Διευρύνθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές και τους φορολογουμένους το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου και, όπως όλα δείχνουν, το Δημόσιο δεν πρόκειται να αποπληρώσει σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεων του πριν από την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, στην καλύτερη περίπτωση, καθώς η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Το ποσό που έχει προβλεφθεί σε πρώτη φάση για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση θα «πέσουν» ακόμη 800 εκατ., υπό την προϋπόθεση ότι και το ελληνικό κράτος θα πληρώσει από τα διαθέσιμά του το ποσό των 400 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές, καθώς και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους στα 5,053 δισ. ευρώ έναντι 4,959 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου. Ουσιαστικά οι οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 94 εκατ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:
1. Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,843 δισ. ευρώ τον Μάιο από 3,914 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.
2. Οι εκκρεμείς επιστροφές ανέρχονται στα 1,210 δισ. ευρώ τον Μάιο από 1,051 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.
3. Συνολικά το ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 5,053 δισ. ευρώ (3,843 δισ. ευρώ οι οφειλές υπουργείων και φορέων και 1,210 δισ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές).
4. Από τα 3,843 δισ. ευρώ τα:
• 2,246 δισ. χρωστούν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης.
• 543 εκατ. χρωστούν τα νοσοκομεία.
• 479 εκατ. είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων.
• 342 εκατ. είναι το χρέος των δήμων.
• 235 εκατ. είναι τα χρέη των υπουργείων.
Εκτός από τα χρέη ύψους 5,053 δισ., σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ελληνικό Δημόσιο χρωστά ακόμη 1,93 δισ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το ποσό αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει στις εφορίες τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει επεξεργασθεί από τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, αλλά να παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/