Κατά μισό λεπτό μετακίνησαν οι επιστήμονες το “Doomsday Clock” ή αλλιώς το «Ρολόι της Αποκάλυψης» με αποτέλεσμα το ρολόι πλέον να βρίσκεται μόλις «δυόμιση λεπτά πριν τα μεσάνυχτα».

Το διάσημο ρολόι κινείται πιο κοντά ή μακριά στα μεσάνυχτα για να συμβολίσει την απειλή για την ανθρωπότητα από έναν παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα, πυρηνικό ή άλλης μορφής.

Ο Lawrence Krauss και ο David Titley, οι οποίοι ηγούνται της οργάνωσης υποστηρίζουν πως ο δείκτης μετακινήθηκε πιο κοντά στα μεσάνυχτα λόγω δύο απειλών που δεν κατάφερε να επιλύσει η ανθρωπότητα: τα πυρηνικά όπλα και την κλιματική αλλαγή

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα έναν πρόεδρο ο οποίος έχει υποσχεθεί να εμποδίσει την πρόοδο στα δύο αυτά μέτωπα», ανέφεραν ο Lawrence Krauss και ο David Titley και πρόσθεσαν:

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε αποφασίσει να προωθήσουμε το ρολόι σε μεγάλο βαθμό λόγω των δηλώσεων από ένα μόνο πρόσωπο. Αλλά όταν το πρόσωπο αυτό είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τα λόγια του έχουν σημασία.»

Η ομάδα εξέτασε επίσης και άλλα θέματα, όπως η απειλή των πυρηνικών όπλων που κατασκευάζονται από τη Βόρεια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Ρωσία και την Κίνα.

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, από ανήσυχους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν που ανέπτυξε για πρώτη φορά τα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1947 ίδρυσαν το Doomsday Clock (ή αλλιώς το Ρολόι της Αποκάλυψης), για να παρέχουν έναν απλό τρόπο απόδειξης των κινδύνων για την Γη και την ανθρωπότητα που τίθενται από έναν πυρηνικό πόλεμο.

Υιοθέτησαν την ιδέα «λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα» καθώς αντικατοπτρίζει τόσο την «ημέρα της κρίσης» όπως επίσης και την αντίστροφη μέτρηση μιας πυρηνικής επίθεσης.

Το Συμβούλιο πίσω από αυτό το ρολόι, λέει πως παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια πιθανή αλλαγή θα μπορούσαν να είναι μια αύξηση του εθνικισμού – τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μια συσκότιση στο παγκόσμιο τοπίο ασφαλείας αλλά και μια αυξανόμενη αδιαφορία για την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη.

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr