Πώς τα drones θα αλλάξουν τις ζωές μας
Πολλά οράματα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας απέχουν ακόμη πολύ από την πραγματικότητα. Κάποια άλλα γίνονται σταδιακά μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη drones δεν αποτελούν μόνο το επόμενο Ελντοράντο της πολεμικής βιομηχανίας. Οι πιο μικρές και φθηνές εκδοχές τους βρίσκονται πια ακόμη και στα ράφια των πολυκαταστημάτων με παιχνίδια. Και οι δεκάδες εμπορικές εφαρμογές τους φιλοδοξούν να αλλάξουν το μέλλον. Προς τέρψη των καταναλωτών και απελπισία των πουλιών.
Ιπτάμενος ταχυδρόμος
Η Cleveron, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταφορών, προσφέρει ήδη μια μοναδική υπηρεσία στους επισκέπτες της παραλίας Βιλτζάντι, στην Εσθονία. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν αναψυκτικά, που τους παραδίδονται μέσα σε πέντε λεπτά από drones.
Και μπορεί όσοι επιλέγουν για τα μπάνια τους τις παραλίες της Εσθονίας να υποχρεώνονται σε παρόμοιες λύσεις, προκειμένου να διασκεδάσουν κάπως την πλήξη τους, ωστόσο η ιδέα της παράδοσης εμπορευμάτων με drones έχει πια κερδίσει αρκετό έδαφος ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον γιγάντων του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon.
H πρώτη δημόσια δοκιμή παράδοσης πακέτου με αυτό τον τρόπο πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο και πανηγυρίστηκε δεόντως. “Μια μέρα, το να βλέπει κανείς ιπτάμενα αντικείμενα ταχείας παράδοσης δεμάτων θα είναι τόσο κοινό όσο να βλέπει φορτηγά στον δρόμο” υποστηρίζει η εταιρεία.
Πίτσα εξ ουρανού!
Tον περσινό Νοέμβριο, ένα ζευγάρι στo Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που παραλαμβάνουν σπίτι τους πίτσα από drone. Στο σχετικό δελτίο Τύπου, η αλυσίδα εστιατορείων Domino’s μάς πληροφορούσε ότι η επιτυχής παράδοση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την εταιρεία ρομποτικής Flirtey. “Επενδύσαμε σε αυτήν τη συνεργασία καθώς πιστεύουμε ότι οι παραδόσεις με drones θα είναι στο μέλλον ζωτικό στοιχείο των μεταφορών μας” συνέχιζε η Domino’s, υπογραμμίζοντας πως οι ιπτάμενοι ντελιβεράδες έχουν το πλεονέκτημα να αποφεύγουν τα φανάρια μειώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο παράδοσης στους πελάτες. “Αυτό είναι το μέλλον” κατέληγε πανηγυρικά η ανακοίνωση, που φρόντιζε επίσης να καθησυχάσει ότι η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση, αντί να τις μειώσει. Όλα για το καλό των εργαζομένων…
Κάποιος να με προσέχει
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τις διακοπές του σε πολυτελές θέρετρο του Νιου Τζέρσεϊ. Την ώρα που παίζει γκολφ δεν περιστοιχίζεται πια μόνο από δεκάδες μέλη της προσωπικής του φρουράς. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας επωφελήθηκαν των τελευταίων προεδρικών διακοπών για να δοκιμάσουν ένα νέο είδος σωματοφύλακα. Εκατό μέτρα πάνω από το κεφάλι του Αμερικανού Προέδρου κάνει γύρους ένα drone εξοπλισμένο με κάμερα, προκειμένου τα μέλη της φρουράς να ενημερωθούν εγκαίρως για οποιαδήποτε κίνηση αγνώστων έξω από τα όρια περιφρούρησης. Τη συγκεκριμένη δουλειά έκαναν μέχρι πρόσφατα ελικόπτερα. Ωστόσο ένα drone είναι πολύ πιο αθόρυβο, αφήνοντας έτσι τον Τραμπ να απολαμβάνει απερίσπαστος το γκολφ του.
Τα σέλφι στικ γίνονται ακόμα μακρύτερα
Όσοι έχουν απηυδήσει με το θέαμα όλων εκείνων που κολυμπούν με το ένα χέρι για να κρατάνε στο άλλο το σέλφι στικ με την αδιάβροχη κάμερα που απαθανατίζει τις απλωτές τους μάλλον θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να πάρουν τα βουνά. Μέχρι πρότινος οι εναέριες λήψεις ήταν υπόθεση των λιγοστών επαγγελματιών φωτογράφων που μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κονδύλια για να νοικιάσουν ελικότερο.
Ποιος όμως χρειάζεται πια ελικόπτερα; Όσοι είχαν φέτος το καλοκαίρι την ευκαιρία να επισκεφτούν μια από τις πιο τουριστικές παραλίες της χώρας πιθανότατα θα άκουσαν το ζουζούνισμα του drone-φωτογράφου πάνω από τα κεφάλια τους. Η συσκευή κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ας προετοιμαστούμε επομένως για ατελείωτα τράβελινγκ που θα ξεκινούν από τη στρατόσφαιρα.
Πολεμικοί ανταποκριτές
Η πολεμική βιομηχανία υπόσχεται ότι οι βομβαρδισμοί του μέλλοντος θα διεξάγονται από drones. Πόσο ταιριαστό επομένως, οι σχετικές συγκρούσεις να καλύπτονται από “συναδέλφους” τους. Κολοσσιαίες επιχειρήσεις του Τύπου όπως το CNN και η New York Times, έχουν ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά στην τεχνολογία. Και γιατί όχι; Ένα drone εξοπλισμένο με κάμερα μπορεί να διεισδύσει σχεδόν απαρατήρητο στην καρδιά μιας μάχης ενώ διαθέτει άπειρη υπομονή. Μπορεί να περιμένει για ώρες μέχρι να τραβήξει το τέλειο πλάνο, χωρίς να ανησυχεί για το αν θα δεχτεί κάποια σφαίρα στο κεφάλι.
Και δεν είναι μόνο ο πόλεμος αλλά καθετί θεαματικό και επικίνδυνο. Τα drones – εικονολήπτες μπορούν να τραβήξουν εντυπωσιακά πλάνα από φυσικές καταστροφές ή ακόμα και να ακολουθήσουν ακούραστα ένα αυτοκίνητο που καταδιώκεται από αστυνομικούς.
Τα Πανεπιστήμια της Νεμπράσκα και του Μιζούρι στις ΗΠΑ παραδίδουν ήδη ειδικά “μαθήματα δημοσιογραφίας με drones” ενώ πρόσφατα σχηματίστηκε και η Επαγγελματική Ένωση Δημοσιογραφίας με drones με στόχο να “διερευνήσει τις βέλτιστες πρακτικές της χρήσης των drones στη δημοσιογραφία σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων οι αστυνομικές έρευνες, οι φυσικές καταστροφές, ο αθλητισμός και το περιβάλλον”.
Ρομπότ με στολή
Παραδοσιακά η αστυνομία εμφανιζόταν πάντοτε επιφυλακτική απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο στις μέρες μας ακολουθεί κατά πόδας τον στρατό, που δεν παραλείπει να δοκιμάζει κάθε καινούργιο τεχνολογικό γκάτζετ στο πεδίο της μάχης. Κάπως έτσι, τα drones αναλαμβάνουν αργά αλλά σταθερά όλο και περισσότερα αστυνομικά καθήκοντα. Τον περασμένο Μάρτιο, η Αστυνομία της Κορνουάλης έγινε η πρώτη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας που χρησιμοποιεί drones επί 24ωρης βάσης. Όπως ανακοίνωσε τα drones-φωτογράφοι της θα “συνδράμουν στις έρευνες αναζητώντας αγνούμενους και θα λαμβάνουν φωτογραφίες από σκηνές εγκλήματος”. Μέχρι να πάρουν προαγωγή…
Kαι φυσικά υπάρχουν και τα drones της Πυροσβεστικής. Μπορεί να μην είναι σε θέση να ρίχνουν νερό στις πυρκαγιές, καθώς ακόμη μπορούν να μεταφέρουν ελάχιστο βάρος, ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο -και στην Ελλάδα- χρησιμοποιούν ήδη drones για να επιτηρούν τα δάση ή να εντοπίζουν αγνοούμενους από φυσικές καταστροφές.
Ιπτάμενοι πάροχοι του Ίντερνετ
Το Facebook δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Έτσι το drone με την ονομασία Aquila θα μπορεί πολύ σύντομα να προσφέρει ασύρματη σύνδεση στο Ίντερνετ ακόμη και στα πιο απόμακρα σημεία της υφηλίου. Παρά το γεγονός ότι το μοντέλο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, το αφεντικό της εταιρείας, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης σύντομα θα διαθέτει ολόκληρο στόλο από drones που θα μπορούν να καλύπτουν μεγάλες ζώνες του πλανήτη.
