Ελεύθερο κάμπινγκ μετά το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ

Τριπλασιάστηκαν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές τον Δεκαπενταύγουστο – Την ώρα που στη Μύκονο νοικιάζουν τις βίλες αντί 6.000 ευρώ τη βραδιά και σε άλλα νησιά η επέλαση των ξένων τουριστών δεν έχει αφήσει ούτε ένα ελεύθερο δωμάτιο, οι Ελληνες παραθεριστές προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φτώχεια τους εντρυφώντας στα μυστικά του ελεύθερου κάμπινγκ

Αρχές Απριλίου 2017 με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σταύρο Κοντονή και Πάνο Σκουρλέτη, τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν τη νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ σημειώνοντας ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (άμεση αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, αυτοργάνωση, συμβίωση) ανταποκρίνονται στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες πολλών ατόμων, που αδυνατούν να τις καλύψουν με την καθολική απαγόρευσή του, γεγονός που μεταφράζεται σε «στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους».

Οι βουλευτές υποστήριζαν μάλιστα ότι οι κατασκηνωτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις (παντοπωλεία, χώρους εστίασης, χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.ά.) συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Πέντε μήνες μετά την κατάθεση της επίμαχης ερώτησης από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαπιστώνεται ότι αν και δεν πάρθηκε τελικά κάποια σχετική απόφαση περί νομιμοποίησης του ελεύθερου κάμπινγκ, οι κατασκηνωτές τριπλασιάστηκαν (!) σε σχέση με πέρυσι όχι για λόγους «ψυχικής ανάτασης», όπως υποστήριζαν οι βουλευτές, αλλά εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της φοροεισπρακτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Χιλιαδού Πλατανιάς, το πρωί
Γεμάτος σκηνές και αυτοκίνητα ο ξεροπόταμος με τα αιωνόβια πλατάνια. Ολο και περισσότεροι επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ κατακλύζοντας ποτάμια και παραλίες απ άκρη σ’ άκρη

Από τη μία, λοιπόν, η επιβολή φόρων, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και από την άλλη οι εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι τουρίστες που έχουν κατακλύσει τους παραθεριστικούς προορισμούς εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη, ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν λύσεις με το φθηνότερο δυνατό κόστος.
Οσοι λοιπόν είχαν τη δυνατότητα φιλοξενήθηκαν σε εξοχικές κατοικίες συγγενών και φίλων, ενώ άλλοι μη έχοντας επιλογή αναγκάστηκαν να ζήσουν την εμπειρία του ελεύθερου κάμπινγκ κατακλύζοντας ποτάμια και παραλίες απ’ άκρη σ’ άκρη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παραλία Καλογερολίμανο στον δρόμο προς την Επίδαυρο και η παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια. Η πρώτη βρίσκεται στις ακτές του Σοφικού όπου δεσπόζουν πανέμορφοι όρμοι κατάφυτοι με πεύκα και νερά κατάλληλα για κολύμβηση. Πέρυσι η παραλία φιλοξενούσε το πολύ τέσσερις-πέντε σκηνές, φέτος όμως ξεπερνούν τις πενήντα! Αδιάψευστος μάρτυρας ο φωτογραφικός φακός του «ΘΕΜΑτος» αλλά και οι μαρτυρίες των ιδιοκτητών των παραθαλάσσιων οικοπέδων. Οπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, η παραλία είναι γεμάτη κατασκηνωτές.



Παραλία Καλογερολίμανο

Ζευγάρια συνταξιούχων, ολόκληρες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα στοιβάζονται σε μια γραμμή, άλλοι πιο πάνω, άλλοι πιο κάτω, άλλοι χωμένοι κάτω από τα πεύκα αναζητώντας περισσότερη δροσιά, διακινδυνεύοντας ωστόσο ακόμα και πιθανή σύλληψή τους από τις Αρχές

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά»

Ζευγάρια συνταξιούχων, ολόκληρες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα στοιβάζονται σε μια γραμμή, άλλοι πιο πάνω, άλλοι πιο κάτω, άλλοι χωμένοι κάτω από τα πεύκα, αναζητώντας περισσότερη δροσιά, διακινδυνεύοντας ωστόσο ακόμα και πιθανή σύλληψή τους από τις Αρχές. Υποτίθεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και διώκεται αυτεπάγγελτα ως πταίσμα (μέχρι το 2012 συνιστούσε πλημμέλημα) καθώς προβλέπεται η δυνατότητα σύλληψης και τήρησης της αυτόφωρης διαδικασία. Ωστόσο, φέτος παρατηρείται κάποια ανοχή από την πλευρά των Αρχών. Ισως μάλιστα να μη δίνουν τόση σημασία στις καταγγελίες των κατοίκων που ζουν σε περιοχές όπου ανθεί το ελεύθερο κάμπινγκ, εκτός κι αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος.


