της ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ
Μυστικές Επιχειρήσεις (Covert Actions)
Γενικό πλαίσιο & Ορισμός
Επιθυμώντας κανείς να ερευνήσει το πλαίσιο των Μυστικών Επιχειρήσεων, σημαντικό είναι να γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές, μαζί με τη Συλλογή και Ανάλυση και την Αντικατασκοπεία, αποτελούν τις τρεις κυριότερες αποστολές πληροφόρησης.
Ο όρος Μυστικές Επιχειρήσεις ανταποκρίνεται στην έννοια των δραστηριοτήτων που διεξάγονται από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (εφεξής Η.Π.Α.), με στόχο να επηρεάσουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες εκτός του πεδίου αρμοδιότητας τους, ήτοι του εδάφους τους -οπουδήποτε η Κυβέρνηση επιθυμεί ο ρόλος της να μην είναι προφανής ή γνωστός δημοσίως-, χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνονται παραδοσιακές στρατιωτικές δραστηριότητες, που στηρίζουν τον ανωτέρω στόχο.
Το πιο σημαντικό στοιχείο που διακρίνει τις Μυστικές Επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες δράσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Η.Π.Α. (Central Intelligence Agency, εφεξής C.I.A.) είναι ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένη αποστολή, αλλά για ένα στοιχείο που υπάγεται, κατά φύση και κατά Προεδρικό Εκτελεστικό Διάταγμα, αποκλειστικά στην Αμερικανική Προεδρική δεινότητα.
Οι Μυστικές Επιχειρήσεις συναντώνται με διάφορους ευφημισμούς, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό τους.
Μορφές Μυστικών Επιχειρήσεων
Οι Μυστικές Επιχειρήσεις διαιρούνται σε 4 υποκατηγορίες:
Πολιτική Δράση
Παραστρατιωτικές Δραστηριότητες
Πόλεμος Πληροφοριών
1.Προπαγάνδα:
Πρόκειται για το πιο εκτενές μέσο προς την επίτευξη των στόχων των Μυστικών Επιχειρήσεων.
Υπό το πρίσμα της «δημόσιας διπλωματίας», η C.I.A. έχει διοχετεύσει, ανά τα χρόνια, τεράστιες λίστες από μυστική προπαγάνδα, διεξαχθείσα από το ευρύ δίκτυο πρακτόρων της.
2.Πολιτική Δράση:
Εκτός από την προπαγάνδα, μια Μυστική Επιχείρηση μπορεί να πάρει τη μορφή οικονομικής βοήθειας σε φιλοδυτικούς πολιτικούς ή σε υπαλλήλους του γραφειοκρατικού μηχανισμού άλλων κρατών, καθώς και σε ομάδες, προς διευκόλυνση της προεκλογικής τους εκστρατείας ή πρόσληψη νέων κομματικών μελών.
3.Παραστρατιωτικές Δραστηριότητες:
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει την εκπαίδευση αλλοδαπών στρατιωτών και αστυνομικών, την προμήθεια στρατιωτικών συμβουλών, όπλων και στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή σεναρίων δολοφονίας πολιτικών προσώπων.
4.Πόλεμος Πληροφοριών:
Πρόκειται για νέα προσθήκη στον τομέα των Μυστικών Επιχειρήσεων και αποτελεί συνέπεια της ολοένα αυξανόμενης χρήσης και στήριξης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ρόλος των Μυστικών Επιχειρήσεων
Καταρχήν, ρόλος κάθε προγράμματος Μυστικών Επιχειρήσεων που επιθυμούν να πετύχουν η C.I.A. και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι, σε γενικές γραμμές, ο επηρεασμός ενός ξένου κοινού, ώστε αυτό να προβεί σε κάποια ενέργεια, ή να απέχει από τη διεξαγωγή κάποιας άλλης, προς προώθηση των Αμερικανικών συμφερόντων.
Αυτό, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί είναι η αντίληψη των δραστηριοτήτων του πράκτορα ως «εννόμων» από το στοχευόμενο κοινό, σκοπός που πραγματοποιείται, μόνο καθόσον η χρηματοδότηση των Η.Π.Α. προς το συγκεκριμένο εγχείρημα παραμένει κρυφή.
Στην πραγματικότητα, οι Μυστικές Επιχειρήσεις επιτρέπουν στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. να επιβάλλει μέτρα σε καθεστώτα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι πηγή αυτών των πιέσεων είναι η Αμερικανική Κυβέρνηση.
Σκοποί των Μυστικών Επιχειρήσεων
Από το 1948 μέχρι και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Μυστικές Επιχειρήσεις χρησιμοποιούνταν, καταρχήν, για να εμποδίσουν την επέκταση του κομμουνισμού οπουδήποτε στον πλανήτη.
Με αυτήν τη μεταστροφή των στόχων, όχι μόνο οι Μυστικές Επιχειρήσεις περιορίστηκαν αριθμητικά, αλλά έπαψαν να αποτελούν αμφιλεγόμενο αντικείμενο.
