Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια σημαντική και άκρως επικίνδυνη παρενέργεια μετά το αποτυχόν τουρκικό πραξικόπημα είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιντζιρλίκ και συγκεκριμένα οι ατομικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στην νατοϊκή αεροπορική βάση, η οποία ήταν και κέντρο του πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, στην νατοϊκή βάση του Ιντζιρλίκ βρίσκεται αριθμός βομβών τύπου Β-61, περίπου 60 τον αριθμό, οι όποιες ήταν υπό την αυστηρή επιτήρηση των Αμερικανών αλλά με τις έκτακτες εξελίξεις η κατάσταση είναι συγκεχυμένη σχετικά με το ποιος ελέγχει τώρα το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η τελευταία κρίση των σχέσεων Γερμανίας Τουρκίας και ΗΠΑ Τουρκίας, είχε σαν συνέπεια την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων που διατηρούσαν στην βάση και τις Η.Π.Α. να μελετούν ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, με σχεδόν βέβαιη την απόφαση -με τα σημερινά δεδομένα- της αποχώρησης.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό το τι θα γίνει με τα πυρηνικά που βρίσκονται εκεί από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Όπως είναι γνωστό ο πρώην διοικητής της βάσης, Ταξίαρχος Bekir Ercan Van, είχε προσχωρήσει στο πραξικόπημα και μάλιστα από την βάση είχαν απογειωθεί πολεμικά αεροσκάφη F-16 για να βομβαρδίσουν την Άγκυρα και το προεδρικό μέγαρο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Bekir Ercan Van μετά την σύλληψη του έχει κάνει αίτηση ασύλου στις αμερικανικές αρχές περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Το πρώτο σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο «Εϊ, ΝΑΤΟ, ας πάρουμε εκείνα τα 50 θερμοπυρηνικά όπλα από την Τουρκία» (“Hey, NATO, Let’s Move Those 50 US Thermonuclear Weapons Out of Turkey”) εμφανίστηκε τον περασμένο Μάιο από τον Joe Cirincione, πρόεδρο του Ploughshares Fund και συγγραφέα του βιβλίου “Nuclear Nightmares: Securing the World Before It Is Too Late”.

Το δεύτερο άρθρο «Θα έπρεπε οι Η.Π.Α. να αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Τουρκία;» (“Should the US pull its nuclear weapons out of Turkey?”) δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Washington Examiner.

Το τρίτο χτύπημα ήρθε τον Ιούλιο, πριν από δύο ημέρες, όπου στην ιστοσελίδα Star & Stripes εμφανίστηκε άρθρο με τίτλο «Ανησυχία σχετικά με την στρατιωτική παρουσία, πυρηνικά αποθηκευμένα στην Τουρκία» (“Concerns raised over military presence, nukes stored in Turkey”).

Όλα αυτά σίγουρα προβληματίζουν έντονα, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Άγκυρα, (και τέτοιοι έχουν πληθύνει τον τελευταίο καιρό), να θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εξελίξεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΗΓΗ