Στα 22,5 δισ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα χρέη τους

Περίπου 22,5 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια, 22.493 εκατομμύρια) χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία οι καπιταλιστές, μικροί και μεγάλοι.

Δεν αναφερόμαστε στην αδήλωτη, «μαύρη» εργασία, αλλά στους επιχειρήσεις που ενώ υποβάλλουν υποχρεωτικά ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), δεν αποδίδουν ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές.

Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πάγια πρακτική των επιχειρήσεων, με σκοπό -εκτός των άλλων- να εξασφαλίζουν και άτοκο κεφάλαιο κίνησης.

Τον Οκτώβρη του 2015, αποκαλύπτοντας αυτή την πρακτική σε άρθρο μας με τίτλο «Το ΙΚΑ καταρρέει (και) λόγω της εισφοροκλοπής», αναφέραμε:
«Το ΙΚΑ καταρρέει ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ, όχι μόνο λόγω της μεγάλης ανεργίας, όχι μόνο γιατί καταληστεύτηκαν και εξακολουθούν να καταληστεύονται τα αποθεματικά του (όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων), όχι μόνο γιατί η κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν μικρής διάρκειας και ισχνή, όχι μόνο γιατί διαχρονικά γίνεται πάρτι με την εισφοροδιαφυγή.

Καταρρέει και γιατί την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων (2010-2015), οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές ), σε μαζική κλίμακα δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές (εργατικές και εργοδοτικές, που στην ουσία είναι στο σύνολό τους εργατικές), με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αν το κάνουν θα καταρρεύσουν, θα κλείσουν και θα απολυθούν και άλλοι εργαζόμενοι.

Αναφερόμαστε στις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται με βάση τις ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις), που τις υποβάλλουν μεν στο ΙΚΑ, χωρίς όμως να καταβάλλουν και τα αναγραφόμενα ποσά.

Αυτό δεν είναι εισφοροδιαφυγή, αλλά εισφοροκλοπή. Διπλού χαρακτήρα, μάλιστα, αφού κλέβουν και το ΙΚΑ και τους εργαζόμενους, από τους οποίους έχουν παρακρατήσει τις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά καιρούς, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βγάζει ανακοινώσεις με τις οποίες παρατείνει τους χρόνους υποβολής των ΑΠΔ. Επίσης, συστηματικά κάνει ρυθμίσεις για την καταβολή των μη καταβληθεισών εισφορών, στις οποίες δεν ανταποκρίνονται οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Επίμονα, όμως, αποφεύγει να μιλήσει δημόσια για τη μη πληρωμή των εισφορών, μολονότι γνωρίζει το ακριβές ποσό που οφείλουν οι επιχειρήσεις.

Το γνωρίζει γιατί το ΙΚΑ διαθέτει τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής (ΔΑΜΣ), η οποία από το 2004 συγκεντρώνει όλες τις ΑΠΔ, τις επεξεργάζεται και παρουσιάζει ανά μήνα τα ευρήματα και τα συμπεράσματά της απ’ αυτή την επεξεργασία».

Αυτά γράφαμε τον Οκτώβρη του 2015, μελετώντας τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η ΔΑΜΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επεξεργαζόμενη τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Με την επεξεργασία των ΑΠΔ, η ΔΑΜΣ δε δημοσίευσε ποτέ στοιχεία για το ύψος των εσόδων από την καταβολή των εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών.

Επιπλέον, υπήρχε μεγάλη χρονική καθυστέρηση στη σύνταξη και δημοσιοποίηση των Ισολογισμών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έτσι δεν είχαμε εικόνα για τα έσοδα από τις εισφορές.

Παρoλ’ αυτά, βασιζόμενοι στα στοιχεία της ΔΑΜΣ (παραδείγματος χάριν στα μεροκάματα και τους μισθούς επί των οποίων υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση, καθώς και τον ακριβή αριθμό ασφαλισμένων στην πλήρη και τη μερική απασχόληση) συμπεράναμε τότε:

Πρώτον, ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι ευκαταφρόνητα ακόμη και στην περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης (2010-2014) της Ελλάδας.

Δεύτερον, ότι οι κυβερνήσεις (πράσινες, μπλε και ροζ) σκόπιμα αποσιωπούν το ότι οι καπιταλιστές δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και ότι οφείλουν δεκάδες δισ. ευρώ (πέρα από τη διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων).

Και το κάνουν αυτό για να δικαιολογούν τα συνεχή πετσοκόμματα των συντάξεων στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και το κράτος τους, προς όφελός τους.

Γι΄ αυτό το θέμα, εκτός από το προαναφερθέν άρθρο [«Το ΙΚΑ καταρρέει (και) λόγω της εισφοροκλοπής»], δημοσιεύσαμε και το άρθρο με τίτλο «Νομιμοποιούν την εισφοροκλοπή και διαγράφουν τις τεράστιες οφειλές των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ»

Στις 23 Ιούλη του 2013, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Σαραμαροβενιζέλων ο νόμος 4172 με τίτλο: «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/ 2013 και άλλες διατάξεις».

Σ’ αυτόν τον νόμο, εκτός από την εφαρμογή φορομπηχτικών μέτρων, προβλέπονταν και διατάξεις για την εφαρμογή «επειγόντων» μέτρων τριών μνημονιακών νόμων.

Με το άρθρο 101 του ίδιου νόμου προβλεπόταν επίσης η ίδρυση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το Κέντρο αυτό άρχισε να λειτουργεί μέσα στο 2014, όπως θα δούμε, όμως, ο τίτλος του είναι ψευδεπίγραφος.

Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των συνταξιούχων που χτυπήθηκαν καίρια από τη δραστική περικοπή των συντάξεών τους, πρακτική όλων χωρίς εξαίρεση των κυβερνήσεων, που δεν έχει τελειωμό.

Οι Σαμαροβενιζέλοι στην αρχή και στη συνέχεια οι Τσιπροκαμένοι θέλουν να εμφανιστούν ως οι κυβερνώντες που δήθεν πασχίζουν να εισπράξουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από τους καπιταλιστές- επιχειρηματίες.

Τα στοιχεία, όπως εμφανίζονται από το ΚΕΑΟ με τις τριμηνιαίες εκθέσεις του, αρχής γενομένης από το 2014 και καταλήγοντας στο πρώτο τρίμηνο του 2017, δείχνουν ότι το χρέος των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 22.493 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται είναι πότε δημιουργήθηκε αυτό το χρέος.

Δημιουργήθηκε και πριν το 2009 (την προ-μνημονιακή περίοδο), ενώ τον Οκτώβρη του 2014 έφτανε τα 11.486 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 9.352 εκατ. είχαν δημιουργηθεί πριν το 2009 και τα 2.134 εκατ. από το 2010 και μετά, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αφορούσε χρέη προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν το 2009 αποδεικνύουν ότι από το 2002, που ξεκίνησε το σύστημα των ΑΠΔ, οι επιχειρήσεις επίσης δεν κατέβαλαν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Τις κρατούσαν και απέδιδαν μέρος απ’ αυτές, για να έχουν -εκτός των άλλων- άτοκο κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις τους.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι έγινε με το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τη λειτουργία του ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα πάντα με την τελευταία έκθεσή του (1ο τρίμηνο 2017), τον Μάρτη του 2017 το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε (συγκρατήστε την αγανάκτησή σας) σε 22.493 εκατομμύρια ευρώ!

Σχεδόν διπλασιάστηκε, δηλαδή (αύξηση κατά 11.007 εκατ. ευρώ ή ποσοστιαία κατά 95,83%)!

Μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι οφειλέτες με ύψος οφειλής μέχρι 5.000 ευρώ (μαζί με τα πρόστιμα) δεν έμπαιναν στο σύστημα του ΚΕΑΟ.

Από το 1ο τρίμηνο του 2017, μπήκαν και αυτοί οι οφειλέτες.

Ετσι, το σύνολο των οφειλετών ποσών μέχρι 15.000 ευρώ εκτινάχτηκε από 127.806 σε 410.238.

Με τη συμπερίληψη αυτών των 282.432 οφειλετών (που χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ) το χρέος αυξήθηκε (μαζί με τα πρόστιμα) κατά 574 εκατ. ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε αυτό το χρέος, θα διαπιστώσουμε ότι και πάλι το χρέος κατά την περίοδο Οκτώβρης 2013 -Μάρτης 2017 αυξήθηκε κατά 10.433 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστιαία κατά 90,83%).

Η αύξηση παραμένει τεράστια και προφανώς δεν προήλθε από εκείνους που χρωστούν ποσά μέχρι 5.000 ευρώ.

 Το τρίτο ερώτημα είναι τι ποσά εισέπραξε το ΚΕΑΟ την περίοδο Οκτώβρης – Μάρτης 2017.

Μόλις 2.024 εκατομμύρια ευρώ!

Σταγόνα στον ωκεανό, δηλαδή.

Οι οφειλέτες ποσών άνω του 1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2014 ανέρχονταν σε 871 και όφειλαν 3.007 εκατ. ευρώ (μαζί με τα πρόστιμα).

Τον Μάρτη του 2017 ανέρχονταν σε 1.594 και όφειλαν 6.381 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή είχαμε μια αύξηση του αριθμού των οφειλετών κατά 723 (κάτι λιγότερο από διπλάσιοι) και του χρέους τους κατά 3.374 ευρώ (υπερδιπλάσιο)!

Ποιος αμφιβάλλει ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις που συνειδητά δεν πληρώνουν, ενώ το ΚΕΑΟ -κατόπιν διαχρονικών κυβερνητικών εντολών- σφυρίζει κλέφτικα;

Γιατί να πληρώσουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν γίνονται συνεχείς ρυθμίσεις από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ υπάρχει το ακαταδίωκτο των αμύθητων προσωπικών περιουσιών των μεγαλομετόχων επιχειρήσεων;

Ας αφήσει, λοιπόν, στη μπάντα η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων το γνωστό παραμύθι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατακόρυφη πτώση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και ας προχωρήσει σε άμεση και δραστική είσπραξη των χρεών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το θέμα είναι μεγάλο γι’ αυτό θα επανέλθουμε με άλλα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

ΠΗΓΗ