Αχ αυτή η Μάχη Τράτσα… Έγραψε 10-11 σελίδες που θέλουν 8 λεπτά να διαβαστούν με τόσες αρλούμπες που έχω φάει ένα μήνα να τις …αναδείξω.

Οι αρλούμπες Νο. 72, 73 και 74 αφορούν τα …πουλιά.  Η σύντομη απάντηση είναι ότι τα ελεεινά πυρηνικά και τα σιχαμένα ανθρακικά, ηλεκτροδοτούν. Παράγουν χρήσιμο και απαραίτητο ρεύμα Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν: Παράγουν κοτουρού, διαλείπον, μεταβλητό, στοχαστικό ρεύμα, που για να ενσωματωθεί και να είναι ή στοιχειωδώς χρήσιμο, ή όχι απόλυτα βλαπτικό, θέλει ένα σωρό ενεργοβόρες και ακριβές παρεμβάσεις. Συν, τα αιολικά είναι υποχρεωτικά. Υποχρεωνόμαστε να τα βάλουμε, υποχρεωνόμαστε να ενσωματώνουμε το ρεύμα τους, υποχρεωνόμαστε να τα επιδοτούμε.  ΟΚ?

H πραγματική απάντηση είναι ότι κάτι τέτοια είναι μεθοδευμένη παραπληροφόρηση.  Σαν το ότι τα αιολικά δεν ενοχλούν τους τράγους. Για να κοιτάμε στατιστικές για πουλιά και τράγους, αντί να κοιτάμε ότι το 2016 πετάξαμε 466 εκατομμύρια για αιολικά (συν το κόστος ενσωμάτωσής τους) και το μόνο που πετύχαμε είναι να δώσουμε λεφτά στην EDF, στην ENEL, στην ENERCON, στην VESTAS και στους εδώ μεσίτες και παπαγάλους τους.

Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι λίγα ή είναι πολλά τα πουλιά, ή πόσα πουλιά ανα μεγαβατώρα.. ΟΛΑ αυτά είναι παραπληροφόρηση, τρυκ, καθρέφτες. Για μην θυμάστε το μέγα παραμύθι:  Είναι ενεργειακά ασήμαντα και ατελέσφορα. Είναι ακριβά αλλά είναι κυρίως πεταμένα λεφτά. Δεν είναι καθαρή ενέργεια, επειδή δεν είναι καν ενέργεια.  Δεν ρυπαίνουν, αλλά ούτε οι γλάστρες ρυπαίνουν.

Αλλά η αποκάλυψη ήταν κάποιος Benjamin K. Sovacool στον οποίο αναφέρεται το 1/10 του πονήματος της κυρίας Τράτσα, προσπαθώντας να μας πείσει ότι τα αιολικά δεν κάνουν πολύ κακό στα πουλιά..  Αναγκάστηκα λοιπόν να κάνω ξεχωριστή ανάρτηση για τα σημεία 72, 73 και 74 του πονήματος, γιατί έπιαναν πολύ χώρο στην απάντηση που ετοιμάζω στους υποβολείς της Τράτσα…

Ο Benjamin K. Sovacool είναι Δανός, έκανε μια μελέτη για πουλιά στις ΗΠΑ από την …Σιγκαπούρη.  Ο ίδιος σπούδασε “φιλοσοφία και επικοινωνιακά” σε ένα μικρό αλλά καλό σχολείο …Ιησουϊτών, πήρε μεταπτυχιακό σε …”ρητορική” από κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο στο Ντητρόϊτ, κι άλλο είδος μεταπτυχιακού σε  science policy (που νομίζω μεταφράζεται σε “πολιτική επιστήμης“;) από άλλο Πανεπιστήμιο στην Βιρτζίνια και πρέπει να του άρεσε αφού πήρε και PhD σε “Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας” (science, technology and society (STS) studies, or science and technology studies is the study of how social, political, and cultural values affect scientific research and technological innovation, and how these, in turn, affect society, politics and culture — κάτι για το πώς οι κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές αξίες επηρεάζουν την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο, ακούγεται σημαντικό, αλλά αν σπούδαζα κάτι τέτοιο, θα αναρωτιόμουν από τι θα ζω αργότερα)

Αυτός πάντως αργότερα εμφανίζεται να είναι “διευθυντής” του Danish Center for Energy Technology at the Department of Business Technology and Development στο Πανεπιστήμιο Άααρχους της Δανίας, και καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο Σάσεξ της Αγγλίας και έχει υπάρξει βοηθός καθηγητής στο Vermont Law School στις ΗΠΑ, κάτι σε σχέση με “παγκόσμια πρόσβαση σε αειφόρο ενέργεια και δημιουργία εθνικών ενεργειακών πολιτικών για προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή χωρίς επιδείνωση της κοινωνικής ανισότητας” (!). Πήρε και βραβεία (και ο Αλ Γκορ και ο Ζερεφός και ο Ομπάμα), IPCC, όλο το πακέτο). Πλασιέ είναι ο άνθρωπος, σοφιστικέ πλασιέ, γράφει ωραία, μάλλον τα λέει και ωραία. Ιεραπόστολος αιολικών…

Ποτέ και πουθενά δεν φαίνεται να ξέρει κάτι για πουλιά, ή τι είναι η καταναμεμόμενη κιλοβατώρα, ή κατσαβίδι, ή …πουλί.

Η Δανέζικη Vestas είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αιολικών στον κόσμο. Η Δανία είναι μια μικρή φτωχή χώρα… Στον περασμένο αιώνα έκαναν εξαγωγή …πριγκίπισσες σε μονάρχες που έψαχναν για νύφες. Μετά, τυριά ερζάτς, λέγκο και ανεμογεννήτριες.  Στον μεσαίωνα έκαναν …επιδρομές. Σήμερα είναι κολαούζα των Γερμανών.

Η “μελέτη” του Δανού από την Σιγκαπούρη για πουλιά στις ΗΠΑ, ό,τι και να λέει, αγνοεί τρία πράγματα:

1) Τα αυτοκίνητα, τα καλώδια, τα κτίρια, οι πύργοι τηλεπικοινωνιών παρέχουν κάτι που ο κόσμος θεωρεί χρήσιμο και  ΘΕΛΕΙ και έχει. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να τα έχει. Δεν υπάρχουν υποχρεωτικές ποσοστώσειςούτε υποχρεωτικές επιδοτήσεις για αυτοκίνητα ή ό,τιδήποτε στην λίστα. Ακόμα και τα αγροχημικά, όσο βλαβερά κι αν είναι είναι απαραίτητα για να ταϊζουμε 7 δις κόσμο! Σχετικά απαραίτητα ή ευχάριστα πράγματα.  Ακόμα και οι γάτες είναι εθελοντικές, τις θέλουμε, μας κάνουν παρέα, κακώς τις ξαμολάμε και γεμίζει ο κόσμος…  Τα αιολικά? Τα αιολικά είναι υποχρεωτικά (πώς το κατάφεραν αυτό οι Γερμανοί…), επιδοτούνται υποχρεωτικά, έχουν “επιστήμονες” και Σοβακούληδες να λένε κάθε απίθανη αρλούμπα για να πεισθούμε ότι δεν είναι άχρηστα.

2) Ενώ σίγουρα πεθαίνουν πουλιά από αυτοκίνητα (μέχρι και εγώ έχω σκοτώσει κοτσύφι), ή σε κτίρια δεν έχω ακούσει να τρακάρει σπιζαετός ή γεράκι, ή να κόβεται γύπας, ή να πεθαίνει νυχτερίδα από αυτοκίνητο... Αν ενδιαφέρει δηλαδή…

3) Τα αιολικά υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1975 και επιδοτούνται, υποχρεωτικά,  από το 1990. Είναι ενεργειακά και ηλεκτροδοτικά από άχρηστα έως ασήμαντα και λίγο ή πολύ ανάλογα με τα γούστα σας, βλαπτικά. Υπάρχουν ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και ΜΕ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ τις επιδοτήσεις. Κάτι σαν προγραμματισμένη καταστροφή κεφαλαίου υπέρ Γερμανών (με τους Δανούς καλούς και αγαθούς συνεταίρους. Οι μόνοι που ωφελούνται από τα αιολικά είναι οι εξαγωγείς αιολικών και οι επιδοτούμενοι από καταναλωτές και φορολογούμενους λειτουργοί αιολικών, οι παπαγάλοι αιολικών, οι δικηγόροι ένθεν και ένθεν και τίποτα άλλοι παρασιτολόγοι.

Όσο για τον Sovacool… Πολυγραφότατος.  Κάτι σαν τον Άγιο Αυγουστίνο. Έκανε θρησκεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ενεργειακή δημοκρατία και πράσινα άλογα τις …εξαγωγές της Vestas.  Μόνο το Νόμπελ Ειρήνης και Αγάπης του μένει να πάρει… Διαβάστε τι έχει κάνει στην ζωή του και κρίνετε εσείς πώς έτυχε και η Τράτσα τον αναφέρει σαν αυθεντία σε …πουλιά, και τι πραγματικά κάνει και η Τράτσα, και αυτοί που της ανέθεσαν το πόνημα και ο Sovacool. Πληρωμένες καταχωρήσεις.

ΥΓ. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα αιολικά έχουν κάνει ή μπορούν να κάνουν κάτι για την Κλιματική Αλλαγή. Εάν υπάρχει κάποια, διαφορετική από την συνήθη, Κλιματική Αλλαγή, εάν είναι ανθρωπογενής, εάνφταίει το CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή, εάν όλα αυτά τότε παρακαλώ σημειώστε. 1) Τα αιολικά είναι ασήμαντα στην ηλεκτροπαραγωγή. 2) Τα αιολικά δεν έχουν μετρηθεί να μειώνουν οποιοδήποτε CO2 από οποιαδήποτε ηλεκτροπαραγωγή (απεναντίας έχουν μετρηθεί να το αυξάνουν).  Μη μείωση σε ήδη ασήμαντη συμμετοχή. Βρε ποιόν κοροϊδεύετε?

Το CO2 από ηλεκτροπαραγωγή μειώνεται με α) ύφεση, β) πυρηνικά, γ) φυσικό αέριο και δ) υδροηλεκτρικά — αλλά από όλα αυτά ΜΟΝΟ η ύφεση είναι σημαντική, η μείωση ή η καταστολή της ζήτησης.

 

ΠΗΓΗ