ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΗ

Dennis Hoidas:
● Μην βλέπετε, μόνο, τις ΤΩΡΙΝΕΣ ανεμογεννήτριες των 100+ μέτρων, που θα εγκατασταθούν, κατά εκατοντάδες καταστρέφοντας τα πάντα…
● Ρίξτε το βλέμμα σας μόλις 15-20 χρόνια μπροστά:
● Όταν οι τωρινές Α/Γ θα έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους, τότε ΜΟΝΟ ΔΥΟ επιλογές θα υπάρχουν:
1) Να εγκαταλειφθούν, ως ερείπια, για να θυμίζουν στον κόσμο την απληστία αυτών που τις έστησαν και την ευπιστία αυτών που τις ανέχτηκαν (ενώ οι «επενδύτες» θα έχουν κάνει την Επιδοτούμενη Αρπαχτή τους, από την πρώτη μέρα που θα στηθούν – αλλά και πριν από αυτή…)
2) Να αντικατασταθούν με την επόμενη γενιά ανεμογεννητριών (5-7 MW) -και ΥΨΟΥΣ 300 (ολογράφως: ΤΡΙΑΚΟΣΙΩΝ) ΜΕΤΡΩΝ!!!- που είναι και οι μόνες που θα μπορούν να ανταγωνιστούν, σε 5 χρόνια από τώρα, την χαμηλή τιμή ρεύματος που θα παράγεται από τα («επόμενης γενιάς», αντίστοιχα) κινέζικα φωτοβολταϊκά.
● «Ειναι ο Καπιταλισμός, Ηλίθιε!»
(Που έρχεται, διαφθείρει, λεηλατεί και φεύγει…Αφήνοντας πίσω ερείπια σε Τοπίο και Ψυχές…)
● Κάντε κάτι…

Οι τοπικές κοινωνίες που ζουν χιλιάδες χρόνια στις παρυφές του βουνού του Βέρμιου, κινδυνεύουν να χάσουν την κοινή φυσική, κοινωνική και πολιτισμική τους κληρονομιά από την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου καπιταλιστικών συμφερόντων. Αυτό φυσικά γίνεται στο όνομα της “πράσινης” βιώσιμης ανάπτυξης, που μπορεί να ακούγεται καλή στα αυτιά των απόμακρων από τη φύση καταναλωτών, αλλά φυσικά ούτε πράσινη είναι, ούτε βιώσιμη, γιατί πολύ απλά αφορά την ανάπτυξη μίας ακόμα βιομηχανικής επένδυσης καπιταλιστικών συμφερόντων. 
Είναι γεγονός πως ο καπιταλισμός με τις τεράστιες συγκεντρώσεις σε μονάδες παραγωγής και κατανάλωσης χρειάζεται για να αναπτυχθεί παρόμοιου μεγέθους συγκεντρώσεις μονάδων παραγωγής ενέργειας και επομένως τις τεχνολογίες του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Τεχνολογίες που και στην καπιταλιστική και στην κρατική τους διαχείριση βοήθησαν στην ιεραρχική οργάνωση των κοινωνιών, και τη συγκέντρωση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στα χέρια λίγων κυρίαρχων. Το παραγωγικό-καταναλωτικό μοντέλο που τελικά κυριάρχησε σε ολόκληρο τον κόσμο – μετά και την πτώση των κρατικοκαπιταλιστικών “σοβιετιών” – συμπυκνώθηκε στις βασικές αρχές της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις συνέπειες του οποίου τις ζούμε στο πετσί μας. 
 
Η περιβόητη λοιπόν ανάπτυξη στην εποχή μας ταυτίζεται με τα μνημόνια, τους πολέμους, τα δισεκατομμύρια των πεινασμένων στον πλανήτη, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των προσφύγων, την άνοδο των ρατσισμών, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών/τριών, την επίθεση στους κόσμους του αγώνα, τη διάχυση του φόβου από την κρατική καταστολή, κλπ. Από την άλλη πλευρά η ανάπτυξη συνδέεται πάντα με την αναπαραγωγή μίας μάζας άβουλων, τηλεόπληκτων και τώρα ποια αντικοινωνικών δικτυακών καταναλωτών, που η κόλαση της ζωής τους έχει μετατραπεί σε θέαμα τύπου survivor. Τα κράτη, οι καπιταλιστές και η μάζα των άβουλων ατομικιστών της εποχής μας παράγουν όμως και δισεκατομμύρια τόνων σκουπίδια, τα οποία μολύνουν τον πλανήτη, με την μορφή καυσαερίων, πλαστικών, χημικών παραγώγων, μεταλλαγμένων κλπ. Φυσικά οι αριστεροί και δεξιοί άγιοι της περιβόητης ανάπτυξης, τα καλά αφεντικά μας και τα μέσα μαζικής προπαγάνδας κι εξημέρωσης φροντίζουν όπως λένε να μας απαλλάξουν από αυτά. Πώς; Μα επενδύοντας φυσικά στην παράνοια της “πράσινης ανάπτυξης”. Μετατρέποντας τους οικολογικούς αγώνες από τη δεκαετία του 60 και μετά για τη φύση σε μία ακόμα μπίζνα. Και όπου υπάρχει μπίζνα το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Η καταστροφή των ανθρώπων και της φύσης.

Το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο

   Δεν θα αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του έργου που μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει αν περιηγηθεί στις δικτυακές ιστοσελίδες ντόπιων συλλογικοτήτων που έχουν αντιταχθεί στο έργο. Θα απαριθμήσουμε περιληπτικά τις καταστροφές που θα προκαλέσει το έργο στο βουνό και στους ανθρώπους.
– Καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του βουνού από: α) τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων που θα ανοιχθούν με την αποψίλωση δέντρων και θάμνων, τη δασική καταστροφή αλλά και την όχληση των ζώων και των φυτών από την χρήση τους β) τους τόνους τσιμέντων που θα ρίξουν οι εργολάβοι κατά μήκος των δρόμων αλλά και στις βάσεις των ανεμογεννητριών, γ) την τεράστια έκταση που θα πιάσει το αιολικό πάρκο και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει με τις δονήσεις σε αέρα κι έδαφος, και την ηχορύπανση σε ζώα και πουλιά δ) την μόλυνση των νερών του βουνού, ε) την μόλυνση του βουνού από τόνους παλιοσίδερων σκουπιδιών από την καταστροφή των γεννητριών σε βάθους χρόνου κ.α.
– Καταστροφή των τοπικών κοινοτήτων των ανθρώπων από: α) την ίδια την υποβάθμιση του βουνού β) την περίφραξη και τη δέσμευση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων από τις εταιρείες και το κράτος, που εκτός από την καταστροφή ζώων και δάσους θα διώξουν και τους ανθρώπους γ) την καταστροφή στην πράξη της ορθολογικής κτηνοτροφικής, μελισοκομικής, τροφοσυλλεκτικής χρήσης του βουνού, πρακτικές που συνδέονται εδώ και χιλιάδες χρόνια με τις τοπικές κοινωνίες δ) την ολική αποκοπή των τοπικών κοινοτήτων από τη δυνατότητα ορθολογικής χρήσης του βουνού προς όφελος τους και πάντα σε αμοιβαία συνύπαρξη με τη φύση. ε) με ανυπολόγιστες συνέπειες φυσικά σε βάθος χρόνου για τα παιδιά, και τα παιδιά των παιδιών μας, και τις ζωές τους λόγω της καταστροφής του βουνού.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΜΙΝΗ