Είναι γεγονός: Η Ρωσία πούλησε επισήμως στην Τουρκία τους πυραύλους S400-Ο στόχος της Αγκυρας-Οι συνέπειες για την Ελλάδα και το Αιγαίο
Είναι γεγονός: Η Ρωσία πούλησε επισήμως στην Τουρκία τους πυραύλους S-400, το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα, ενώ είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο κολοσσός αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport, γνωστοποίησε ότι η σύμβαση υπογράφηκε, χωρίς ωστόσο να τεθεί ακόμα σε ισχύ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα.
«Η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξέι Μικχέεβ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, παραμένουν τεχνικά ζητήματα».
Το παρασκήνιο της αγοραπωλησίας
«Θα ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες μας αγοράζοντας αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και παράλληλα θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα πυραυλικής άμυνας και αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και τα δικά μας δορυφορικά συστήματα», είχε επισημάνει πριν δύο μήνες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
Λίγο μετά, ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε τονίσει πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των ρωσικών συστημάτων.
«Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως» είπε ο Τσεμέζοφ επισημαίνοντας ότι «από την μια πλευρά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα: η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο» κατέληξε ο Τσεμέζοφ.
Μερικές μέρες μετά έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με ανησυχία το συγκεκριμένο θέμα. «Μια απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα συνιστούσε αιτία ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ.
«Υπήρξε ένα δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.
Ακούγοντας αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ήταν φυσικό αντέδρασε: «Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού» και επιβεβαιώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί».
Είναι πολλά τα λεφτά…
Είχε προηγηθεί, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκβιάζουν την Τουρκία και προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι, όταν η Τουρκία διεξήγαγε ανάλογες συνομιλίες με τη Κίνα, οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας σαφές ότι στην κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία παρόμοιων συστημάτων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνεπώς η υπογραφή συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσιγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική. Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί σε σχέση με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί.
Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι Αμερικανοί απαιτούν οι Τούρκοι μηχανικοί να μην έχουν καμία παρέμβαση στα εν λόγω συστήματα, να έχουν πλήρη ενημέρωση για την κάθε εκτόξευση που θα γίνει όπως και για τους λόγους που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης θέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια χρήσης των συστημάτων Patriot, μετά τη λήξη της οποίας τα συστήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον αμερικανικό στρατό και να αγοραστούν νέα εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.
Τι επιδιώκει η Αγκυρα
Με την κίνησή της αυτή, η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μιας διπλής στρατηγικής αμυντικού σχεδιασμού, διατηρώντας τον ρόλο της στη βαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ μέσω του ραντάρ στο Κουρετσίκ, ενώ παράλληλα ακολουθεί τη δική της ατζέντα για πιο «ευέλικτες» επιλογές μεταφοράς τεχνολογίας- μια στρατηγική που προϋποθέτει ιδιαίτερα δύσκολους «ελιγμούς» από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει κανόνας στο ΝΑΤΟ που να απαγορεύει τη χρήση ρωσικών όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ (ως γνωστόν, και η Ελλάδα διαθέτει S-300)– και, όπως τονίζεται, θα ήταν σημαντικό πρόβλημα για τη Μόσχα εάν η Τουρκία αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει S-400 σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις του μέλλοντος.
Υπάρχει, ωστόσο, κι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας καθώς εκτός από περίπτωση των συστημάτων S-400, η Τουρκία ενδυναμώνει την αμυντική της λειτουργία με ένα ακόμη υπερόπλο: 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, η τελική αγορά των οποίων μέσα στο 2018 αναμένεται, όπως λένε πολλοί αναλυτές, να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στο θέμα του Αιγαίου καθώς μιλάμε για ένα αεροσκάφος stealth που παραμένει «αόρατο» για τον αντίπαλο.
Με την αντιπυραυλική του ασπίδα και τα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο πλέον να αισθάνεται πανίσχυρος στρατιωτικά, ανατρέποντας τις ισορροπίες δυνάμεων στο ελληνοτουρκικό μέτωπο -ειδικά από το 2023 που θα έχει στο στόλο του 100 F-35!
Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα;
Καθώς το σύστημα S-400 είναι ικανό να καταρρίπτει αεροσκάφη σε απόσταση μέχρι 400 χλμ και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 60 χλμ, αλλά και να εμπλέκει 36 στόχους ταυτόχρονα, είναι πασίδηλο πως η αγορά τους θα επηρέαζε σημαντικά την ισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς θα επέτρεπε την κάλυψη μεγάλου τμήματός του.
Ωστόσο, όπως τονίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο κύριος στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος από τα ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία ίπτανται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κι όπως αναφέρει στο liberal.gr. ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, “το θέμα της απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία παρουσιάζει σοβαρές δυσχέρειες για να υλοποιηθεί τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό-τεχνικό επίπεδο. Χρησιμοποιείται κυρίως στο διπλωματικό και επικοινωνιακό πεδίο τόσο από την Ρωσία όσο και από την Τουρκία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο. Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα υλοποιούσε αυτή την προμήθεια μόνο όταν αποφασίσει την οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ και συνεπώς με την Δύση, με ότι αυτός σημαίνει κάτι όμως που θα προκαλούσε σημαντική πολιτική ζημιά όχι μόνο στον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά και εθνική ζημιά στην Τουρκία και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Άγκυρα”.
Μένει να δούμε αν ο ισχυρισμός ευσταθεί κι αν όντως ο “σουλτάνος” Ερντογάν διενεργεί ήδη έναν “ακήρυχτο” πόλεμο στη Δύση, με την τελευταία να… ποιεί την νήσσαν.
Πηγή: http://www.thetoc.gr/