Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από χθες είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα με κατάλληλη επεξεργασία ανακτώνται και αξιοποιούνται στην παραγωγή πλαστικού, μετάλλου και κυρίως κομπόστ, του βελτιωτικού που χρησιμοποιείται για την ανάπλαση των παλιών λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας. Στις νέες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Πριν από μια εικοσαετία οι 21 δήμοι και κοινότητες της περιφέρειας είχαν πάρει τη σημαντική απόφαση να προχωρήσουν από κοινού στη διαχείριση των σκουπιδιών και το 2005 προχώρησαν στο κλείσιμο των 207 χωματερών και άρχισαν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων σε μια έκταση που είχε παραχωρήσει η ΔΕΗ.
Από τότε είχαν ξεκινήσει και οι μελέτες για την επόμενη φάση, της ταφής των υπολειμμάτων που θα απομένουν μετά από ανακύκλωση και μηχανική επεξεργασία.
Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να υπογραφεί τον Απρίλιο του 2015 η υπουργική απόφαση και να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου, που ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 μήνες, απολύτως μέσα στο χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό που προβλέπει η σύμβαση.
Οι εγκαταστάσεις, μετά την επιτυχή δοκιμή τους, εγκαινιάστηκαν χθες και ξεκίνησαν την επεξεργασία των σκουπιδιών που μεταφέρονται με κλειστούς φορτωτές από 10 περιφερειακούς σταθμούς συλλογής και καλύπτουν ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Εμφαση στην ανακύκλωση
«Είναι μια επιτυχία της αυτοδιοίκησης» τόνισαν όλοι οι ομιλητές στη χθεσινή τελετή εγκαινίων και δεν είναι σχήμα λόγου σε μια χώρα που έχει ήδη πληρώσει πρόστιμα πάνω από 38 εκατ. ευρώ για τις τριτοκοσμικές χωματερές της, ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν 20, κυρίως στην Πελοπόννησο.
Ο Γιώργος Σταθάκης, που ως υπουργός Οικονομίας την άνοιξη του 2015 είχε υπογράψει την απόφαση για τις εγκαταστάσεις στην Εορδαία και έκανε το αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, μιλώντας χθες στα εγκαίνια θύμισε την ντροπιαστική περίπτωση του Κουρουπητού κοντά στα Χανιά, που αποτέλεσε το πρώτο περιβαλλοντικό πρόστιμο από την Ε.Ε.
Ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση και τα πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση των σκουπιδιών με τη δημιουργία πράσινων σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη υποβληθεί για επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Το κόστος των εγκαταστάσεων ανήλθε στα 48 εκατ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, το κοινοτικό πρόγραμμα JESSICA και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ιδιωτικές τράπεζες.
«Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των capital controls, γεγονός που αποτέλεσε κίνηση εμπιστοσύνης προς τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία» υπογράμμισε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ηλέκτωρ» που ανέλαβε τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων για 25 χρόνια.
Χρησιμοποίησε την πρωτοποριακή τεχνολογία που έχει αναπτύξει στον συγκεκριμένο τομέα και έχει ήδη εφαρμόσει σε ανάλογες επενδύσεις στην Κύπρο και τη Γερμανία.
Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Ματζιούφας, τόνισε ότι η σύμβαση ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας και την ανάδοχο εταιρεία προβλέπει αυστηρές ρήτρες για καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα αλλά και στους ποιοτικούς στόχους της επεξεργασίας των σκουπιδιών.
Βασικός αποδέκτης του κομπόστ, που αποτελεί το βασικό παραγόμενο υλικό, είναι η ΔΕΗ, που το χρησιμοποιεί για την αποκατάσταση των παλιών λιγνιτωρυχείων.
Υπάρχει όμως πρόβλεψη με μικρές μετατροπές στις εγκαταστάσεις να παραχθεί υλικό που είναι κατάλληλο για καύση και έχει λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τον λιγνίτη.
Το πέρασμα στη νέα περίοδο διαχείρισης των σκουπιδιών δεν είναι τόσο απλό. Το κόστος αυξάνει και έχει ήδη προβλεφθεί ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Περιφέρειας μέχρι να αξιοποιηθούν τα οφέλη από την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Σημασία όμως έχει ότι μια ολόκληρη Περιφέρεια περνά σε μια νέα εποχή και από το «ανάξιο βγάζει κάτι πολύτιμο», όπως είπε ο ιερέας που έκανε την τελετή των εγκαινίων.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/