Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρείται ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος άνθρωπος ο οποίος δε διστάζει να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και ολόκληρη την ανθρωπότητα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Ποιος είναι όμως ο απώτερος στόχος του και προκαλεί συνεχώς με την συμπεριφορά του;
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει πράξη όσα δεν κατάφεραν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια ο πατέρας του και ο παππούς του, να πετύχουν δηλαδή την επανένωση της Κορεατικής Χερσονήσου υπό την ιδεολογική φιλοσοφία της Βόρειας Κορέας, επισημαίνει σε δημοσίευμά της, η Telegraph.
Ο Κιμ Ιλ-σονγκ, γνωστός και ως ο Μεγάλος Ηγέτης, ήταν από το 1948 μέχρι το θάνατό του, το 1994 δηλαδή, ο απόλυτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Προσπάθησε να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι γης το 1950 που θα του έδινε τον έλεγχο στο μισό τμήμα της νότιας χερσονήσου. Αλλά τα στρατεύματά του αρνήθηκαν έπειτα από τριετή σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα παιδιά στο Βορρά εξακολουθούν όμως να διδάσκονται ότι ο «πόλεμος για την απελευθέρωση της πατρίδας» ξεκίνησε από τον Νότο και τελείωσε με μια μεγάλη νίκη για την Πιονγκγιάνγκ. Αλλά η αποτυχία της επίθεσης συνεχίζεται με το τελευταίο μέλος, τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κληρονομήσει την ηγεσία της απομονωμένης δημοκρατίας.
Η αυξανόμενη πολεμική αντίδραση του Κιμ την τελευταία εβδομάδα ο οποίος εκτόξευσε ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία και πραγματοποίησε την έκτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή – υποδηλώνει ότι ο νεαρός δικτάτορας πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να διευθετήσει τα παλιά και να κάνει πράξη όσα δεν κατάφεραν οι πρόγονοι του.
Για πολλά χρόνια, η πρωταρχική φιλοδοξία της Βόρειας Κορέας ήταν να διασφαλίσει την επιβίωση του καθεστώτος, δήλωσε ο Daniel Pinkston, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστημίου Troy στη Σεούλ.
«Θέλουν να αναγνωριστούν ως πυρηνική δύναμη και να έχουν το επίπεδο σεβασμού και κύρους που πιστεύουν ότι είναι ανάλογο με αυτό», δήλωσε ο Pinkston στη Telegraph.
«Θέλουν επίσης να αρθεί το καθεστώς κυρώσεων» πρόσθεσε.
«Εκτός αυτού, θέλουν να ξαναγράψουν την υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των συμμαχιών της Ουάσινγκτον στην περιοχή, και τελικά να αφαιρέσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία από τη βορειοανατολική Ασία», ανέφερε.
«Η Βόρεια Κορέα θέλει να αντικαταστήσει αυτές τις συμμαχίες με μια κατάσταση στην οποία θα είναι κάθε έθνος για τον εαυτό του και κάθε διαφορά θα διευθετείται από τη στρατιωτική δύναμη των μεμονωμένων κρατών. Αλλά, τελικά, η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να ενοποιηθεί η χερσόνησος με τους όρους της Πιονγιάνγκ και να αναγνωριστεί ως το μοναδικό νόμιμο κορεατικό κράτος», τόνισε ο Pinkston.
Ο Stephen Nagy, ανώτερος αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο διεθνές πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί επίσης την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον και προσπαθεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την ανακωχή που υπογράφηκε στο τέλος του κορεατικού πολέμου, το 1953.
Ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο οι ΗΠΑ να εξετάσουν αυτές τις απαιτήσεις επειδή η Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να συμπεριλάβει όρους και απαιτήσεις που θα θεωρηθούν απαράδεκτες από την Ουάσινγκτον και τον ΟΗΕ που ήρθαν στη βοήθεια της Νότιας Κορέας το 1950, επισημαίνει το άρθρο της Telegraph. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση θα χρησιμοποιηθεί ως προπαγανδιστικό πραξικόπημα στη Βόρεια Κορέα.
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr