Λόγω αδυναμίας πληρωμής

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι φόροι που αφήνουν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την απόδοση της φορολογικής διοίκησης τον Ιούλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε εντός του 2017, ανήλθε στα 7,483 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πολλοί άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να τη ρυθμίσουν σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Ιούλιο στα 97,355 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι μια ανάσα από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβληματισμό δημιουργεί για το υπουργείο Οικονομικών το γεγονός ότι από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ νέες οφειλές, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι φορολογικές οφειλές, δηλαδή αφορούν σε απλήρωτους φόρους και όχι άλλου είδους οφειλές (π.χ. καταπτώσεις εγγυήσεων, τροχαίες παραβάσεις, πολεοδομικά πρόστιμα κλπ).

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι άλμα 173 χιλιάδων έκανε και ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε στα 3,97 εκατ. ευρώ.
Από αυτούς, ήδη οι 971.429 ζουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών. Αξίξει να σημειωθεί, επίσης,  ότι μόνο τον Ιούλιο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε επιπλέον 20.000 φορολογούμενους, δηλαδή ο ρυθμός των κατασχέσεων τρέχει με περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων θα τεθούν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη του κυρίως “μενού” της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πορεία των φορολογικών εσόδων και την κάλυψη ή μη των σχετικών στόχων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα απαιτηθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2018, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

capital

ΠΗΓΗ