Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε το άγχος του» τόσο για την υπόθεση των δανείων στα κόμματα όσο και για την προσωπική του υπόθεση που αφορά τον «Κήρυκα Χανίων».
Σχετικά με τη συζήτηση για την αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η Ν.Δ. εμφανίστηκε ξανά «βασιλικότερη του βασιλέως» στη λιτότητα και πιο πρόθυμη από ποτέ να υπηρετήσει τα σχέδια του ΔΝΤ και άλλων ακραίων κύκλων στις τάξεις των δανειστών.
Στο μεταξύ, τη συζήτηση για οικειοθελή ή μονομερή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη κλείνουν κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το «πάγωμα» στις διαπραγματεύσεις και η επιθετική πολιτική της διοίκησης Τραμπ δημιουργούν γενικότερο προβληματισμό.
Τη συνολική θεώρηση της κυβερνώσας παράταξης παρουσίασε χτες ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν αποτελεί «πολιτική της Ελλάδας, ούτε συμφέρουσα ούτε επί θύραις».
«Εφόσον θα υπάρχει ευρώ και ΟΝΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν τίθεται κανένα ζήτημα ούτε μονομερούς αποχώρησης της χώρας μας, δηλαδή το λεγόμενο Grexit, ούτε να πάμε σε εθνικό νόμισμα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Η κρίσιμη αποστροφή είναι η «εφόσον υπάρχει ευρώ» και γι’ αυτό ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «ακριβώς έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις -και δεν εννοώ μόνο αυτές πέραν του Ατλαντικού- που θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι θνησιγενές».
Αντέτεινε ότι το βασικό ζήτημα που τίθεται αφορά την «αρχιτεκτονική και τη ριζική αλλαγή της Ε.Ε.».
«Βρόμικος πόλεμος»
Αφού απέκλεισε κάθε σκέψη ότι η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με αυτή την ιδέα «δεν φλέρταρε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε στο πρώτο διάστημα» επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη.
Μάλιστα εκτίμησε πως αναφορικά με τους δανειστές και τους εταίρους «σιγά μην τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ή μην ασχοληθούν ή μην υπερισχύσουν κάποιες ακραίες φωνές γύρω από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που φλερτάρουν με το Grexit».
«Η χώρα μας υφίσταται έναν βρόμικο πόλεμο από κύκλους των διεθνών εταίρων και δανειστών, ο οποίος είναι πόλεμος οπισθοφυλακών, γι’ αυτό και δεν ανησυχώ», συμπλήρωσε.
Απέκλεισε πάντως εκ νέου την προληπτική λήψη μέτρων για μετά το 2018 («ούτε κατά διάνοια δεν θα φέρει τέτοια μέτρα η ελληνική κυβέρνηση») και χαρακτήρισε κρίσιμη την 6η Φεβρουαρίου, όταν θα συνεδριάσει η διοίκηση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr