Αποστολή, Κραν Μοντάνα
«Μηδέν εις το πηλίκον». Με αυτή τη φράση σχολίασε επίσημη πηγή της Ε/Κ πλευράς το αποτέλεσμα οχτώ ημερών συνεχών διαπραγματεύσεων και στα δυο τραπέζια της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι, πρώτον, οι Τούρκοι δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου στα θέματα των Εγγυήσεων και στρατευμάτων (τραπέζι 1).
Ως εκ τούτου «οι θέσεις τους δεν μας ικανοποιούν καθόλου» και, δεύτερον, η Ε/Κ πλευρά δεν άνοιξε καθόλου τα χαρτιά της στα εσωτερικά θέματα, δηλαδή στο τραπέζι 2.
Η κατηγορηματική αυτή τοποθέτηση θέτει οριστικά τέρμα στο όργιο φημών και εικασιών που μεταδίδονται κυρίως στο διαδίκτυο και μιλούν για «υποχωρήσεις Αναστασιάδη».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πολυθρύλητο θέμα τής εκ περιτροπής προεδρίας δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι.
Αναπάντητα ερωτήματα
Η σημερινή μέρα θα αποτελέσει το «δεσμείν και λύειν» της όλης διαδικασίας εδώ στο Κραν Μοντάνα.
Η άφιξη του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκάλεσε έκπληξη και οφείλεται σε πρωτοβουλία του Εϊντε, ο οποίος προφανώς πιστεύει ότι υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουν τα πράγματα.
Πάντως η ίδια έγκυρη πηγή μας δήλωσε ότι «η Ε/Κ πλευρά δεν βλέπει αρνητικά την έλευση του κ. Γκουτέρες».
Ωστόσο το ερώτημα γιατί έρχεται αυτή τη στιγμή ο γ.γ. δεν έχει απαντηθεί. Υπάρχει τόση πρόοδος -που εμφανώς δεν υπάρχει- ώστε να επιβραβεύσει τις δύο πλευρές;
Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για τον «στόχο της επίτευξης προόδου και όχι για να δημιουργούνται προσδοκίες αδικαιολόγητα, με θεωρίες και λόγια».
Εξάλλου ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».
Το πιο πιθανό είναι να συμβεί αυτό που κάθε φορά παρατηρούμε στις διασκέψεις για την Κύπρο. Δηλαδή, να ανακοινώσει ο κ. Γκουτέρες, μετά τις συνεδρίες που θα έχει με τα μέρη, ότι έχει σχηματιστεί ένα είδος κοινού πλαισίου (όχι απαραίτητα συμφωνίας), ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση της διαδικασίας με εμπλοκή Αναστασιάδη-Ακιντζί και τεχνοκρατών.
Μια άλλη ερμηνεία της καθόδου του γ.γ. στο Κραν Μοντάνα έχει σχέση με την αποφυγή αδιεξόδου.
Οταν ρωτήσαμε κορυφαίο πολιτικό στέλεχος να εκτιμήσει την κατάσταση, μας απάντησε επί λέξει τα εξής: «Οι Τούρκοι κάνουν κινήσεις τακτικής, αλλά επί της ουσίας δεν υποχωρούν. Επιδιώκουν να κερδίσουν και άλλα στο τραπέζι 2, για να υπάρχουν νέα τετελεσμένα. Αν δεν το πετύχουν, θα επιδιώξουν κήρυξη αδιεξόδου».
Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Εδώ που φτάσαμε, πρέπει να αποφύγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης την κήρυξη αδιεξόδου».
«Διάλογος μουγκών και κωφών»
Χθες τα Ηνωμένα Εθνη ακύρωσαν όλες τις διμερείς συνόδους της ημέρας και όρισαν μία για το βράδυ, αφήνοντας ολόκληρο το εικοσιτετράωρο για διαβουλεύσεις.
Οντως διεξήχθησαν επίπονες και πολυεπίπεδες εντατικές επαφές ανάμεσα σε διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων και συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου.
Η κρυφή ελπίδα των Ηνωμένων Εθνών είναι μήπως προκύψει ξαφνικά πρόοδος -έστω και μικρή- για να την παρουσιάσουν και να δικαιολογήσουν την παρουσία Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα.
Υπάρχει λογική εξήγηση στην απόφαση αυτή των Ηνωμένων Εθνών αφού, όπως μας είπε στέλεχος της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, «όλες αυτές τις μέρες διεξάγεται διάλογος μουγκών και κωφών».
Σε τελική ανάλυση ο ΟΗΕ επέλεξε την προσέγγιση που στην κυπριακή διάλεκτο αποδίδεται επακριβώς με τη φράση «που στύλλον, στύλλον-άνεση».
Δηλαδή,αφού δεν καταλήγουμε κάπου -εκτός κι αν έχουμε το θαύμα της υστάτης στιγμής- ας προχωρήσουμε από το ένα βήμα στο άλλο βήμα, ώστε να υπάρχει άνεση χειρισμών.
Πολύς λόγος γίνεται -και μεταδίδεται και από έγκυρα ΜΜΕ- για την ύπαρξη «σχεδίου Γκουτέρες».
Προφανώς συγχέουν τη μη δεσμευτική για κανένα σύνοψη των θέσεων του γ.γ. βαφτίζοντάς την ως «πλαίσιο».
Εγκυρη πηγή της Ε/Κ πλευράς διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο «πλαίσιο».
Η σύνοψη των θέσεων-παρατηρήσεων του γ.γ. αναφέρεται σε έξι κεφάλαια: τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα, το εδαφικό, την ιδιοκτησία, την ισότιμη μεταχείριση και, τέλος, την αποτελεσματική συμμετοχή.
Να προσθέσουμε ότι η Ε/Κ πλευρά είναι βασικά ικανοποιημένη από τη σύνοψη του γ.γ. σε αντίθεση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που διαφωνεί, ιδιαίτερα με το πρώτο κεφάλαιο που αφορά τις εγγυήσεις.
Με αυτά και μ’ εκείνα φαίνεται ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα πλησιάζει στο τέλος της.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ανατροπής των δεδομένων, που θεωρείται δύσκολη περίπτωση, αλλά όχι απίθανη (στο Κυπριακό τίποτα δεν είναι απίθανο), θα περάσει στην Ιστορία ως ακόμη μία άγονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Μέχρι φυσικά την επόμενη…
«Προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο»
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην απογευματινή συνεδρίαση στις συνομιλίες στο τραπέζι 2, των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Εν όψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξιν για ακόμη μία φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα.
»Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί» και «απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό», όπως είπε, ζήτησε «να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».
Νίκος Κοτζιάς: «Χάθηκε χρόνος»
«Οπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Εχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έρθουν οι πρωθυπουργοί. Οπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και, τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από τον μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις».
◽ Με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνομίλησε χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως σήμερα που οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ.