Εάν ο κόσμος εξακολουθεί να καίει ορυκτά καύσιμα και να αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στο ολοκληρωτικό λιώσιμο του πάγου στους πόλους και στα βουνά, σύμφωνα με το National Geographic.
Αυτό θα αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά περίπου 66 μέτρα, εξαφανίζοντας ωκεανικές πόλεις όπως το Μαϊάμι, το Μπουένος Άιρες και το Κάιρο.
Το Business Insider δημιούργησε ένα κινούμενο χάρτη που δείχνει πώς θα είναι ο κόσμος αν συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι το τέλος του αιώνα ορισμένα μέρη του κόσμου δεν θα μπορούν αν κατοικηθούν. Οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη μαζική πείνα, την ξηρασία, τις σοβαρές πλημμύρες, τις πληγές, τους δηλητηριασμένους ωκεανούς και τα ρεκόρ θερμότητας.
Όπως επισήμανε ο David Wallace-Wells, οι ερευνητές προβλέπουν ότι αυτές οι καταστροφές καθιστούν πιο πιθανό τον πόλεμο και τη μόνιμη οικονομική κατάρρευση.
Η ολοένα και ταχύτερη τήξη φύλλων πάγου και παγετώνων αυξάνει τα επίπεδα της θάλασσας και αλλάζει τις ακτές του κόσμου. Το Μαϊάμι, μαζί με ολόκληρη την ανατολική ακτή, θα χανόταν αν έλιωναν όλοι οι πάγοι.
Η Ευρώπη θα «αποχαιρετούσε» το Λονδίνο, τη Βενετία και τις Κάτω Χώρες.
Επίσης, θα εξαφανιζόταν το Μπαγκλαντές, το οποίο σήμερα έχει πληθυσμό πάνω από 160 εκατομμύρια ανθρώπους και η Καλκούτα, με πληθυσμό 4,6 εκατομμύρια.
Η Αυστραλία θα χάσει μεγάλο μέρος της παράκτιας γραμμής της όπου ζει περίπου το 80% των κατοίκων της.
Η Σαγκάη θα ανακτηθεί από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Στη Νότια Αμερική, η λεκάνη του Αμαζονίου και η λεκάνη απορροής της Παραγουάη θα εξαφανιστούν, καταστρέφοντας το Μπουένος Άιρες και το μεγαλύτερο μέρος της Παραγουάης.
Η Αφρική θα χάσει πολύ λιγότερες περιοχές λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με άλλες ηπείρους. Ωστόσο, τα ανεπιθύμητα κύματα θερμότητας θα καθιστούσαν μεγάλο μέρος της περιοχής μη κατοικήσιμη.
Υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια κυβικά μίλια πάγου στη Γη. Θα χρειαστούν περισσότερα από 5.000 χρόνια για να τα λιώνουν όλα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες. Αλλά μέσα στην επόμενη γενιά, ορισμένες πόλεις μπορεί να εξαφανιστούν εάν οι χώρες δεν μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.