Εικόνες πρωτόγνωρες πρόκειται να βιώσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια οι ελληνικές οικογένειες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Νέας Τάξης περισσότερο από ποτέ.

Ήδη η υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα μας έχει διευρυνθεί και αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, με χρονικό ορίζοντα τα 14 και πλέον χρόνια, κάτι το οποίο μελετά και το Υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα αυτό ήταν και ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην ψήφιση νόμου που θα αυξάνει τα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά δύο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το πλαίσιο συζήτησης για τις αλλαγές στο λύκειο, που εντάσσονται στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο».

 Ειδικά για το λύκειο, η πρόταση περιλαμβάνει την επέκταση, κατά δύο έτη, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται η α’ και β’ λυκείου, με περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην γ’ λυκείου, σε βάθος διετίας.

Στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής.

Αναφορικά με την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση περιλαμβάνει το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών, ωστόσο το ποσοστό που θα αναλογεί θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.

Υπολογίστε λοιπόν συνολικά 14 χρόνια -για την ώρα- υποχρεωτικής εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων από το κράτος, αφήνοντας το οικογενειακό περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα. 

Φυσικά εάν κάποιος…γραφικός γονέας δεν επιθυμεί να φοιτήσει το παιδί του έστω τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε κάποιο σχολικό ίδρυμα, τότε οι κυρώσεις θα είναι σκληρές από το κράτος – δυνάστη. 

Του Άρη Δημόπουλου

ΠΗΓΗ