Ο βουλευτής της τουρκικής «κοσμικής» κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ομέρ Φετχί Γκιουρέρ, κατέθεσε αίτημα στην τουρκική Βουλή για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τα υποτιθέμενα «18 τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο, που σύμφωνα με τις τουρκικές θεωρίες συνωμοσίας κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2004 και 2014.
Ο βουλευτής του «κεντροαριστερού» Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος(CHP), αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις που γίνονται από την τουρκική κυβέρνηση δεν συγκλίνουν με τις ειδήσεις που έρχονται στο φως (σ.σ. δηλαδή με κάτι εξωφρενικά μυθεύματα από ακραίους και περιθωριακούς κύκλους) και επομένως κρίνει ότι είναι αναγκαίο να διερευνήσει η τουρκική Βουλή το θέμα.
Όπως σας έχουμε γράψει και στο παρελθόν, περιθωριακοί εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία ισχυρίζονται εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ελλάδα κατέλαβε στρατιωτικά «18 τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο.
Οι ισχυρισμοί αυτοί αρχικά αντιμετωπίζονταν ως γραφικότητες, όμως πριν ένα χρόνο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τους υιοθέτησε πλήρως αναζητώντας εναγωνίως κάποιο πατριωτικό θέμα για να ασκήσει αντιπολίτευση στην ισλαμιστική κυβέρνηση.
Από τη στιγμή που οι παλαβομάρες αυτές εντάχθηκαν στον αντιπολιτευτικό λόγο των κεμαλικών, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν σχετικά θέματα, με αποτέλεσμα ο απλοϊκός τουρκικός λαός να «βομβαρδίζεται» με προπαγάνδα περί στρατιωτικής κατάληψης τουρκικών νησιών από την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι πείθονται καθημερινά ότι η χώρα μας κατέλαβε με στρατό «18 νησιά τους» και όταν πειστούν εντελώς, εάν δεν έχουν ήδη πειστεί, σε μια μελλοντική κρίση στο Αιγαίο θα έρθουν για να απελευθερώσουν «σκλαβωμένα εδάφη τους».
Οι ακραίες αυτές απόψεις διεκδικούν ως «τουρκικά» μια σειρά από νησιά με ελληνικό πληθυσμό και κάποιες νησίδες που απελευθερώθηκαν πριν 100 χρόνια και στα Δωδεκάνησα.
«Αποτελεί πλέον συνήθη πρακτική το να αλλάζει η πολιτική σε ζητήματα τα οποία ορίζονται ως κόκκινες γραμμές και για τα οποία στις ανακοινώσεις δηλώνεται ότι αποκλείεται να γίνουν υποχωρήσεις», αναφέρει ο Τούρκος βουλευτής στο αίτημά του και συνεχίζει:
«Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και που θεωρούνται τουρκικά εδάφη.
»Είναι γνωστό στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι η Ελλάδα προβαίνει σε κατάληψη, εγείροντας δικαιώματα σε αυτά τα νησιά. (…) Είναι αναγκαίο να γίνει επιτόπια παρακολούθηση και έρευνα, καθώς και αξιολόγηση της κατάστασης των 18 νησιών που αναγνωρίζονται ως νησιά στα διεθνή έγγραφα, στους αμερικανικούς και βρετανικούς χάρτες.
»Τι συμβαίνει στα τουρκικά νησιά στο Αιγαίο;
»Βρίσκονται τα νησιά αντιμέτωπα με μία τετελεσμένη ελληνική κατοχή;
»Είναι απαραίτητο να κατανοηθούν τα γεγονότα και να διεξαχθεί επιτόπια έρευνα της κατάστασης από την Βουλή, αντί να γίνονται δηλώσεις οι οποίες καθιστούν ασήμαντες τις περιοχές που είναι καταγεγραμμένες ως νησιά, χαρακτηρίζοντάς τις ως νησίδες».
Έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή απομάκρυνσής του από την εξουσία με κάποιο τρόπο, οι κεμαλικοί για να εξωτερικεύσουν την εσωτερική αναταραχή που θα ακολουθήσει, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ζήτημα στο Αιγαίο διεκδικώντας να «απελευθερώσουν» τα «18 κατεχόμενα νησιά τους».