Λόγω των κακών σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε.
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών πρέπει να βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. και ειδικά του “παγώματος” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά την έντονη κόντρα Μέρκελ-Ερντογάν.
Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μεγάλος αφού η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση χρησιμοποιούταν ως φόβητρο από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις για μία σειρά θεμάτων που άπτονταν και της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Αιγαίο. Με το ευρωπαϊκό “χαρτί” χαμένο, όλα βρίσκονται πλέον σε νέα βάση και η στάση Τσίπρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να τροποποιηθεί.
Ήδη, τις τελευταίες ημέρες Αρχές και εθελοντές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών οι οποίες ανέρχονται πλέον ακόμη και σε μερικές εκατοντάδες καθημερινά. Όπως αναφέρει και η Καθημερινή που επικαλείται πηγές κοντά στο Μαξίμου, η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα σε περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ και η Γερμανία ασκήσουν βέτο στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας με Ε.Ε.
Τα στατιστικά προβλέπουν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα κοστίσει στην Άγκυρα πάνω από 50 δισ. ευρώ όταν η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες διαρροές κεφαλαίων και γενικότερα ασφυκτική πίεση.
Παράλληλα, είναι προφανής η ανησυχία για τις πιθανότητες αύξησης και της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Ήδη η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση με πυρά σε θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, σε διεθνή ύδατα, ενώ η δεκαήμερη “ανάπαυλα” των τουρκικών παραβιάσεων λόγω θρησκευτικής εορτής έληξε, με την τουρκική αεροπορία να πραγματοποιεί απανωτές παραβιάσεις από χθες.
Με το γεγονός ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον Νοέμβριο του 2019, η Αθήνα προετοιμάζεται για μια δύσκολη διετία.