Αμφιβολίες για την παραμονή Άσαντ

Νέα προβλήματα συνεχίζουν να δημιουργούνται για τον Άσαντ και τους συμμάχους του στην περιοχή μετά την εμπλοκή του Ισραήλ στο ζήτημα διανομής των εδαφών μετά το πέρας του πολέμου με τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες. Όπως ανέφερε Ισραηλινός ειδικός, το Ισραήλ από εδώ και πέρα θα είναι ενεργός εταίρος στην εγκαθίδρυση νέου καθεστώτος στη Συρία.

Ο ειδικός αναφέρει στην ισραηλινή εφημερίδα Hartz, ότι το Τελ Αβίβ επέλεξε να αλλάξει τη στάση του στη συριακή κρίση από παρατηρητής σε ντε φάκτο εταίρος στη νέα Συρία μετά τον βομβαρδισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων του συριακού στρατού στην επαρχία της Ταρτούς πριν λίγες μέρες. Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ θεωρείται από τον ειδικό αναλυτή απάντηση στη διακηρυγμένη θέση της Ρωσίας ότι θα ασκήσει βέτο σε κάθε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ που θα ζητά να χαρακτηριστεί η σιιτική λιβανέζικη παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η μη στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας στο ισραηλινό χτύπημα δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να χτυπήσει και άλλους στρατιωτικούς στόχους του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο αρχικός στόχος της ισραηλινής στρατηγικής σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο περιορισμός του ρόλου του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία, λέγοντας αν και η στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ θα ισχυροποιήσει τη θέση του όταν θα έρθει η ώρα της πολιτικής συμφωνίας για τη συριακή κρίση.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ βομβάρδισε την Πέμπτη στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας στη μεσογειακή επαρχία της Ταρτούς, με τη δικαιολογία ότι κατασκευαζόταν στο συγκεκριμένο στόχο εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, με τη συνδρομή του Ιράν, που θα απειλούσαν την ασφάλειά του.

ΠΗΓΗ