Αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα κλείσει τα σύνορα σε μουσουλμάνους συγκεκριμένων χωρών, όπως έκανε και ο νέος πλανητάρχης 

Πολιτική αλά Τραμπ θα ακολουθήσει η Γαλλία στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος η Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες εκλογές, υιοθετώντας μια ταξιδιωτική απαγόρευση παρόμοια με αυτήν που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επέβαλε στις ΗΠΑ για τους μουσουλμάνους συγκεκριμένων χωρών.

Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Γαλλίας Στιβ Μπριουά, που εν ολίγοις διεμήνυσε πως η ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα.
Οπως είναι ήδη γνωστό, ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η είσοδος μεταναστών στη χώρα για 120 ημέρες, ενώ παράλληλα εισάγονται «νέα κριτήρια», ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ριζοσπαστικοποιημένων τρομοκρατών.

Ετσι, η είσοδος μεταναστών από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη «παγώνει» για 90 ημέρες, ενώ για όσους προέρχονται από τη Συρία το «πάγωμα» αυτή τη στιγμή είναι επ’ αόριστον. Ο Μπριουά, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και μέλος της καμπάνιας της Λεπέν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κόμμα του είναι «αναμφίβολα ανοιχτό στην υιοθέτηση μιας απαγόρευσης όπως του Τραμπ».

«Και γιατί όχι;» διερωτήθηκε «ζούμε πλέον σε έναν κόσμο φρικτό, όπου κάποιες φορές οφείλεις να λάβεις μέτρα ακόμα και αν κάποια από αυτά σοκάρουν» πρόσθεσε. Οσο για την αναστάτωση που έχει προκληθεί εξαιτίας της απαγόρευσης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της Λεπέν πιστεύει πως «είναι απλά κρίμα για όσους δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία. Ο Τραμπ οφείλει να προστατεύσει τη χώρα του από τους εξτρεμιστές».

Τη δέσμευση του Μπριουά ακολούθησαν δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν στο CNN, με τις οποίες «χειροκρότησε» την απόφαση του Τραμπ, προσθέτοντας ακόμη πως κάποιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ταξιδιωτική απαγόρευση ήταν αποτέλεσμα «κακής πίστης». Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, που κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι του «λαβωμένου» από το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της οικογένειάς του Φρανσουά Φιγιόν, έχει πολλές φορές επικροτήσει τις απόψεις του Τραμπ.
Συμπλήρωσε δε, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση, πως «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά συγκεκριμένες χώρες, πολίτες των οποίων έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με την τρομοκρατία».

Ταξιδιωτική απαγόρευση και στα Εμιράτα

«Η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι μια απόφαση που έχει δικαίωμα να πάρει ένα κυρίαρχο κράτος» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαΐντ, υπερασπιζόμενος και αυτός με τη σειρά του την αμφισβητούμενη πολιτική Τραμπ.
Ο Ζαΐντ, μιλώντας την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος διαφοροποίησε τη στάση του, στο Αμπού Ντάμπι, είπε μάλιστα πως δεν πρόκειται για απόφαση που στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης θρησκείας, παρά το γεγονός πως ο Τραμπ έδωσε προτεραιότητα στους χριστιανούς μετανάστες.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία