Αυτή είναι μία από τις αναρτήσεις που είναι αμιγώς για ψυχαγωγία…
https://home.cern/about/updates/2017/07/lhcb-announces-charming-new-particle

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φυσικής ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε ένα νέο σωματίδιο, το Ξcc++ που έχει δύο χαριτωμένα (ή γοητευτικά) quarks και ένα υψηλό quark.

Η παρατήρηση αυτού του θεωρητικά αναμενόμενου βαρυονίου (συγγνώμη αν το σκοτώνω στην μετάφραση) είναι ίσως σημαντική για την εμβάθυνση της κβαντικής χρωμοδυναμικής, της θεωρίας που ερευνά την “ισχυρή αλληλεπίδραση“, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις (οι άλλες τρεις είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός, η βαρύτητα, και η αδύναμη αλληλεπίδραση).

http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/60/quarks.html
http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/60.html
http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/cern5.html  “Τα άτομα έχουν ηλεκτρόνια που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα, που αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια που αποτελούνται από άνω και  κάτω κουάρκ τα οποία είναι και τα σημερινά όρια της γνώσης μας
http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/elpart.html
Κουάρκ
https://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider

Μέγας εἶ, Κύριε, καί θαυμαστά τά ἔργα Σου, καί οὐδείς λόγος ἐξαρκέσει πρός ὕμνον τῶν θαυμασίων Σου

Μέχρι να ανακαλυφθούν ενεργειακές εφαρμογές των κουάρκς (πέρα από την πυρηνική ενέργεια) το θέμα είναι υπαρξιακό. Είμαστε φτιαγμένοι από σωματίδια.
Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν ηλίθια quarks (αν και έχω συναντήσει 3-4 πιθανά δείγματα που θέλουν αιολικά στην Σαμοθράκη… αλλά αυτό είναι άλλο πάλι θέμα)

 

ΠΗΓΗ