Η Deutsche Bank αποδέχθηκε τον διακανονισμό για το σκάνδαλο της Μόσχας, λίγες μέρες μετά το πρόστιμο των 7,2 δισ. δολ. που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Σε νέο δικαστικό διακανονισμό προχώρησε χθες ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank, λίγες μέρες μετά το πρόστιμο ύψους 7,2 δισ. δολ. που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την πώληση τοξικών ενυπόθηκων δανείων, καθώς συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 629 εκατ. δολ. στις βρετανικές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές λόγω της αδυναμίας της να αποτρέψει ύποπτες συναλλαγές ύψους 10 δισ. από τη Ρωσία σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς. Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (FCA) της επέβαλε πρόστιμο ύψους 204 εκατ. δολ., ενώ η αντίστοιχη αμερικανική αρχή πρόστιμο ύψους 425 εκατ. δολ., καθώς η τράπεζα δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους κατά των περιπτώσεων ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος την περίοδο 2011-2015. Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα εξετάσει στο πλαίσιο ειδικής έρευνας για τον εντοπισμό οικονομικών εγκλημάτων, τις συναλλαγές μέσω των οποίων ρωσικά ρούβλια μετατράπηκαν σε δολάρια και μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς εκτός Ρωσίας.
Σύμφωνα με τη FCA από τον Απρίλιο του 2012 ώς τον Οκτώβριο του 2014, ύποπτες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από πελάτες της τράπεζας για τη μεταφορά 6 δισ. δολ. από τη Ρωσία σε τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών σε Κύπρο, Εσθονία και Λετονία μέσω των γραφείων της τράπεζας στη Βρετανία. Επίσης, διενεργήθηκαν ύποπτες συναλλαγές ύψους 4 δισ. δολ. Στο πλαίσιο αυτών των ύποπτων συναλλαγών, η τράπεζα αγόρασε ρωσικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ρούβλια για λογαριασμό πελατών, πουλώντας μετά αντίστοιχη ποσότητα ίδιων μετοχών στην ίδια τιμή σε δολάρια μέσω του υποκαταστήματός της στο Λονδίνο. Η ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι «οι συναλλαγές μέσω των μετοχών δεν είχαν καμία οικονομική βάση», ενώ η αντίστοιχη αρχή της Βρετανίας υποστηρίζει ότι «η τράπεζα απέτυχε να αποτρέψει την μεταφορά πολλών δισ. από τη Ρωσία σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς». Ο επικεφαλής της διοίκησης της Deutsche Bank Καρλ Βον Ροχρ ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι η τράπεζα «κάνει πρόοδο» στη προσπάθειά της να επιλύσει το θέμα στο οποίο εμπλέκεται. Σημειωτέον, το πρόστιμο που επέβαλε η Βρετανία, ύψους 204 εκατ. δολ. είναι το υψηλότερο που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής για αστοχίες αναφορικά με τους ελέγχους ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr