Με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού, πιο γνωστού ως Πατροκοσμά ή Παπουλάκου του Βορρά, ας διαβάσουμε τι έγραψε σε έναν Πρόλογο για το βιβλίο μας «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς», ο γνωστός Πρωτοπρεσβύτερος και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός!.. “Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, ότι και το νέο αυτό έργο του κ. Σακκέτου διεισδύει άνετα και στον χώρο της λογιοσύνης, αλλά προ πάντων στα λαικά στρώματα, προσφέροντας πλούσιο υλικό που συνέλεξε ο φιλότιμος συγγραφέας, ώστε το όλο (έργο) να λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός “εθνικού ευαγγελίου”, που με ένα ιδιότυπο “κηρυγματικό” τρόπο αγγίζει σύγχρονες ανοικτές πληγές στο σώμα του Έθνους και της κοινωνίας, καυτηριάζοντας η επουλώνοντάς τες, σε εσχατολογικό πλαίσιο, πιστός στο πνεύμα του Πατροκοσμά…”

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αυτό που εκτιμώ και θαυμάζω ιδιαίτερα στον κ. Άγγελο Σακκέτο, είναι η φιλοπονία του, αλλά και η ακατάβλητη θέλησή του να ερευνά τον εθνικό μας βίο, στην ιστορία και το παρόν, και να πλουτίζει την βιβλιογραφία μας με νέα συνεχώς βιβλία. Γι’ αυτό και δεν μπόρεσα να αρνηθώ στην φιλική παράκλησή του να γράψω τον Πρόλογο στο νέο βιβλίο του, που αφιερώνεται στον Μεγάλο Εθναπόστολο άγιο Κοσμά τον Αιτωλό η Πατροκοσμά, όπως τρυφερότερα, σε μία σχέση φιλική και αλληλοπεριχωρητική, τον ονομάζει ο λαός μας. Πόσο μάλλον, που το θέμα του νέου βιβλίου του εμπίπτει στα όρια και των δικών μου ερευνητικών ενασχολήσεων, αλλά και πνευματικών ενδιαφερόντων, στα οποία οι συμπτώσεις με τον αγαπητό συγγραφέα είναι οπωσδήποτε πολλές.

Ο κ. Σακκέτος στο νέο του βιβλίο ασχολείται με τις Προφητείες του Πατροκοσμά, θέμα που παρέχει πολλές αφορμές για επέκταση σε ιστορικά και σύγχρονα προβλήματα του Έθνους, που ζητούν απαντήσεις η προτάσεις αντιμετωπίσεως θεραπείας. Έτσι, αναλύει συστηματικά 122 γνωστές προφητείες του Έλληνα-Ρωμηού, του Ελληνορθοδόξου δηλαδή Πατέρα του Νεωτέρου Ελληνισμού, και 59 άγνωστες, που επεσήμανε η έρευνα του συγγραφέα. Οι προφητείες, με έντονο ιστορικό, εθνικό και κοινωνικό χαρακτήρα, κυρίως δε συνδεόμενες με την πορεία του Γένους/Έθνους και την αποκατάστασή του, τοποθετούνται στο πραγματικό τους πλαίσιο και ερμηνεύονται σε βάθος και πλάτος για την εξαγωγή χρησίμων-πρακτικών συμπερασμάτων με φρονη- ματιστικό χαρακτήρα. Έτσι, ο κ. Σακκέτος προσφέρει μιάν εθνική κατήχηση, διότι αυτός είναι και ο σκοπός του, όπως επιβεβαιώνεται από την αφιέρωση του πολυσέλιδου έργου του σε ένα Ποιμενάρχη με αξιόλογη εθνική δράση και πολύπλευρη αγωνιστική μαρτυρία, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο (Λενή), με τον οποίο πνευματικά συνδέεται.

Είναι όμως ιδιαίτερη ευλογία, ότι το βιβλίο του κ. Σακκέτου διευρύνει δημιουργικά τα προηγούμενα έργα, που καταπιάστηκαν με το θέμα των Προφητειών του Πατροκοσμά, όπως λ.χ. το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη πρ. Φλωρίνης κ. Αυγουστίνου (Καντιώτου), στο οποίο τις προφητείες συνέλεξε ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Νικ. Σωτηρόπουλος, και το σημαντικό πρόσφατο, ογκώδες κι αυτό, βιβλίο της σεβασμίας Μοναχής Ευθυμίας (Γκελτή), ηγουμένης της Ι. Μονής αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Θέρμον της Αιτωλίας. Έτσι αυξάνει η γνώση και πολλαπλασιάζονται οι προοπτικές για μία συνολική θέση της πραγματικότητάς μας, ιστορικής και συγχρόνου. Ο κ. Σακκέτος έχει το δικό του πρίσμα θεωρήσεως των πραγμάτων, ανάλογα με τις προσωπικές του προϋποθέσεις.

Το εθνικοπατριωτικό χρώμα των αναλυομένων εδώ προφητειών προδίδει το περιεχόμενο των κηρυγμάτων του Πατροκοσμά, σκοπός του οποίου ήταν η εσωτερική-καρδιακή και εξωτερική-πολιτική ανάσταση και αποκατάσταση του Γένους, σε μία αγιο- πατερική ιεράρχηση των δυό στόχων, αφού χωρίς την πρώτη δεν είναι δυνατή η δεύτερη, αλλά ούτε και μπορεί να έχει καμμιά αξία. Ο Πατροκοσμάς, άλλωστε, είχε ποτισθεί με το φρόνημα αυτό κοντά στον επίσης Μεγάλο Ευγένιο Βούλγαρη, στην Αθωνιάδα, οι μαθηταί του οποίου είχαν ζυμωθεί με τον πόθο της εθνικής αναστάσεως και αποκαταστάσεως στην παλαιά εύκλεια της Ρωμανίας/Βυζαντίου (= του Ρωμαίικου).

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, ότι και το νέο αυτό έργο του κ. Σακκέτου διεισδύει άνετα και στον χώρο της λογιοσύνης, αλλά προ πάντων στα λαικά στρώματα, προσφέροντας πλούσιο υλικό που συνέλεξε ο φιλότιμος συγγραφέας, ώστε το όλο (έργο) να λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός “εθνικού ευαγγελίου”, που με ένα ιδιότυπο “κηρυγματικό” τρόπο αγγίζει σύγχρονες ανοικτές πληγές στο σώμα του Έθνους και της κοινωνίας, καυτηριάζοντας η επουλώνοντάς τες, σε εσχατολογικό πλαίσιο, πιστός στο πνεύμα του Πατροκοσμά.

Ο κ. Σακκέτος τιμά με το έργο του αυτό επάξια τον Μεγάλο Προφήτη και Διδάσκαλο του Γένους/Έθνους, αληθινό “αρχέτυπο” του Νεωτέρου Ελληνισμού, όπως Εκείνος τον ήθελε, και παράλληλα τιμάται ο ίδιος ο συγγραφέας από την Μεγάλη Μορφή, που αναδύεται συνεχώς πατρικά, στοργικά, νουθετιστικά στις σελίδες του βιβλίου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που συνέλεξε ο κ. Σακκέτος, βοηθεί αφάνταστα τον αναγνώστη και θα συντελέσει, ασφαλώς, στην διάδοση και μελέτη του βιβλίου, κάτι που ολόψυχα εύχομαι.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