Παραπλάνηση (Denial & Deception)
Γενικό Πλαίσιο & Ορισμός
Η χρήση της στρατηγικής Παραπλάνησης χρονολογείται από τόσο παλιά, όσο υφίσταται η δράση των κυβερνήσεων και του στρατού.
Παρόλο που πρόκειται για διαφορετικές δραστηριότητες, στην πράξη, η Απόκρυψη και η Παραπλάνηση είναι αλληλένδετες έννοιες και έχουν τον ίδιο σκοπό: την αποπλάνηση ενός στόχου.
Στρατηγική είναι η Απόκρυψη και Παραπλάνηση, όταν επηρεάζει άμεσα εθνικά συμφέροντα.
Ξένη Απόκρυψη και Παραπλάνηση προκύπτει, όταν ένας κρατικός ή μη κρατικός παράγοντας χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνικές, για να ικανοποιήσει τα δικά του συμφέροντα, έναντι Αμερικανικών στόχων, συμφερόντων και πολιτικών.
Στόχοι Παραπλάνησης
Υπάρχουν 3 στόχοι σε κάθε Παραπλάνηση:
Κατά τη διαδικασία λήψεως απόφασης από το στόχο, παρουσιάζονται σε αυτόν εναλλακτικές επιλογές σε ένα αδιέξοδο.
Α-Type: Παραπλάνηση βασισμένη στην παραγωγή ασάφειας.
Ο M-Type διακρίνεται περαιτέρω σε 3 υποκατηγορίες:
M1: εκμετάλλευση των προκαταλήψεων του στόχου, παρουσιάζοντάς του μια εναλλακτική λύση που είναι ήδη διατεθειμένος να αποδεχτεί ως αληθινή ή επιθυμητή.
Μ2: προσπάθεια να πεισθεί ο στόχος να επιλέξει μια εναλλακτική που ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει, ή να αντιμετωπίσει ως ακατάλληλη.
Μ3: περιπτώσεις όπου οι προδιαθέσεις του στόχου δεν είναι άμεσα συνδεόμενες ή ενδεικτικές του τι τελικά αυτός θα επιλέξει να δεχθεί ως αληθινό.
Μέθοδοι και Τεχνικές Παραπλάνησης
Ιστορικές περιγραφές αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις Παραπλάνησης ποικίλουν, από συγκεκριμένες μάχες μέχρι ολόκληρες στρατιωτικές εκστρατείες.
Στρατηγικές Μέθοδοι.
Τεχνικές Παραπλάνησης:
Στρατηγικές Μέθοδοι
Προϋποθέσεις επιτυχημένης εφαρμογής
Οι ανωτέρω τεχνικές και μέθοδοι, συμπληρωματικά, υποστηρίζονται από 7 Θεμελιώδεις Αρχές Παραπλάνησης, οι οποίες, πρακτικά, στοχεύουν στην παροχή ενός αλγορίθμου, για την εφαρμογή αυτών των μεθόδων και τεχνικών.
Θεμελιώδεις Αρχές Παραπλάνησης:
Κεντρικός Έλεγχος.
υπάρξει σύγχυση, και το επίπεδο του ελέγχου να καθορίζεται από τον αριθμό των μονάδων που εμπλέκονται στο σχέδιο.
Στήριξη από Πολλαπλά Δίκτυα.
Αξιοπιστία.
Προετοιμασία.
Ασφάλεια.
Συντονισμός.
Ο σχεδιασμός Παραπλάνησης απαιτεί προσεκτική εφαρμογή ποικίλων μεθόδων, ώστε να περιοριστεί η ικανότητα του στόχου να συγκρίνει πολλαπλές πηγές, και να εντοπίζει νοηματικές συγκρούσεις, ασάφειες ή αβεβαιότητες, ελαχιστοποιώντας έτσι τους υπαινιγμούς για την προσομοιωμένη ή κρυφή πληροφορία.
‘Επιχείρηση Κυκλώνας’: Αφγανιστάν, 1979-1989
Ιστορικό Γεωπολιτικό Υπόβαθρο
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν επικεντρωθεί σε έναν ατέρμονο αγώνα για παγκόσμια ισχύ.
Η Επιχείρηση «Κυκλώνας» αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η γραμμή μεταξύ του Ψυχρού Πολέμου και ενός πραγματικού πολέμου μπορεί να είναι πολύ λεπτή.
Σκοποί
Υπό το Reagan, η Μυστική Επιχείρηση κατά της Ε.Σ.Σ.Δ. στο Αφγανιστάν είχε αρκετά περιεκτικούς σκοπούς.
Το σχέδιο ήταν απλό: εμπλοκή των Σοβιετικών σε ένα δύσκολο πόλεμο, ο οποίος θα εξαντλούσε κάθε χρηματικό πόρο και ηθικό σθένος που ενδεχομένως επιδείκνυαν.
Με αυτό τον τρόπο, θα εκπληρωνόταν η απαίτηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για Περιορισμό, ενώ, παράλληλα, θα μειωνόταν η επιρροή της Ε.Σ.Σ.Δ. στην περιοχή.
Τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν
Η υποστήριξη στους Mujahedeen, δηλαδή στις αντάρτικες ομάδες, ξεκίνησε περίπου όπως κάθε άλλη επιχείρηση: Η C.I.A. τους εφοδίαζε με μη θανατηφόρα βοήθεια, όπως εξοπλισμό επικοινωνιών και ανθρωπιστική στήριξη.
Η απόφαση της C.I.A. να εξοπλίσει τους Αφγανούς με νέα FIM-92 Stinger αποτέλεσε το γεγονός που άλλαξε τις ισορροπίες.
Συνεργασία C.I.A. και I.S.I.
Η Επιχείρηση «Κυκλώνας» διήρκεσε 10 συνεχόμενα έτη, από το Δεκέμβριο του 1979 μέχρι το Φεβρουάριο του 1989.
Οι υπηρεσίες πληροφόρησης του Πακιστάν παρείχαν ως κύρια προνόμια διαύλους και μέσα, με τα οποία οι Η.Π.Α. μπορούσαν να εξοπλίσουν την Αφγανική αντίσταση.
Πέρα, όμως, από αυτά, υπήρχε και ένα επιπλέον στοιχείο που ενίσχυε την ανάγκη για ανάμειξη του Πακιστάν:
Σύγχρονες Επιπτώσεις
Στη σύγχρονη εποχή, ο διάλογος γύρω από την Επιχείρηση «Κυκλώνας» είναι υπερβολικά έντονος.
Η Σοβιετική παρέμβαση στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζεται συχνά ως η αρχή του τέλους της Ε.Σ.Σ.Δ. ως παγκόσμιας δύναμης.
Ωστόσο, αμέσως μόλις τα συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή εκπληρώθηκαν, έπαψε να υπάρχει κάθε επιθυμία προς χρηματοδότηση του Πακιστάν και των I.S.I., καθώς και κάθε πιθανότητα για προσπάθεια αποκατάστασης του Αφγανιστάν.
Το κενό αυτό ήρθαν να καλύψουν τα υπολείμματα της αντίστασης και οι πνευματικοί αρχηγοί των τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (αποκαλούμενα ως madrassas).
Πηγές:
Joseph B. Berger III, ‘Covert Action. Title 10, Title 50, and the Chain of Command’, JFQ, Issue 67, 4th Quarter 2012. Available at:http://ndupress.ndu.edu/Portals/68/Documents/jfq/jfq-67/JFQ-67_32-39_Berger.pdf (Accessed: 8 December 2016).
Central Intelligence Agency, ‘Oversight of Covert Action’. Available at:https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/books-and-monographs/agency-and-the-hill/12-The%20Agency%20and%20the%20Hill_Part2-Chapter9.pdf (Accessed: 8 December 2016).
Johnson, K. Loch. (2007). ‘Handbook of Intelligence Studies’. 1st ed. London: Routledge.
Johnson, K. Loch ed., ‘Strategic Intelligence’, vol. 3 (London: Preager Security International, 2007).
Carolyn Pumphrey & Lieutenant Colonel Antulio Echevarria II, ‘Strategic Deception in Modern Democracies: Ethical, Legal, and Policy Challenges’, Strategic Studies Instotute. Available at:http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/ssi/2003decption.pdf (Accessed: 8 December 2016).
Bennet, M. & Waltz, E., ‘Counterdeception Principles and Applications for National Security’. London: Artech House, 2007.
Godson, R. and Wirtz, J. (2002). ‘Strategic denial and deception’. 1st ed. New Brunswick, N.J.: Transaction Publishers.
Haswell, J. (1985). ‘The tangled web’. 1st ed. Wendover: J. Goodchild.
Bergen, P. (2001). ‘Holy war, Inc.‘. 1st ed. New York: Free Press.
Yousaf, M., Adkin, M. and Yousaf, M. (2001). ‘Afghanistan–the bear trap‘. 1st ed. Havertown, PA: Casemate. Available at: http://www.afghanasamai.com/Dscutions-poleticalcullture/Afghanasamai-2012/BATTLESafghanistanTheBearTrapDefeatofaSuperpowerMohammedYousaf.pdf(Accessed: 8 December 2016).
Kuperman, J. A. (1999). ‘The Stinger Missile and U.S. Intervention in Afghanistan. Political Science Quarterly’, Vol. 114(2), pp.219-263. Available at:http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a413880.pdf (Accessed: 8 December 2016).
Robert D. Billard, Jr. (2010). ‘Operation Cyclone: How the United States Defeated the Soviet Union’, Vol. 3.2, pp.25-41. University of Colorado at Colorado Springs.
Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών (1) – Ορίζοντας Την «Πληροφόρηση» (Intelligence)
Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών (2) – Πηγές Πληροφόρησης: Κατηγορίες Και Τρόποι Συλλογής
Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών (3)- Ανάλυση Πληροφοριών Και Στρατηγικός Αιφνιδιασμός