«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε, «είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να κινηθεί για την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικας στην Αθήνα.

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, κάνοντας θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας και υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ βρισκόταν στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία. Συνεπώς, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από αυτό -ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει ζήτημα γι’ αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του. «Εκτιμούμε την τεχνογνωσία του, ενώ κάποια κράτη-μέλη επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα. Για το μέλλον υπάρχει η τεχνογνωσία του ESM, αν υπάρχουν μελλοντικά προγράμματα θα υπάρχουν και αντίστοιχες προσπάθειες μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Μάλιστα, ενστερνίστηκε πλήρως τις θέσεις του Ταμείου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Σχετικά με το ζήτημα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων, αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και συμπλήρωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Με τη σειρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε -έστω και έμμεσα, όπως γράφει το newmoney.gr- τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να τάσσεται υπέρ της προληπτικής νομοθέτησης των μέτρων που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας του προγράμματος (δηλαδή μετά το 2018), σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί -ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Είχαμε μία καλή συζήτηση, που μας επέτρεψε να δούμε τι έχει γίνει και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με περισσότερο αισιοδοξία. Προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το ζήτημα είναι να υπάρξει συμφωνία σε δύο-τρία θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των δημοσιονομικών ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» τόνισε.

«Όλοι επιθυμούμε να υπάρξει λύση και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα κατορθώνει να ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα» σημείωσε ακόμη.

Προσέθεσε, πάντως, χρησιμοποιώντας τη γνωστή… γαλατική του ευγένεια ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα για το 2016 στην αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν γίνουν προσπάθειες. Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη του στόχου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ, παρουσίασε εκ νέου τα οφέλη που θα υπάρξουν για την Ελλάδα από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος της Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του ESM και το EFSF υιοθέτησε τις απαραίτητες νομικές αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Σημαντικό για την Ελλάδα γιατί θα μειώσει το ύψος των επιτοκίων. Μιλάμε για ανταλλαγή ομολόγων με κειμενόμενο επιτόκιο από τον ESM και EFSF προς τις ελληνικές τράπεζες με την ανταλλαγή συγκεκριμένων χρεογράφων. Είναι μέτρα που σχετίζονται για την συμφωνία των swap. Θα υπάρχει καλύτερη χρηματοδότηση σε επίπεδο ομολόγων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με την ωρίμανση των χρεογράφων. Όλα αυτά κινούνται προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ίσως να οδηγήσουν σε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες μείωσης του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. Σωρευτική ελάφρυνση πέντε μονάδων σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς συγκεκριμένες δημοσιονομικές εξελίξεις. Εμείς βελτιώνουμε τους όρους του χρέους της Ελλάδας και αυτό θα βοηθήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, συν τω χρόνω. Η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Αρκούντως λιτή, αλλά με έμμεση αναφορά στα μέτρα που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2018, ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Ομοφωνία δανειστών για προ-νομοθέτηση μέτρων

Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήθελαν την κατάσταση για την Ελλάδα να λαμβάνει δραματική τροπή, καθώς και ο τελευταίος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, η Κομισιόν, συντάσσεται με την απαίτηση του Βερολίνου και του ΔΝΤ για νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το 2018 -όταν και η χώρα μας, βάσει και της τελευταίας επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές, έχει την υποχρέωση για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, υποχώρησε έναντι των πιέσεων από τον άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία, μέχρι την τελευταία στιγμή, διαμήνυε ότι δεν θα δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για την περίοδο μετά το τρέχον πρόγραμμα.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο, ανεξαρτήτως εάν η Αθήνα μπορεί να υποστηρίξει ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν τα μέτρα, επειδή η οικονομία θα πάει καλά, όπως διαβεβαιώνει.

Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί-Ρέγκλινγκ

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να «κουνήσουν το δάχτυλο» στην Αθήνα.

Ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι:

1. Είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

2. Απαιτείται συνολική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους η «καρδιά» του προβλήματος έγκειται στο κατά πόσο η υπεραπόδοση εσόδων του 2016 έχει δομικά χαρακτηριστικά – αν είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενη ή περιστασιακή.

3. Ζητούν να θεσμοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018 σε πεδία τα οποία εξειδίκευσαν: Τα εργασιακά, την φορολογία (ύψος αφορολόγητου) και τις συντάξεις.

4. Απέφυγαν να πουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα

«Τα δύσκολα έχουν μείνει για το τέλος είπε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος πάντως όταν ρωτήθηκε για πόσα χρόνια πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί πλεόνασμα 3,5% απάντησε διπλωματικά: «Μεσοπρόθεσμα πρέπει να είναι 3,5%».

H γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένοι στη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την προοπτική να επιστρέψουν γρήγορα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τα έσοδα αποδεικνύονται καλύτερα από τις προβλέψεις και καταγράφηκε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016.

Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι “περισσότερο αισιόδοξος” για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι “δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής”, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το Δ.Ν.Τ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Δ.Ν.Τ.

Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια.

Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Τσακαλώτος: Δεν είναι ορθό να ζητούν μέτρα όταν βγούμε από το πρόγραμμα

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος. Οπως είπε, κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.

«Η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο τμήμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Είχαμε κάποιες συναντήσεις νωρίτερα και στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και των συναντήσεων αυτών, βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό κοινός τόπος.

Υπάρχει εν πρώτοις κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και σε αυτή την περίπτωση, θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μολονότι κάποιοι προέβλεπαν για το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή – σας υπενθυμίζω ότι είχαμε δημοσιονομικό στόχο ύψους 0,5% και πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σημαντική υπεραπόδοση.

Υπάρχει και το τρίτο επίπεδο της συμφωνίας, το οποίο δεν αφορά γεγονότα αλλά εκτιμήσεις, καθώς όλοι πιστεύουν ότι με δεδομένη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης, στο χρέος και στη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος.

Νομίζω ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο, είτε στις συναντήσεις προ του Eurogroup είτε στη συνεδρίαση αυτού, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος και ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε λύση.

Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μερους του -ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».

Η διαφωνία Σόιμπλε-Τσακαλώτου

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με έντονη δαφωνία η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

Σαπέν: Παράλογο το αίτημα ΔΝΤ για προκαταβολικά μέτρα

Η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Εurogroup, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Όπως είπε ο Σαπέν το αίτημα το υποβάλλει ευθέως το ΔΝΤ, και σχολίασε ότι «δεν είναι λογικό να υποβάλλεται τέτοιο αίτημα στην Ελλάδα». Είπε δε, ότι δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δηλαδή να ψηφίσει από τώρα μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν και ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας.

«Είναι νόμιμο να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να περιγράψει ποια μέτρα θα λάβει αν δεν πετύχει τους στόχους της, αλλά μου φαίνεται από πολιτικής απόψεως αρνητικό και ανέφικτο να της ζητάει κανείς να νομοθετήσει εκ των προτέρων», ανέφερε ο Μ. Σαπέν και πρόσθεσε: «Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ να ζητήσει κάποιος από την Γαλλική εθνοσυνέλευση να προτείνει μέτρα αντιπαθητικά προς την κοινή γνώμη, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις προσπάθειες που ζητάει κανείς από την Ελλάδα και τις προσπάθειες που ζητάει κανείς από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία να βρεθεί λύση, η οποία ενδεχομένως αργότερα δεν θα υπάρχει λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχονται χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν είπε ότι η σημερινή συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ήταν σύντομη και ότι επί της ουσίας έγινε ένας απολογισμός του πού βρισκόμαστε, με όλες τις πλευρές να εκφράζουν τη βούληση να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι επί της ουσίας, μετά την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν ο μόνος υπουργός που έλαβε το λόγο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πάντες επιθυμούν το 2017 να μην είναι μία χρονιά κρίσης και να μην επαναληφθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε το 2015. «Όλοι θέλουν να τελειώσει τώρα η αξιολόγηση», δήλωσε ο Μ. Σαπέν. Ανέφερε, επίσης, ότι οι πάντες συμφωνούν, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, ότι θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα τί θα γίνει το 2018, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει το 2018 νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, όπως είπε, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να εκθέσει σήμερα η Ελλάδα τί θα κάνει στην περίπτωση, την οποία όπως είπε δεν θεωρεί πολύ πιθανή, που δεν επιτύχει τους στόχους της το 2018 και η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι ευρωπαίοι να πουν τί θα κάνουν, στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει όλα όσα πρέπει.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα και ότι η αξιοπιστία της χώρας δεν πρόκειται να χτιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα ως το 2018. Ο Μ. Σαπέν χαρακτήρισε “εξαιρετικά ελπιδοφόρες” τις ελληνικές επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του, δεδομένου ότι μετέχει εξαρχής στο πρόγραμμα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αγορές θα έθεταν το ερώτημα γιατί έφυγε το ΔΝΤ και αυτό δεν θα ήταν υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Μ. Σαπέν.

ΠΗΓΗ