Τα όρια της Γης εξαντλούνται με ρυθμούς ρεκόρ
Mια θλιβερή και ανησυχητική ανακοίνωση έκανε το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Άγριας Ζωής (WWF) για το μέλλον του πλανήτη. Φέτος η ανθρωπότητα εξάντλησε νωρίτερα από ποτέ τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και μέχρι και το τέλος του χρόνου θα ζούμε με δανεικά από τις επόμενες γενιές.
Όσον αφορά τα κράτη της ΕΕ και ειδικότερα την Ελλάδα, όπου η αδιαφορία για το περιβάλλον είναι θεσμικά κατοχυρωμένη (και όπου δεν είναι γίνεται για χάρη… επενδυτών όπως η Eλντοράντο) οι οικολογικές καταστροφές, αλλά και ο τρόπος ζωής παράγουν κάθε χρόνο ένα υπέρογκο «οικολογικό χρέος».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Global Footprint Network (GFN), τη φετινή χρονιά εξαντλήσαμε και επισήμως τους πόρους που η Γη έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει για όλο το έτος σήμερα, στις 2 Αυγούστου. Αυτό το θλιβερό ετήσιο ρεκόρ μετάθεσης της μέρας εξάντλησης όλο και πιο νωρίς μέσα στον χρόνο αποδεικνύει πως το οικολογικό χρέος της ανθρωπότητας μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με το WWF και το παγκόσμιο δίκτυο GFN.
Συνολικά η ανθρωπότητα χρειάζεται 1,7 πλανήτες τον χρόνο για να συνεχίζει να ζει με τον ίδιο τρόπο, ενώ αν όλοι ζούσαν όπως οι Έλληνες, θα χρειαζόμασταν 2,5 πλανήτες. Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τη φύση 1,7 φορές γρηγορότερα (ή στην περίπτωση των Ελλήνων 2,5 φορές ταχύτερα) από τον ρυθμό με τον οποίο τα οικοσυστήματα μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες.
Πρώτη στη σχετική κατάταξη αναδεικνύεται η Αυστραλία (με 5,2 πλανήτες), οι ΗΠΑ ακολουθούν με 5 πλανήτες ενώ εντύπωση αλλά και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα και η Ινδία -που μαζί αντιπροσωπεύουν το 36% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού – βρίσκονται ακόμη σχετικά μακριά από την κορυφή.
Η «Μέρα που ξεπεράσαμε τα όρια της Γης» (Earth Overshoot Day) αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός GFN υπολογίζει την ημερομηνία του έτους κατά την οποία η κατανάλωση των φυσικών πόρων από την ανθρωπότητα ξεπερνάει αυτά που ο πλανήτης μπορεί να αναπληρώσει.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του WWF «Ζωντανός Πλανήτης», η άγρια ζωή είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά 67% μέχρι το 2020, εξαιτίας κυρίως της πορείας που έχει διαλέξει η ανθρωπότητα.
Στην έκθεση του WWF, που αποτελεί ουσιαστικά ένα καρδιογράφημα της Γης και ανανεώνεται κάθε διετία, φαίνεται πως ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα «εμφράγματος». Ήδη, μεταξύ 1970 και 2012, ο παγκόσμιος πληθυσμός των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχει μειωθεί κατά 58%. Το ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε να βελτιώσουμε την υγεία του προτού χρειαστεί «μηχανική υποστήριξη».
Με πληροφορίες από το ΤVXS και το WWF