Ακόμη πιο αυστηρή στάση απέναντι σε όσους παράτυπους μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν δια θαλάσσης στην Αυστραλία θέλει να υιοθετήσει η χώρα.
Νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα τους απαγορεύεται διά παντός να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να τροποποιήσει τον Νόμο περί Μετανάστευσης, ώστε να αποτρέπεται σε παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης στην Αυστραλία και μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής σε άλλες χώρες, να υποβάλουν αίτηση για να τους δίνεται βίζα, ακόμη και αν θεωρούνται πρόσφυγες. «Ο νόμος θα ισχύει για όλους όσοι έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υποδοχής σε χώρες της περιοχής από την 19η Ιουλίου 2013», διευκρίνισε.
Σήμερα, οι αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας μεταφέρονται σε
χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και το Ναούρου, όπου καθορίζεται αν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον διευκρίνισε ότι η νέα πολιτική δεν θα εφαρμοστεί για όσους ήταν κάτω των 18 ετών όταν μεταφέρθηκαν είτε στη Νήσο Μάνους, είτε στο Ναούρου, είτε σε κάποια άλλη χώρα της περιοχής όπου είναι εγκατεστημένα κέντρα πρώτης υποδοχής. Ομως, ο νέος νόμος μπορεί να επηρεάσει έως και 3.000 ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε αυτά.
Ο Ντέιβιντ Μαν, δικηγόρος ο οποίος είναι γνωστός διότι υπερασπίζεται πρόσφυγες, δήλωσε ότι η Αυστραλία οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση λαμβάνει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. «Είναι θεμελιώδες η Αυστραλία να εντείνει την προσπάθειά της (και) να κάνει μια πολύ μεγαλύτερη συμβολή μπροστά σε αυτή την παγκόσμια κρίση», τόνισε. «Ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι να προτείνονται περαιτέρω μέτρα τα οποία αφορούν μάλλον την προστασία των συνόρων, παρά την προστασία των ανθρώπων», συμπλήρωσε.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ, έχει στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές ανθρώπων.
Πηγή: iefimerida.gr
Δείτε την ανάρτηση του ithesis σχετικά με το θέμα:
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΕΜΕΙΣ;