http://epjb.epj.org/images/stories/news/2017/10.1140–epjp–i2016-16445-3.pdf
http://epjb.epj.org/epjplus-news/1186-epjplus-highlight-100-renewable-energy-sources-require-overcapacity

Το βασικό συμπέρασμα του άρθρου είναι ότι εάν, πραγματικά, η Γερμανία κλείσει τα πυρηνικά της και προσπαθήσει να τα υποκαταστήσει με ακόμα περισσότερες ΑΠΕ (κάτι το οποίο δοκιμάζει από το 2011) απλά δεν θα τα καταφέρει. Ή, θα τα καταφέρει βάζοντας υπερβολικά περισσότερες ΑΠΕ, με παράλληλη αύξηση των συμβατικών εφεδρειών (89% συμβατικές μονάδες για κάθε 100% ΑΠΕ),  ΚΑΙ παράλληλη αύξηση της “αποθήκευσης”, αν την βρει.  Το συμπέρασμα είναι ότι …δεν θα μειώσει κατανάλωση καυσίμων (δηλαδή τις εκπομπές CO2), θα ενοχλεί τους πάντες (και δεν υπάρχει αναφορά στο κόστος).

Εάν η Γερμανία, πραγματικά θέλει μείωση εκπομπών CO2, χωρίς να …κλείσει, και άσχετα από τις πολλές ή λίγες ΑΠΕ, θα πρέπει να κλείσει τον λιγνίτη (και να τον υποκαταστήσει με πυρηνικά ή αέριο). Και εάν είχε υποκαταστήσει όλες τις μονάδες άνθρακα και λιγνίτη, με αέριο,  από το 2011 θα είχε την μέγιστη μείωση εκπομπών CO2.  Ασχέτως ΑΠΕ.  Αυτές είναι για μόστρα.

Το ότι η Γερμανία δεν μειώνει εκπομπές CO2, με ΑΠΕ, από το 2011 είναι πια τόσο τεκμηριωμένο, που μπορεί να το καταλάβει ακόμα και η …ΕΛΕΤΑΕΝ και το energypress!  Πέρα από τα στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, υπάρχουν τακτικά άρθρα περί αυτού, το τελευταίο που βρήκα είναι στο http://www.environmentalprogress.org/big-news/2017/1/13/breaking-german-emissions-increase-in-2016-for-second-year-in-a-row-due-to-nuclear-closure.  Όταν κλείνεις πυρηνικά, βάζεις ΑΠΕ και ανεβαίνουν οι εκπομπές, εεε… εεε.. πρέπει να είσαι πολύ βλάκας για να μην το καταλαβαίνεις:  Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν τίποτα. Ή σχεδόν τίποτα. Και ότι υποκαθιστούν πάει χαμένο από την τρομακτική μεταβλητότητα στην ηλεκτροπαραγωγή.  Το πρόβλημα δεν είναι ότι έγινε ρεζίλι των σκυλιών τα αιολικά στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2017.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό έχει προβλεφθεί από το 2005, επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά, και οι πρόθυμοι Σταθάκηδες θέλουν κι άλλα αιολικά για εμάς. Αυτό που θέλουν οι Σταθάκηδες είναι να ταΐζουν ολιγάρχες και να εισάγουν Γερμανικές απούλητες σαβούρες.  Με συγχωρείτε που δείχνω και ξαναδείχνω το γράφημα από την μελέτη της ΕΟΝ, αλλά επαληθεύεται σταθερά και συνέχεια. ΟΚ… Το ασυμπτωτικό 4% έγινε 6%. Άντε να γίνει 7%. Περιορίζεται από το πόσα υδροηλεκτρικά έχουν οι γείτονες!  Και πόσο μεταβλητή είναι η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Και ΔΕΝ μειώνει εκπομπές CO2, δηλαδή χρήση καυσίμων.  

Η Γερμανία είναι η χώρα που πιο πολύ από όλες τις άλλες, προωθεί ΑΠΕ (αιολικά και φ/β) σε όλους τους άλλους και έχει τον εαυτό της για κράχτη. Απασχολεί πάνω από 300.000 άτομα στον κλάδο και εξάγει το 80% των μηχανημάτων ΑΠΕ. Το υπόλοιπο 20% προφανώς μπαίνει στην Γερμανία. Η εμπειρία της Γερμανίας με την χρήση ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση έχει γίνει η τεκμηριωμένη απόδειξη για το ατελέσφορο του εγχειρήματος.  Τα πολλά αιολικά είναι περίπου 6-7% της ηλεκτροδότησης (σε ετήσια βάση) και άλλο τόσο περίπου τα φ/β.  Τα αιολικά και τα φ/β υπάρχουν μόνο επειδή α) οι συμβατικές μονάδες αναγκάζονται να λειτουργούν και αυτές μεταβλητά, β) όταν τύχει να φυσάει πολύ ή/και να έχει πολύ ήλιο, και δεν αντέχουν οι συμβατικές μονάδες την μεταβλητότητα, το πλεονάζον ρεύμα “εξάγεται” σε γειτονικά υδροηλεκτρικά (κατ’ ευφημισμόν “αποθηκεύεται”, στην πραγματικότητα “απορρίπτεται” — αποδεικνύεται από ότι μερικοί γείτονες απλά βάζουν φραγή σε αυτές τις “εξαγωγές”.

Μπορώ να βάζω και να ξαναβάζω συνδέσμους που αποδεικνύουν κάθε παραπάνω ισχυρισμό που δεν είναι προφανής. Μπορώ να κοροϊδεύω τους Μπιρμπιλουπουργούς που ταΐζουν παράσιτα και Γερμανικές εξαγωγές…  Έχει αποδειχθεί η κοροϊδία και στην Ελλάδα… Προφανώς δεν ιδρώνει το αυτοί τους. Κουμάντο κάνουν ένας χωματουργός, ένας έμπορος και ένας μαφιόζος.Με ξένες πλάτες, φυσικά.  Περί αυτού μάλλον πρόκειται.

ΠΗΓΗ