Η γερμανική πατσαβούρα «Φραγκφούρτε Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ» έγραψε ότι «Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν σε επιχειρήσεις παρά στο κράτος» και πρόσθεσε, «είναι εξαιρετικά σπάνιο κρατικά ομόλογα (…) να πρέπει να προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερα επιτόκια από τα ομόλογα επιχειρήσεων της ίδιας χώρας».
Η εφημερίδα αναφέρθηκε συγκεκριμένα το παράδειγμα του ομίλου επιχειρήσεων «Μυτιληναίος» που εξέδωσε πενταετές ομόλογο 300 εκ. ευρώ με επιτόκιο 3,1% ενώ ένα μήνα αργότερα το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει 4,375%» για το δικό του πενταετές ομόλογο. Τέτοιες μαλακίες λένε οι αγορές.
Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να δάνεισε είτε τον «Μυτιληναίο» είτε το κράτος. Υπάρχουν οι «Τσιφούτ» Αγορές και οι «αξιολόγήσεις» του Ρίσκου. Μιλάμε για 1000% παραπληροφόρηση. 1000% πουστιά.
Επιχειρώντας να εξηγήσει τους δηθεν λόγους της στροφής των ανύπαρκτων ελλήνων επενδυτών προς τα εταιρικά ομόλογα η γερμανική πατσαβούρα επισημαίνει ότι μετά το κούρεμα του 2012 το ελληνικό κράτος δεν έχει ανακτήσει ακόμη την εμπιστοσύνη των ….επενδυτών.
Και για να την «ανακτήσουμε ο φιλάνθρωπος και δημοκράτης Σακάτης, δήλωσε ότι “Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική”, και για αυτό «πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται «επί του παρόντος» στην ατζέντα.
Η έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα στείλει λάθος μήνυμα στην Αθήνα, τη στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε ανάκαμψη.
«Η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά πρέπει να εργάζεται συνεχώς για την ανταγωνιστικότητά της», επανέλαβε ο Σακάτης που υπογράμμισε επίσης ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια, είναι ήδη σχετικά χαμηλό.
Σχετικά χαμηλό 1000% πάνω από τα γερμανικά επιτόκια.
Αλλά είπαμε…. Πουστιές.