ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΑΥΤΑ STRESS TEST ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ;;;
Πραγματικός στόχος της Γερμανίας ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να κερδίζουν μόνο οι ίδιοι από τα χαμηλά επιτόκια !!!
Ο προαιρετικός έλεγχος που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) και του οποίου τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνει ότι η μία στις είκοσι γερμανικές τράπεζες, ήτοι ποσοστό 4,5% του τραπεζικού συστήματος (πέραν των συστημικών τραπεζών) δεν θα άντεχε σε ένα επιτοκιακό σοκ ούτε σε ενα κραχ των τιμών ακινήτων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Bundesbank επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του stress test το οποίο δεν έχει ζητηθεί από την ΕΚΤ, μία μόλις εβδομάδα πριν από την σύγκλιση του συμβουλίου της την επόμενη Πέμπτη.
Τα αποτελέσματα του stress test λένε ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από τη διατήρηση των χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η πίεση αυτή “μετρήθηκε” και δείχνει ότι αν αυτά διατηρηθούν έτσι μέχρι και το 2021 θα έχουν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των τραπεζικών εσόδων κατά 40% με συνέπειες τέτοιες που θα υποχρεώσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Από το σύνολο των μη συστημικών τραπεζών οι τράπεζες που απέτυχαν να περάσουν τα stress test είναι 68 και αφορούν τράπεζες με ενεργητικό έως 30 δισ. ευρώ. Τυπικά η Bundesbank δεν ήταν υποχρεωμένη ούτε το stress test να κάνει ούτε καν να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα. Άλλωστε και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν γίνει ανάλογα τεστ από τις κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο της κεφαλαιακής αντοχής των μη συστημικών τραπεζών και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Η δημοσιοποίησή τους από την Bundesbank ερμηνεύεται ως κίνηση για την άσκηση πίεσης προς τον Μ. Ντράγκι ενόψει της σύγκλισης του Συμβουλίου με θέμα την αναπροσαρμογή ή όχι της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην πρόσφατη ομιλία του στο Jackson Hole απέφυγε να κάνει αναφορές των προθέσεών του.
Το μόνο που ανέφερε απαντώντας σε ερωτήματα ήταν ότι “ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής υποστηρικτικής πολιτικής” είναι ακόμα αναγκαίος για το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και παρ’ όλα αυτά το ευρώ γνώρισε νέα ισχυρή άνοδο.
Η Bundesbank μέσω της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του stress test αποδίδει τώρα στην ΕΚΤ τις ευθύνες για τις πιέσεις στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ορισμένοι αναλυτές σχολιάζοντας το γεγονός της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress test υποστηρίζουν οτι η πίεση του Βερολίνου στην ΕΚΤ θα ενισχυθεί και θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να αποφύγει την εξαγγελία του ενδεχόμενου μιας προσαρμογής στην κατεύθυνση του “tapering” είτε στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είτε στην αντίστοιχη του Οκτωβρίου.
Βέβαια αν τα πράγματα πάρουν μία τέτοια κατεύθυνση το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί θα δυσκολέψει τις προσπάθειες μιας σταδιακής επιστρφοής στις αγορές τους επόμενους μήνες από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ…