Ένας μελισσουργός ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι ανακάλυψε την διάλεκτο των μελισσών! Μάλιστα, στενογράφησε την διάλεκτο αυτή με σκοπό να δημοσιοποιήσει τις κυριότερες λέξεις της νέας γλώσσας, βοηθούμενος, όπου παραστεί η ανάγκη, και από … μουσικά σημεία (!!). Αλήθεια, γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται αυτή η μελέτη;
ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων που παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια “βασίλισσα”, που έχει σαν μοναδική αποστολή να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας. Η οικογένεια έχει ακόμη μερικούς αρσενικούς, τους κηφήνες, που προορίζονται να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα και στη συνέχεια να πεθάνουν. Τέλος κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, που είναι στείρες και λέγονται “εργάτριες”. Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία αποθεμάτων τροφών, μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης και την περιποίηση των μικρών. (Βλέπε και Βικιπαίδεια).
ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Για τις μέλισσες έχουν ακουστεί πολλοί θρύλοι και παραδόσεις! Ας αναφέρουμε μία παράδοση εξ αυτών:
«Ήταν ο καιρός που ο βασιλιάς στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγία Σοφιά. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάμει ένα, και ύστερα άλλο, και ύστερα άλλα σχέδια, πως να χτιστεί η Μεγάλη Εκκλησιά. Κανένα όμως δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας όλο και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάσει. Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο βασιλιάς να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει κάτω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μια μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του βασιλιά. Βγάνει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς, όσοι έχουνε μελίσσια να τ’ ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του τα μελίσσια και τι βλέπει;
Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη, μια εκκλησιά πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλόπρεπη που δεν είχε την όμοιά της σ’ ολόκληρη την Οικουμένη. Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια, μέσα κι’ έξω στην εκκλησία.
Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος, οι κολόνες στη θέση τους, ως και η Αγία Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ’ όλα της την εκκλησιά, και απάνω στην Αγία Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά. Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας, θάμαξε με το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπι και ο βασιλιάς και έγινε όλος χαρά. Το σχέδιο, που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγία Σοφία !!» (Βλέπε: Κ. Ρωμαίος, ΕΛΛΑΣ, λαογραφία – γεωγραφία – ιστορία).
Τι λέει ένας μελισσουργός;
Διαβάζοντας κανείς την εφημερίδα «Ακρόπολις» της 10ης Μαΐου 1884, με έκπληξή του θα διαπιστώσει ότι ένας μελισσουργός ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε την διάλεκτο των μελισσών! Μάλιστα, στενογράφησε την διάλεκτο αυτή με σκοπό να δημοσιοποιήσει τις κυριότερες λέξεις της νέας γλώσσας, βοηθούμενος, όπου παραστεί η ανάγκη, και από … μουσικά σημεία !!
Τις μουσικές νότες, όπως αναφέρει και η παραπάνω εφημερίδα, βεβαίως και θεωρούμε καταλληλότερες προς έκφραση μίας γλώσσας , η οποία δεν έχει να κάνει, παρά … με κρίνα και με ρόδα!
Η μουσική, λοιπόν, μπορεί να μας πει τι λένε οι μέλισσες στα άνθη;
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
[Στην πάνω φωτογραφία η σύγχρονη Ελληνίδα μουσουργός, Ευγενία Καραγιαννίδου, σε μία μουσική συναυλία στο Εξωτερικό.]