μια αυξημένη παρουσία από μέδουσες στις Ελληνικές θάλασσες. Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας είναι η μέδουσα “Πελάγια”(pelagia nuctiluca) που βλέπουμε στην φωτογραφία εξωφύλλου και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata) στην εικόνα που ακολουθεί.

Από τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο».

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
  • Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια από το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λίγο χώμα από την παραλία, peeling, όχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.
  • Διάλυμα ξυδιού με νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει. Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα.
  • Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.
  • Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.
  • Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.

Δείτε τις φωτογραφίες από το tempo24.gr

 

3w0ls6yw

 

b29i8ltt

 

hy2wt77q