Τον περασμένο Μάϊο εμφανίστηκε μία “καταχώρηση” που παριστάνει ότι είναι “δημοσιογραφικό άρθρο” κάποιας Μάχης Τράτσα που έγραφε ή/και γράφει στο Βήμα (μοιάζει να ασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν τους χωματουργούς μας που θέλουν …diversification σε σκουπίδια, ΔΕΗ, περιβάλλον κλπ).
Οι βασικές δημοσιογραφικές “πηγές” του “άρθρου” είναι ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης (γραφικός λομπίστας των αιολικών στην Ελλάδα και παρ’ ολίγον δημιουργός του Υβριδικού στην Ικαρία) και ο Υπεύθυνος Εκστρατειών της Γκρηνπίς κύριος Ιμπραήμ.

Το “άρθρο” της κυρίας Τράτσα είναι περίπου ίδιο σε περιεχόμενο, ύφος και επιχειρήματα, με ένα φυλλάδιο που είχε βγάλει η ΕΛΕΤΑΕΝ (και είχα σχολιάσει, τον Ιούνιο του 2012). “Κάποιοι δεν θέλουν να μάθουμε πόσο καλά είναι τα αιολικά, και αυτά θα σώσουν το Κλίμα και πρέπει να τα στηρίξουμε“. Τόσο ίδιο, που αναρωτιέμαι εάν έχει τον ίδιο …συγγραφέα:

Η έννοια της απόδοσης δεν έχει νόημα για τα αιολικά“, “δεν κάνουν θόρυβο“, “δεν ενοχλούν τα πουλιά“, “δεν είναι ακριβά“, “έχουν υποκαταστήσει συμβατικές μονάδες αλλού” κλπ κλπ.  Το θράσος του επιδοτούμενου ψεύτη παραπληροφορητή.

Και επειδή το άρθρο της Τράτσα και της ΕΛΕΤΑΕΝ ήταν τόσο ίδια, έγραψα 3-4 αναρτήσεις για αυτό και το …ξέχασα (αν και σας συνιστώ σε εσάς να διαβάσετε αυτήν εδώ).   Μέχρι που μου το θύμισε αλληλογραφία κάποιου Βαγγέλη με νησιώτες (μάλλον Τηνιακούς) που “προσωπικά γνωρίζει την τεράστια εξοικονόμηση που κάνουν οι ΑΠΕ στην συνολική δαπάνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην καύση πετρελαίου και μαζούτ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά“.  Βαγγέλη μου, πες μου να χαρείς, πόσα κιλά βρώμικο λιγνίτη έχουμε εξοικονομήσει με €1,7 δις επιδοτήσεις ετησίως για 5.000 μεγαβάτ ΑΠΕ αρχικού κόστους περίπου €9 δις?  Ή, πόσο μαζούτ εξοικονομήσαμε με καύσιμο JetA στην Κρήτη, αν αναφέρεσαι σε αυτήν?

Ο “Βαγγέλης” κρίνει με την επιστημονική του κατάρτιση ότι οι απόψεις μου είναι “στην πλειοψηφία τους παραπλανητικές και αβάσιμες  και υποπτεύεται ότι πίσω από μένα κρύβεται το λόμπυ του λιγνίτη στην Ελλάδα“!
Ατυχώς δεν μπορώ να απαντήσω πραγματικά στον Βαγγέλη, πέρα από το να πω ότι 1) κάθε μου ανάρτηση έχει παραπομπές (που δεν είναι ο Γκάρντιαν ή κάποια ΕΛΕΤΑΕΝ ή τίποτα …υπεύθυνοι εκστρατειών”, 2) γράφω από τον Απρίλιο του 2010, παραμονές του Νόμου Μπιρμπίλη και του Καστελλόριζου, και τα γραπτά μένουν σε δημόσια θέα και δεν έχω δει ουσιαστικό αντίλογοπέρα από ότι είμαι …αμερικανογερμανοναζί ή σταλινικός, 3) πριν από αυτό σχολίαζα στο Antinews όπου θεωρήθηκα από τα ΝΕΑ (!) ότι δεν είμαι του λόμπι του λιγνίτη, 4) το λόμπυ του λιγνίτη στην Ελλάδα είναι πανίσχυρο και φαίνεται εδώ,  και 5) Βαγγέλη μου, αν σε ήξερα θα σου αφιέρωνα την φωτό αριστερά, χωρίς την πράσινη λογοκρισία — αν θες μου γράφεις το email σου και στην στέλνω να δεις in the raw το παπαγαλάκι.

Στρεβλώσεις?

1) Υποχρεωτικές επιδοτήσεις,
2) εγγυημένες αποδόσεις,
3) υποχρεωτικές ποσοστώσεις,
4) υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα απορρόφηση ρεύματος
5) αναγκαστικές οικονομικές επιβαρύνσεις στο δίκτυο,
6) επιδότηση και του αερίου που δήθεν είναι απαραίτητο αφού είναι “μονόδρομος” και οι ΑΠΕ,
7) αρπαγή δημόσιας γης (και καμένης, μας κάνει)…

και βλέπουμε.

Όσο για την καταχώρηση της ΕΛΕΤΑΕΝ το “άρθρο” της κυρίας Τράτσα που σε εκφράζει, η φουλ απάντηση, εκτός απροόπτου, mañana.

Καθυστέρησα λιγάκι από τότε που σε πήρα χαμπάρι, ήθελα να τεκμηριώσω κάτι επικαιροποιήσεις για το ΕROIE, το LCOE και τις συνέπειες και το κόστος της διαλείπουσας, κουτουρού, στοχαστικής, μεταβλητής κλπ ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά (ή κλεπτοπαραγωγής, για συντομία — ορίστε, νέα ορολογία).

Τίποτα, μα τίποτα, δεν με βγάζει από την απίθανη βαρεμάρα των τελευταίων 20-30 ετών όσο οι αιολικές σοφιστείες.  Όλο αυτό το blog ξεκίνησε στις 26 Απριλίου του 2010 χάρη σε κάποιον τιραμόλα, επίσης σχολιαστή στο Antinews που είτε επειδή ήταν ΑΠΕτζής, ή Πασόκος της εποχής εκείνης (2009-2010) με ζάλιζε… Και βαρέθηκα να σχολιάζω και είπα να αρχίσω να γράφω.
Πάντα ευγνώμων στον μακαρίτη τον Β.Ζ. γιατί χωρίς αυτόν πράγματι δεν θα με ήξερε κανείς.

Hasta la mañana

ΠΗΓΗ