Η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται πολυεπίπεδη από στελέχη του Μεγάρου Μαξιμου, καθώς στην Αθήνα προσδοκούν ότι το «γαλλικό κλειδί» θα «ξεκλειδώσει» τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα: από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και την έξοδο του ΔΝΤ από την Ευρώπη, ως την προώθηση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την επαναβεβαίωση μίας πολύτιμης συμμαχίας προκειμένου να κλείσει γρήγορα και ανώδυνα η τρίτη αξιολόγηση.
Άλλωστε, η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν τα έχει όλα: ο γάλλος πρόεδρος σήμερα, στις κοινές δηλώσεις του το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και θα εξάρει τις θυσίες των Ελλήνων, στηρίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αργά το απόγευμα, από τον λόφο της Πνύκας, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, αλλά και ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, θα ξεδιπλώσουν το όραμά τους για τις απαιτούμενες θεσμικές και λειτουργικές αλλαγές στην Ευρώπη –αλλαγές που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν καταστεί «επείγουσες» μετά τις εμπειρίες της οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, το «σκηνικό» της Πνύκας, που ήθελε και ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά το απέφυγε για λόγους ασφαλείας, έχει ζητηθεί από τον γάλλο πρόεδρο, προκειμένου ο Εμανουέλ Μακρόν να μιλήσει για την ανάγκη δημοκρατικής εμβάθυνσης και κοινωνικής λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον ίδιο βράχο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Δημοκρατία ως πολίτευμα, κατά τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου στη Αρχαία Αθήνα.
Επενδύσεις παντού
Πέραν αυτών, αύριο το πρωί, στο ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», θα δοθεί η ευκαιρία για… business, καθώς στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι περίπου 100 γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών θα συναντηθούν για 1,5 ώρα με ιδιοκτήτες και διευθύνοντες συμβούλους ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων.
Έχει τη σημασία του, μάλιστα ότι το «παρών» στην αυριανή επιχειρηματική συνάντηση θα δώσουν όχι μόνο εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και επικεφαλής δημοσίων φορέων που είτε βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, είτε συνεργάζονται ήδη με γαλλικές εταιρείες στον τομέα των επενδύσεων και της τεχνογνωσίας. Το «παρών» στο ίδρυμα «Νιάρχος», για παράδειγμα, θα δώσει ο Γιάννης Μπενίσης της ΕΥΔΑΠ, ο Μανόλης Παναγιωτάκης της ΔΕΗ, αλλά και ο Δημήτρης Ρούτος του ΟΛΘ. Επίσης, στον κατάλογο της ελληνικής εκπροσώπησης στο επιχειρηματικό forum περιλαμβάνονται εκπρόσωποι επιχειρήσεων απ’ όλους τους κλάδους: τουρισμός, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, βιομηχανία, κοσμετολογία, διατροφή είναι μερικοί μόνο από τους τομείς επί των οποίων θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς.
«Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία»
Αυτά σε επιχειρηματικό επίπεδο. Σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι προσδοκίες στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσκεψη Μακρόν είναι εξαιρετικά υψηλές, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν σε όλα ούτε σε ό,τι αφορά το δέον γενέσθαι στην οικονομία, ούτε σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη. Επί του πρακτέου, πάντως, ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο είναι να αποκρυσταλλωθεί η συνέχιση και εμβάθυνση του δόγματος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» επί ελληνικού εδάφους, ώστε να φανεί ότι μετά τον Φρανσουά Ολάντ και ο διάδοχός του στο Ελιζέ στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμάται ότι η φιλοδοξία του Εμανουέλ Μακρόν να επανακαθορίσει τους συσχετισμούς ισχύος στην Ευρώπη «κουμπώνει» με την ανάγκη της ελληνικής πλευράς για συμμάχους και, ως εκ τούτου, δυνητικά ο γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας ισχυρότερος σύμμαχος από το προκάτοχό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Και, ειδικά σε αυτή τη φάση, αν κάποιος χρειάζεται συμμαχίες, αυτός είναι το Μέγαρο Μαξίμου –κι αυτό σε όλα τα επίπεδα: η κυβέρνηση επιδιώκει, προϊόντος του χρόνου και μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής εκκρεμότητας στη Γερμανία, να ανοίξει στην Ευρώπη η συζήτηση για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ταυτοχρόνως, με δεδομένο ότι ήδη αχνοφαίνονται οι αξιώσεις του Ταμείου που θα προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα και καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, είναι προφανές ότι η Αθήνα χρειάζεται το «γαλλικό κλειδί» και για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων –ενδεχομένως ακόμη και για να ολοκληρωθεί η συζήτηση χωρίς την «υπογραφή» του ΔΝΤ, όπως έγινε και τον Μάιο του 2016 για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Συν τοις άλλοις, ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε, με την στάση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ (που επίσης αφικνείται στην Αθήνα) ότι στηρίζει και τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Και, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα μόλις… αρχίζει, η ελληνική πλευρά προφανώς και προσδοκά ότι ο γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε, ακόμη και στις σημερινές δηλώσεις του, να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο ότι οι «δύσκολες» -για τη Γερμανία- αποφάσεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας βρίσκονται στο τέλος του δρόμου και θα πρέπει να ληφθούν.
Πηγή:http://news247.gr/