Η πολιτική του νέου προέδρου προκαλεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Σύγκρουση γιγάντων έχει ξεκινήσει ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, που μετρά λίγες μέρες στην προεδρία των ΗΠΑ, και την Ευρώπη.
Η πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών απέναντι στην Ευρώπη. Χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου Πίτερ Ναβάρο κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία ότι έχει μετατρέψει το ευρώ σε ένα υποτιμημένο μάρκο, μέσω του οποίου ρίχνει τους εταίρους της στην Ε.Ε, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, βγαίνοντας πάντα η ίδια κερδισμένη.
«H Γερμανία δεν επεμβαίνει στην πολιτική της ΕΚΤ» είπε η Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία είναι μια χώρα που ανέκαθεν καλούσε την ΕΚΤ να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπουντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ» πρόσθεσε.
Η Ευρώπη κρατάει και αυτή σκληρούς τόνους διαμηνύοντας στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αναζητήσει άλλους νέους εμπορικούς εταίρους.
Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τις εξελίξεις»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί. Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου», τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
«Η συνεργασία μας με την Κίνα (…) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.
«Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (…και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο Ολλανδός.
Ο Τουσκ καλεί σε ενότητα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλεί σε ενότητα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις «επικίνδυνες προκλήσεις» της εποχής.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο Τουσκ.
Σε ένα γράμμα που απέστειλε στους 27 ηγέτες, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στη Μάλτα (η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας δε, θα συμμετάσχει), ο κ. Τουσκ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» κάποιες δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες, σε συνδυασμό με την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», την αταξία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και το εξτρεμιστικό ισλάμ, κάνουν το μέλλον της Ευρώπης «απρόβλεπτο».
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή εντός της ΕΕ, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φιλο-ευρωπαϊκή ελίτ, καθώς είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών».
Εξάλλου, σε μία προσπάθεια να τονώσει το πνεύμα ενότητας των 27, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα ότι μόνο «ενωμένοι» μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. «Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι», τονίζει ο ίδιος.
Μοσκοβισί: Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη
Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί..
«Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης. Αυτό το νέο δεδομένο είναι φορέας ευκαιριών» για τους Ευρωπαίους, υποστήριξε ο Γάλλος.
«Ο “Τραμπισμός” μάς υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό κι όλων των προσφύγων.
Στο σημείο αυτό, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τις πεποιθήσεις της Άνγκελα Μέρκελ», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε διακρίσεις στους πολίτες του κόσμου ανάλογα με τη θρησκεία τους, να στιγματίζουμε μια θρησκεία επειδή υπήρξε αυτή ή ή άλλη απειλή, και ο αντιμουσουλμανικός χαρακτήρας του διατάγματος αυτού δεν είναι αποδεκτός», επισήμανε.
«Αυτή η Αμερική δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες που μας είναι κοινές, με αυτές που έκαναν το μεγαλείο αυτής της χώρας (των ΗΠΑ). Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σ’ αυτήν τον εαυτό μας», τόνισε ο Μοσκοβισί.
«Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να οικοδομεί ανθρώπινες γέφυρες», να «διαφυλάσσει το ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο θεμελιώνεται στις μεσαίες τάξεις», να «μην απαρνηθεί τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr