Μετά τον «Επιτάφιο» του Περικλή,  εξοβελίζουν το εμβληματικό κείμενο! Αναβρασμός στους εκπαιδευτικούς

Nέο πλήγμα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, μετά την κατάργηση της διδασκαλίας του «Επιταφίου» του Περικλή στη γ’ λυκείου. Αυτή τη φορά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) βάζει στο στόχαστρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που διδάσκεται στη β’ λυκείου. Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), στο νέο πρόγραμμα της β’ τάξης καταργούνται τα Αρχαία Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα και «εξοβελίζεται η διδασκαλία της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή».

Οργισμένη η Ενωση σημειώνει ότι «η διδασκαλία της “Αντιγόνης” δεν καταργήθηκε ούτε κατά τη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας αποτέλεσε παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο, που εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα». Και προσθέτει:
«Ελληνικό σχολείο χωρίς τον “Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο” (σ.σ. η «δημοκρατία» είχε αναδείξει το θέμα, με πρωτοσέλιδό της και τίτλο «Εργο Φίλη! Κόπηκε ο “Επιτάφιος” από τη γ’ λυκείου» στις 20/12/2016) και χωρίς την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατη αξία, της αγάπης».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ινστιτούτου, καθώς «εξοβελίζει ένα ακόμα εμβληματικό για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κείμενο, την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, που σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στη β’ λυκείου». Επιπλέον, καλεί κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσει τους εκπαιδευτικούς και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων «στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων είχε εξαπολύσει μύδρους εναντίον του υπουργείου Παιδείας για την απόφασή του να καταργήσει τη διδασκαλία του «Επιταφίου» του Περικλή στη γ’ λυκείου. Σε ένα κείμενο-κόλαφο ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το μάθημα για την αξία της δημοκρατίας εξοβελίζεται οριστικά από τα σχολεία της χώρας μας, την ώρα που τα υποκριτικά δάκρυα για την αδιαφορία της νεολαίας προς τα κοινά και τους θεσμούς αφθονούν».

Εμμονή για τα σεμινάρια των έμφυλων ταυτοτήτων

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το υπουργείο Παιδείας με την εμμονή του να υλοποιηθεί στα γυμνάσια της χώρας Θεματική Εβδομάδα με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα διατροφής, εθισμού – εξαρτήσεων και έμφυλων ταυτοτήτων, δίνοντας οδηγίες για την υποχρεωτική υλοποίησή της.

Αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, επανέρχεται στο ζήτημα με νέο έγγραφό του, στο οποίο καλεί τα σχολεία να κοινοποιήσουν ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας www.iep.edu.gr/index.php/el/fakelos-ekpaideftikoy-ylikou-2016-2017, έως τις 20 Φεβρουαρίου, στους σχολικούς συμβούλους παιδαγωγικής ευθύνης και τους υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων.

Παρότι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει καλέσει το υπουργείο να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο, καθώς πρόκειται για «αιφνιδιαστική και αποσπασματική τακτική», το υπουργείο επισημαίνει -μεταξύ άλλων- στο έγγραφο πως «το κάθε σχολείο πρέπει να αναρτήσει το τελικό Σχέδιο Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας στη θέση “Υποβολή Σχεδίου Υλοποίησης” χρησιμοποιώντας τον κωδικό που έχει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Οι φορείς που θα κληθούν

Σημειώνει, ακόμα, πως οι φορείς που θα κληθούν από τον κατάλογο φορέων «και που το υλικό τους δεν έχει συμπεριληφθεί στον Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού μπορούν να υλοποιούν δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα προς τους μαθητές με διάρκεια μία έως δύο διδακτικές ώρες ανά τμήμα».
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει καλέσει τους καθηγητές να μην πραγματοποιήσουν τη Θεματική Εβδομάδα, ελλείψει χρόνου, ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση προσωπικού, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, η κυβέρνηση φρόντισε να μειώσει τις ώρες της Βιολογίας και της Οικιακής Οικονομίας, καθ’ ύλην σχετικών μαθημάτων, και να αφαιρέσει τη δίωρη μείωση ωραρίου σε όσους υλοποιούσαν διάφορα προγράμματα, με αποτέλεσμα απλήρωτες ώρες υπερωριακής εργασίας».

Συγχώνευση τριών σχολών αεροπορίας

Τέλος στη λειτουργία τους ως αυτόνομα τμήματα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, βάζει το ΥΕΘΑ στις Σχολές Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ).
Ωστόσο, οι φετινοί υποψήφιοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτές, καθώς ιδρύεται η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), όπου θα συγχωνευθούν οι εν λόγω Σχολές της Π.A. Στη ΣΜΥΑ θα λειτουργήσουν τρεις Κατευθύνσεις (Τεχνολογικής Υποστήριξης, Επιχειρησιακής και Διοικητικής και Εφοδιαστικής).

Η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσες από τις τρεις Κατευθύνσεις θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι ενδιαφερόμενοι. Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί και ο αριθμός των εισακτέων στη ΣΜΥΑ, εντούτοις εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που πέτυχαν την προηγούμενη χρονιά.

Και μετεγγραφές για «αιώνιους» φοιτητές!

Οχι μόνο επανέφερε τους «αιώνιους» φοιτητές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον τους δίνει και το δικαίωμα μετεγγραφής με σχετική διάταξη που πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, αναμένεται να αρθεί ο περιορισμός που προβλέπεται στον νόμο 4332/2015, βάσει του οποίου «δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών ο οποίος προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ΑΕΙ στο οποίο φοιτούν».

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Διαμαντοπούλου (4009/11) είχε μπει ένα τέλος στους «αιωνίους», καθώς, όπως προβλεπόταν στο άρθρο 80, «όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητικής ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014».

Τότε, μάλιστα, τα ιδρύματα είχαν προχωρήσει στη διαγραφή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, υπακούοντας σε όσα επέβαλλε ο νόμος. Τελικά, επί υπουργίας Νίκου Φίλη καταργήθηκε το εν λόγω άρθρο με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ενώ ακόμα και όσοι φοιτητές είχαν χάσει την ιδιότητά τους επέστρεψαν (θεωρητικά πάντα) στις σχολές τους, αφού οι πράξεις διαγραφής τους θεωρήθηκαν ως μηδέποτε εκδοθείσες.

Παλλήνη: Οι μισοί μαθητές τήρησαν την αργία του πολιούχου

«Χάος» επικράτησε χθες στα σχολεία της Παλλήνης, με τους μισούς μαθητές να προσέρχονται στις τάξεις τους και τους υπόλοιπους να τηρούν κανονικά την αργία του πολιούχου της περιοχής αγίου Τρύφωνα, που το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής αποφάσισαν ξαφνικά να καταργήσουν.

Οπως καταγγέλλουν στη «δημοκρατία» εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής, ακόμα και λίγη ώρα προτού χτυπήσει το κουδούνι γονείς και μαθητές δεν ήξεραν αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, με αποτέλεσμα το ποσοστό της αποχής να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην καθιερωμένη δοξολογία (στην οποία παραδοσιακά δίνουν το «παρών» μαθητές που πηγαίνουν στην εκκλησία κρατώντας την ελληνική σημαία και εκπροσωπώντας τα σχολεία τους) η συμμετοχή ήταν μηδαμινή!

«Στην εκκλησία βρέθηκαν μόνο τρία σχολεία. Είναι ντροπή, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο στην περιοχή μας. Επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, οι γονείς έχουν εξαγριωθεί, τα παιδιά ρωτούν για τις απουσίες και κανείς έως τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη» αναφέρει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Παλλήνης Παναγιώτης Μερτύρης. Πηγές του υπουργείου Παιδείας επαναλαμβάνουν ότι «είναι ευθύνη του δημάρχου να ανακηρύξει τον πολιούχο της περιοχής, ώστε να οριστεί η ημέρα της εορτής ως επίσημη αργία», ενώ ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, με ανακοίνωσή του, ρίχνει όλη την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής.

«Οι μόνες αποκλειστικές αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, κατά την τυπική έννοια, καταργώντας τον καθιερωμένο εκκλησιασμό των σχολείων» λέει ο κ. Ζούτσος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία που δέχτηκε η «δημοκρατία», σύγχυση επικράτησε και ανήμερα των Τριών Ιεραρχών στην περιοχή του Μενιδίου.

Οι μαθητές ειδοποιήθηκαν ότι έπρεπε να πάνε κανονικά στα σχολεία τους και στη συνέχεια στην εκκλησία, υπό τον… φόβο των απουσιών. Ωστόσο, με εξαίρεση κάποια σχολεία, οι διευθυντές των εκπαιδευτηρίων άφησαν ελεύθερους τους μαθητές να αποφασίσουν τι θα κάνουν, χωρίς να τους φορτώσουν με απουσίες.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία