Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, μετά τη συνάντησή τους στο Κάριο, εξέφρασαν τη λύπη τους για την αρνητική απάντηση του Κατάρ στη λίστα με τα αιτήματά τους.
Επισήμαναν ότι η Ντόχα «δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης», ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε κι άλλα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις απαιτήσεις προς το Κατάρ είναι το κλείσιμο του Al Jazeera, αλλά και να σταματήσει τις όποιες σχέσεις με το Ιράν.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θάνι, περιέγραψε τις εξελίξεις ως «πολιορκία» κατά της χώρας του η οποία είναι «επιθετική και προσβλητική».
«Η απάντηση στις διαφωνίες μας δεν είναι το εμπάργκο και τα τελεσίγραφα, αλλά ο διάλογος και η λογικά» πρόσθεσε.
Σε αυτό το σκληρό διπλωματικό παζάρι, εκτός των ΗΠΑ, σημαντικό ρόλο παίζει και η Τουρκία, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ, ενώ έχει και μεγάλη στρατιωτική βάση. Ήδη οι τέσσερις αραβικές χώρες έχουν καλέσει την Τουρκία να… μην δυσκολέψει την κατάσταση.
Σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Άγκυρας σημείωνε ότι η Τουρκία και το Κατάρ θα αποφασίσουν τι θα συμβεί με του τουρκική βάση που υπάρχει στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε στο Associated Press ότι οι πιέσεις των αραβικών κρατών είναι κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κατάρ.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr