Προς τα ανατολικά και τον χώρο του Ισλάμ αποφάσισε να κοιτάξει ο Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να βρει συμμάχους και στήριξη. Ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο ανάλογες πρακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος –ως γνωστόν– κάθε φορά που έχει διαφωνίες με την ΕΕ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ κάνει ανοίγματα προς Ανατολάς και προς τον αραβικό κόσμο.

Ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος αποφάσισε να στραφεί προς τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας επιζητώντας στήριξη τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Ενέργεια η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειας του κατοχικού καθεστώτος αλλά και της Άγκυρας για δημιουργία νέων δεδομένων στο Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί έστειλε την επιστολή στον Οργανισμό ως αρχηγός του ψευδροκράτους που έχει το καθεστώς παρατηρητή και ενημέρωσε για την κατάσταση μετά τις εξελίξεις στη Διάσκεψη της Κύπρου στο Κραν Μοντάνα. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα της εποικοδομητικής και επικεντρωμένης σε ένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες στάση του, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι σήμερα, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Προστίθεται ότι λεπτομερώς αναφέρεται στους λόγους που δεν κατέληξε η Διάσκεψη για την Κύπρο σε ένα αποτέλεσμα. Υπενθυμίζοντας ότι στο δημοψήφισμα του 2004 η πλειοψηφία του 76% των Ε/κ είπε όχι, ο κ. Ακιντζί στην επιστολή του φέρεται να υποστήριξε ότι η ε/κ ηγεσία στο Κραν Μοντάνα δεν έδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για μια λύση. Ο Μουσταφά Ακιντζί με την επιστολή του καλεί τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να στηρίξουν τις προσπάθειες άρσης των «άδικων και αβάσιμων εμπάργκο που εφαρμόστηκαν εναντίον των Τ/κ, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη βούληση υπέρ μιας λύσης».

Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Αϊντίν της Κωνσταντινούπολης, και γνωστού Τούρκου επιχειρηματία, Μουσταφά Αϊντίν αλλά και του προέδρου του Κέντρου Ερευνών και Πλατφόρμας για την Δύση, πρώην Υπουργού για θέματα ΕΕ και στενού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε δηλώσεις του ο Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε πως υπάρχουν πολλές χώρες που θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος μόλις η Τουρκία τους το ζητήσει. Ανέφερε ακόμα ότι αυτή η επιλογή παραμένει στο τραπέζι για την τουρκική πλευρά.

Μιλώντας σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Μπαγίς υποστήριξε πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα έφερνε οφέλη στις δύο πλευρές και θα γινόταν αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα. Υποστήριξε πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προκαλούσε προβλήματα στο Κραν Μοντάνα «ένα σχέδιο όπως το σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να ετοιμαστεί» και επανέλαβε τη πρότασή του για εφαρμογή μοντέλου Ταϊβάν στην περίπτωση της Κύπρου.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Εγκεμέν Μπαγίς στάθηκε στις «αδυναμίες της ελληνοκυπριακής πλευράς» να διασφαλίσει επενδύσεις: «Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ ο ελληνοκυπριακός τομέας (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν διασφαλίζει τις επενδύσεις που δικαιούται. Μπορεί η ΕΕ να δίνει κάποια στήριξη αλλά ο ιδιωτικός της τομέας διστάζει να κάνει επενδύσεις.

Συμπεριφέρονται με δισταγμό ακόμα και σε ότι αφορά στην πρόσβασή τους σε πηγές φυσικού αερίου». Περαιτέρω ο Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε πως η Τουρκία δεν απέσυρε ούτε ένα στρατιώτη στο Κραν Μοντάνα και δεν επέστρεψε ούτε μια σπιθαμή γη. Διαμήνυσε πως δεν θα επιστραφεί ούτε μια πέτρα «γιατί τα θύματά μας έχουν δικαιώματα σ’ αυτές». Τέλος ανέφερε πως θα ενημερωθεί όλος ο κόσμος για τα εμπόδια που εγείρει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Συντήρηση των τειχών 

Ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας σε εκδήλωση στα κατεχόμενα ανέφερε πως τα ενετικά τείχη στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσία χρειάζονται επειγόντως συντήρηση. Σύμφωνα με τον Ακιντζί το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της τεχνικής επιτροπής για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υποστήριξε πως η πολιτιστική κληρονομιά «δεν αναγνωρίζει σύνορα» και πως «μπορεί να δημιουργούν εμπόδια ή να επιβάλλουν άδικα εμπάργκο αλλά δεν μπορούν να περιορίσουν ή να εμποδίσουν τη τέχνη και τον πολιτισμό». Οι αναφορές αυτές του Μουσταφά Ακιντζί απευθύνονταν και στην ελληνοκυπριακή πλευρά την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την ύπαρξη των δήθεν εμπάργκο, τα οποία ως γνωστόν προέκυψαν λόγω της παρουσίας του κατοχικού στρατού της Τουρκίας στο νησί.

Συνεχίζεται το κυνηγητό για τη ΦΕΤΟ

Τρία άτομα, αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα, περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες στο πλαίσιο επιχείρησης για την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν σε στρατιωτικές μονάδες σε 8 πόλεις του νομού Μπαϊμπούρτ τη βορειοανατολική Τουρκία, σε άλλες 6 μεγάλες πόλεις στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή της Τουρκίας, πρόκειται για 14 αξιωματούχους 9 εκ των οποίων τελούν υπό κράτηση. Επικεφαλής της έρευνας σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο και τα σχέδια της υποδιοίκησης της 4ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας να καταλάβει, σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος, την επαρχιακή διοίκηση, τη διεύθυνση ασφάλειας και το δημαρχείο του Μπαϊμπούρτ, είναι ο Εισαγγελέας του νομού. Διαπιστώθηκε, αναφέρεται στην είδηση, ότι στα σχέδια συμμετείχαν δύο Ταγματάρχες, τέσσερις Λοχαγοί, ένας Συνταγματάρχης, τέσσερις υπαξιωματικοί και τρεις ειδικοί Λοχίες.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 2 άτομα στο Μπαϊμπούρτ, 3 στα κατεχόμενα, 3 στην Άγκυρα, 2 στην Κωνσταντινούπολη και από ένας στις πόλεις Ντενιζλί, Κιρίκαλε, Τεκιρντάγ και Εσκίσεχίρ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν όλοι στην Εισαγγελία του Μπαϊμπούρτ. Εννιά άτομα αναφέρεται, τέθηκαν υπό κράτηση ενώ ένας ταγματάρχης αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Για άλλους 4 στρατιωτικούς συνεχίζεται η έρευνα στην Ασφάλεια.

Πηγή:http://www.philenews.com