Χιλιαδού-Εύβοια
Η παραλία της Χιλιαδούς πλημμυρίζει από κατασκηνωτές

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τον κόσμο που στήνει τις σκηνές του», λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Τούλα Γιατζούμη, κάτοικος του Δήμου Σολυγείας. Μαζί με την οικογένειά της διαθέτουν παραθαλάσσιο οικόπεδο στην παραλία Καλογερολίμανο και καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους κατασκηνωτές. Και προσθέτει: «Πράγματι έχουν αυξηθεί οι σκηνές σε σχέση με πέρυσι γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κάθε Παρασκευή γεμίζουμε σκηνές. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να φτάνουν και τις 50. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πάνε σε κάποιο νησί, όπως και η κόρη μου άλλωστε που πήγε διακοπές στα Γιάννενα επειδή δεν μπορούσε να επιβαρυνθεί και με τα ακτοπλοϊκά. Ομως αυτό που ζητάμε από τους κατασκηνωτές είναι να προσέχουν με τις φωτιές που ανάβουν και τα σκουπίδια που αφήνουν δεξιά και αριστερά». Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Λαγόπουλο, η παρουσία των κατασκηνωτών στο Καλογερολίμανο σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι έχει αυξηθεί κατά 50% λόγω οικονομικών δυσχερειών. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και έρχεται εδώ να στήσει τη σκηνή του και να περάσει τις διακοπές του με τα εντελώς απαραίτητα. Πέρυσι ήταν λιγότεροι, φέτος σαφώς περισσότεροι. Πρέπει όμως να ακολουθούνται και κάποιοι βασικοί κανόνες. Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να μαζέψουν τα σκουπίδια που οι ίδιοι δημιουργούν και αυτό είναι λυπηρό. Αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε αντιπαράθεση πολλές φορές».

Ιδια κατάσταση επικρατεί και σε μία από τις γνωστότερες παραλίες της Εύβοιας, τη Χιλιαδού.  Παρόλο που απαγορεύεται, η παραλία της Χιλιαδούς είναι πόλος έλξης πολλών που αναγκάζονται να καταφύγουν στην ελεύθερη κατασκήνωση.


Χιλιαδού, Πλατανιάς, το βράδυ

Μία από τις φωτιές που ανάβουν κάθε βράδυ οι κατασκηνωτές μέσα στο δάσος με τα πλατάνια

Φέτος, όπως λένε οι μόνιμοι παραθεριστές, οι σκηνές είναι διπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι. Τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συνωστισμός τόσο στην παραλία όσο και στον ξεροπόταμο με το δάσος των αιωνόβιων πλατάνων που καταλήγει στην παραλία. «Παντού βλέπεις σκηνές και τροχόσπιτα. Αρκετοί είναι αυτοί που το κάνουν για πρώτη φορά, τους καταλαβαίνεις άλλωστε λόγω της απειρίας τους. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι ανεύθυνοι που ανάβουν φωτιές και κάνουν μπάρμπεκιου μέσα στα πλατάνια», διαμαρτύρονται οι περίοικοι.


Τούλα Γιατζούμη
κάτοικος Δήμου Σολυγείας 

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κάθε Παρασκευή γεμίζουμε σκηνές. Τα Σαββατοκύριακα ειδικά μπορεί να φτάνουν και τις 50»


Στέλιος Λαγόπουλος
συνταξιούχος-παραθεριστής 

«Πέρυσι ήταν λιγότεροι, φέτος σαφώς περισσότεροι. Δυστυχώς, όμως, είναι αρκετοί αυτοί που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να μαζέψουν τα σκουπίδια τους» 

 

Πηγή: http://www.protothema.gr/