Τα drones – ωκεανολόγοι
Οι ωκεανολόγοι της Συμμαχίας για τον Ωκεανό της Ανταρκτικής συνεργάζονται ήδη με την εταιρεία ρομποτικής Yuneec για να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα της τελευταίας στους μικροβιολογικούς ελέγχους των φαλαινών. Στην προκειμένη περίπτωση, τα drones ακολουθούν κοπάδια από φάλαινες-φυσητήρες και την ώρα που αυτές εκτινάσσουν νερό συλλέγουν τους μικροοργανισμούς που χρειάζονται οι επιστήμονες για να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους.
Ο στρατιώτης του μέλλοντος
H εξάπλωση των στρατιωτικών drones είναι στις μέρες μας τέτοια ώστε οι χειριστές τους να ξεπερνούν πλέον σε αριθμό τους πιλότους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μακριά από το πεδίο της μάχης και ζώντας μια εμπειρία που θυμίζει περισσότερο βιντεοπαιχνίδι και λιγότερο πόλεμο, ο χειριστής τους είναι λιγότερο επιρρεπής στο άγχος αλλά και τυχόν αναστολές για την εκτέλεση της αποστολής του.
Η ιστορία των στρατιωτικών drones συνδέεται άμεσα με τον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 2001, το πρώτο πολεμικό drone, το επανομαζόμενο Predator, εφοδιάστηκε για πρώτη φορά με πυραύλους Hellfire. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, και αφού είχε ήδη ξεσπάσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, το “αρπακτικό” άρχισε να επιλέγει θηράματα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Σομαλία και το Πακιστάν.
Η υποδοχή από το Πεντάγωνο και τη CIA ήταν διθυραμβική, με τους σχεδιαστές των χτυπημάτων να μην κρύβουν τον θαυμασμό τους για την ακρίβεια του όπλου και τη δυνατότητα περιορισμού των “παράπλευρων απωλειών”. Έρευνα της εφημερίδας “New York Times” κατέληγε πάντως το 2009 στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις των drones στο Πακιστάν είχαν εξοντώσει 14 τρομοκράτες αλλά, σύμφωνα με τοπικές πηγές, και περίπου 700 αμάχους.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη φονική αποστολή του, το Predator φτάνει πια στο τέλος του, καθώς η General Atomics ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταματά την παραγωγή του. Η σκυτάλη θα περάσει τώρα στον μακρινό του ξάδελφο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εξίσου ανατριχιαστικό όνομα. Το Reaper (Θεριστής) είναι μεγαλύτερο, μπορεί να φέρει περισσότερους πυραύλους και διαθέτει μεγαλύτερη αυτονομία πτήσης.
Η χρήση των drones σε πολεμικές επιχειρήσεις ή σε “ασύμμετρες συγκρούσεις” σε όλη την υφήλιο γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Σύμφωνα με το Γραφείο Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας (BIJ), ο Πρόεδρος που κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Τζορτζ Μπους, έδωσε στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του την έγκρισή του σε 57 ανάλογες επιχειρήσεις. Ο Πρόεδρος Ομπάμα που τον διαδέχτηκε ενέκρινε στις δύο προεδρικές θητείες του δεκαπλάσιες αποστολές.
Μέχρι σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει μια επίθεση με drone κάθε 1,25 μέρες, τη στιγμή που η συχνότητα του Μπάρακ Ομπάμα δεν ξεπερνούσε τις 5,4 ημέρες. Η πρόοδος είναι σχεδόν γεωμετρική. Σύμφωνα, άλλωστε, με δημοσίευμα της εφημερίδας “Washington Post”, ο Λευκός Οίκος “ολοκληρώνει έκθεση που θα διευκολύνει το Πεντάγωνο να εξαπολύει αντιτρομοκρατικά πλήγματα οπουδήποτε στον κόσμο με το να χαμηλώσει το όριο των αποδεκτών απωλειών μεταξύ των αμάχων και να χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα”.
Με δεδομένη την κλιμακούμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα διαθέτουν σμήνος drones τύπου Gray Eagle (Γκρίζος Αετός). Αν και τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται προς το παρόν σε αναγνωριστικές και κατασκοπευτικές αποστολές, είναι γνωστό ότι μπορούν να φέρουν και τέσσερις πυραύλους Hellfire έκαστο.
“Σε περίπτωση πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να διεισδύσουν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας και να εξαπολύσουν πλήγματα ακριβείας σε διοικητικά κέντρα ή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις” δήλωσε ενδεικτικά Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός στο πρακτορείο Yonhap.
Πηγή: http://www.avgi.gr